Jablečné dezerty - lahodná inspirace ze zahraničí
6. 10. 2018

Jablečné dezerty - lahodná inspirace ze zahraničí

Také už vám občas dochází fantazie, jak zpracovat jablka, která nejsou vhodná pro dlouhé skladování? Zkuste některý z méně známých, ale velmi chutných receptů ze zahraničí. Zatímco druhý recept pochází z Normandie, první má své kořeny nejspíš ve Švédsku.

„Normandský“ jablkový chlebíček

Tenhle koláč se u nás doma od dob mého dětství peče pod názvem „normandský“. Na první pohled to vypadá samozřejmě – Normandie je krajinou jablek a másla. Ale když jsem se snažila v Normandii ochutnat nejrůznější jablkové dezerty, tenhle koláč (či z francouzského hlediska spíše nákyp) mezi nimi nebyl. Narazila jsem tam na podobný vrstvený koláč, ovšem prosypávaný přímo drobenkou. To by mohl být on. Jenže ouha – servírovaný byl pod názvem „švédský koláč“ :)

Jablkový chlebíček

Hledala jsem tedy kořeny téhle jablečné dobroty ve švédských zdrojích a opravdu se příbuzný dezert ve Švédsku objevit dá, i když tak docela přesný také není. Ponechám tak chlebíčku přízvisko „normandský“, protože na tom až tolik nezáleží, a třeba jednou jeho historii vypátrám podrobněji.Množství vyjde na jednu větší chlebíčkovou formu, popř. můžete použít hluboký obdélníkový pekáček.

  • Jablkový chlebíčekjablka 1500 g
  • citronová šťáva 1 lžíce
  • rozinky 100 g
  • calvados nebo jiná ovocná pálenka 2 lžíce
  • vlašské ořechy 100 g
  • hrubá mouka 300 g
  • cukr krupice 120 g
  • mletá skořice 1–2 lžičky
  • sůl 2 velké špetky
  • máslo 120 g
  • (podle chuti Crème fraîche nebo kysaná smetana)

Rozinky opereme, zalijeme calvadosem a necháme nasáknout. Ořechy hrubě nasekáme. Mouku promícháme s cukrem, solí a skořicí. Jablka nastrouháme na hrubém (okurkovém) struhadle. Můžeme je podle chuti předem oloupat, ale není to nutné. Promícháme je s rozinkami včetně calvadosu. Formu vymažeme silnou vrstvou másla, zbylé máslo rozpustíme. Troubu předehřejeme na 175 ⁰C, protože teď už jde příprava koláče velmi rychle.

Jablkový koláč

Na dno formy nasypeme cca čtvrtinu moučné směsi. Na ni rozprostřeme třetinu jablek. Posypeme druhou čtvrtinou mouky, třetinou ořechů a pokapeme třetinou másla. Pokračujeme stejně dalšími vrstvami, končíme moukou, máslem a ořechy. Pečeme 50–60 minut, až začne koláč zlátnout. Necháme prochladnout. Můžeme jíst vlažný jako nákyp, nebo nechat zcela vychladnout, vyklopit a krájet jako koláč. Podle chuti doprovodíme lžičkou smetany.

Normandské jablkové galettes

Tak tenhle recept opravdu pochází přímo z Normandie, přivezla jsem si ho odtamtud. Tenhle typ sušenek se peče hlavně v západní části Normandie, směrem k Bretani, a připomíná trochu normandské sablés, které se pečou v okolí Mont St. Michelle. Často se jako dezert servírují k misce jablečného pyré. Z uvedeného množství připravíte 2 plechy.

  • Normandské jablkové galetteshladká mouka 200 g
  • cukr krupice 100 g
  • sůl 2 velké špetky
  • prášek do pečiva ½ sáčku
  • vanilkový extrakt ½ lžičky
  • husté pyré z rozdušených rozmixovaných jablek 75 g (odpovídá to pyré cca ze dvou menších jablek)
  • máslo 125 g
  • malé vajíčko na potření

Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a dusíme zcela doměkka. Rozmixujeme. Pokud je pyré příliš řídké, odpaříme ho na potřebnou hustotu. Pyré musí být tak husté, že při naklonění lžíce nestéká. případně můžeme použít i hotové kupované pyré, ale i to bude nejspíš potřeba odpařit. Necháme vychladnout a vmícháme vanilkový extrakt.

Máslo předem necháme zcela změknout při pokojové teplotě. Smícháme mouku, sůl, cukr a prášek do pečiva. Přidáme pyré a máslo a vypracujeme hladké těsto. Bude trochu lepit. Uděláme z něj kouli, zabalíme do potravinářské folie a dáme do lednice ztuhnout na dvě hodiny, nebo klidně i přes noc. Plechy pokryjeme papírem na pečení.

Těsto na pomoučeném válu rozválíme na tloušťku 0,5 cm a vykrajujeme kolečka. Měla by být větší, kolem 6 cm, tyto galettes jsou větší než klasické sušenky. Skládáme na plech. Pracujeme svižně, těsto rychle měkne. Pokud změkne příliš, dáme ho chvíli do lednice. Povrch galettes můžeme ozdobit přitisknutím mřížky či vidličky. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme při 170 ⁰C asi 12 minut. Z plechu sundaváme opatrně, jsou křehké.

Autor Kamila Procházková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: pětmínusčtyři = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS