Jablečné recepty: krém, smaženky, větrníky, dort, polévka, s vínem...
22. 10. 2014

Jablečné recepty: krém, smaženky, větrníky, dort, polévka, s vínem...

Hlavně na podzim nebo v zimě vybízejí jablka ke snoubení se sladkými těsty, šlehačkou, tvarohem a také s chutěmi dalších druhů ovoce. Z následující sady receptů si vyberou i příznivci jablečných cukrářských dobrot.

Jablečný krém s tvarohem

  • 250 g tvarohu
  • 1 žloutek
  • 500 g jablek
  • 2 lžíce předem namočených rozinek
  • 2 lžíce malinového džemu
  • cukr

Našleháme tvaroh se žloutkem, vmícháme nastrouhaná, jádřinců zbavená jablka a za stálého šlehání přidáme okapané rozinky a džem. Krém podle chuti osladíme a rozdělíme do misek. Podáváme dobře vychlazený.  

Švýcarské jablečné větrníčky

  • 150 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 1 až 2 špetky soli
  • 65 g másla
  • 4 až 5 vajec
  • 500 g neslazeného jablečného pyré
  • 2 lžíce cukru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 3 plátky bílé želatiny
  • moučkový cukr na posypání

Švýcarské jablečné větrníčky

Připravíme si odpalované těsto: V hrnci pod těsnou pokličkou uvedeme do varu osolené mléko s máslem, nádobu odstavíme a důkladně v ní rozmícháme mouku, nádobu dáme opět na oheň a stále mícháme. Asi po 2 minutách, kdy se na dně hrnce tvoří bílý povlak, těsto stáhneme z ohně a dáme vychladnout do misky.

Hnětacím šlehačem do zchladlého těsta zapracujeme 4 vejce, a jakmile se začne silně lesknout a ve špičkách odpadávat z hnětače, je těsto hotové (není třeba přidávat 5. vejce).

Lžící tvoříme hromádky velikosti vlašského ořechu, které dáváme v odstupu na plech vyložený pečicím papírem, postříkáme je troškou vody a plech vložíme do trouby předehřáté na 220 °C, do níž jsme na dno dali misku s horkou vodou.

Pečeme 15—8 minut, pak teplotu snížíme na 180 °C, plech dáme do dolní polohy v troubě a pečeme ještě 8 minut. Pečivo necháme vychladnout na drátěné mřížce, každý kousek napříč prořízneme nožem.

Jablečné pyré osladíme, okořeníme skořicí a vmícháme želatinu rozpuštěnou v malém množství velmi horké vody. Jakmile začne pyré želírovat, naplníme jím větrníčky, nahoru přiložíme těstová víčka, pocukrujeme a ihned podáváme.

Ovocné smaženky v pivním těstíčku

  • 100 ml světlého piva
  • 100 g hladké mouky
  • 1 malé vejce
  • 2 až 4 jablka nebo hrušky či misku švestek
  • koření podle druhu ovoce (mletá skořice, směs koření na závin, mletý badyán, citronová šťáva)

krájení ovoce

Z ingrediencí připravíme těstíčko a umístíme je na teplém místě, než připravíme ovoce: Jablka a hrušky oloupeme, odjádříme, jablka nakrájíme na plátky, hrušky na podélné řízky. Švestky rozpůlíme a vypeckujeme. Připravené ovoce namáčíme do těstíčka a osmažíme.

Ovocné smaženky podle druhu a chuti na talíři okořeníme, případně zakápneme citronovou šťávou.   

Jablka v červeném víně

Na 4 porce

  • 5 tvrdých jablek
  • 500 ml přírodního suchého červeného vína
  • 4 celé hřebíčky
  • 2 cm dlouhý kus celé skořice
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce kukuřičné škrobové moučky
  • šlehačka

Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na osminky.

V rendlíku přivedeme k varu víno s hřebíčky, skořicí a cukrem, přidáme do něj jablka a zvolna je vaříme, až jsou téměř rozvařená. Opatrně je vyjmeme a rozdělíme na talířky.

Do šťávy vmícháme škrobovou moučku a povaříme do zhoustnutí. Omáčkou přelijeme jablka na talířcích, necháme je vychladnout, ozdobíme ušlehanou šlehačkou a podáváme.  

Dort s jablky a hroznovým vínem

Těsto

  • 500 g mouky
  • špetka kypřicího prášku
  • 140 g cukru
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 250 g másla
  • mouka na vál
  • tuk na vymazání formy
  • 1 žloutek na potření 

Ovocná náplń

  • 1 kg jablek
  • 150 g hroznového vína
  • 150 ml bílého vína
  • 1 lžíce cukru
  • špetka skořice

Glazura

  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 70 g moučkového cukru

dort s jablky a hroznovým vínem

V míse smícháme mouku s kypřicím práškem, do jamky v mouce dáme vejce a sůl, promícháme, přidáme máslo a vypracujeme hladké těsto. Z těsta utvoříme kouli a necháme je asi 20 minut v chladnu odpočívat.

Jablka oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jádřinců, opatrně je v hrnci smícháme s omytými bobulemi hroznového vína, bílým vínem, cukrem a skořici. Vše podusíme 5 minut při střední teplotě a necháme několik minut chladnout.

Větší část těsta rozválíme na pomoučeném válu a vložíme do vymazané rozpínací formy (průměr 28 cm). Okraje těsta vytáhneme do výše 2,5 cm, dno propícháme vidličkou a pečeme asi 10 minut v troubě předehřáté na 200 °C.

Vložíme ovocnou směs a přikryjeme ji „pokličkou“ ze zbylého rozváleného těsta, potřeme ji žloutkem a dort dopečeme 25 minut. Vyjmeme jej, necháme zchladnout a potřeme glazurou z citronové šťávy a moučkového cukru.

Polévka z nakyslých jablek

  • 500 g jablek
  • 500 ml bílého vína
  • strouhaná citronová kůra
  • cukr
  • 1 hrst rozinek
  • mletá skořice
  • 1 lžíce škrobové moučky
  • citronová šťáva

polévka z nakyslých jablek

Jablka vykrájíme a nakrájíme na kousky, zalijeme je vínem, okořeníme citronovou kůrou, podle chuti osladíme a zvolna je podusíme.

Vývar přecedíme do druhého hrnce, přilijeme 500 ml vroucí vody, vmícháme rozinky, okořeníme skořicí, přivedeme k varu, vmícháme ve vodě rozmíchaný škrob, polévku povaříme do zhoustnutí a před podáváním ji ochutíme citronovou šťávou.  

Jablečný koláč na plech

  • 120 g cukru
  • 250 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 500 g mouky
  • 1 vejce
  • 60 g másla
  • špetka soli
  • strouhaná kůra a šťáva z 1 citronu
  • 1 kg nakyslých jablek
  • 3 sušenky
  • 100 g rozinek nebo sušeného ovoce
  • 1 lžička skořice
  • 50 g nasekaných lískových oříšků

jablečný koláč na plech

Ve třech lžících vlažného mléka rozmícháme 1 lžičku cukru a všechno droždí. Kvásek vlijeme do důlku v mouce prosáté do mísy, posypeme jej moukou a necháme při pokojové teplotě asi 20 minut vzejít.

Přimícháme zbytek mléka, vejce, máslo, 65 g cukru a sůl. Těsto zpracováváme, až se dělají bubliny. Přidáme citronovou kůru a šťávu, těsto přikryjeme a necháme 40 minut kynout.

Rozválíme je na vymazaném plechu, naklademe na ně dílky oloupaných jablek zbavených jádřinců a zasypeme polovinou cukru. Sušenky rozdrobíme, opečeme, smícháme s rozinkami nebo nasekaným sušeným ovocem a rozdělíme na těsto. Necháme je asi 20 minut kynout, pak je posypeme skořici smíchanou se zbytkem cukru a oříšky.

Koláč pečeme 55 minut v troubě předehřáté na 190 °C.

Kremrole s jablečným sněhem

Těsto

  • 350 g hladké mouky
  • 250 g hery
  • 125 ml šlehačky

Náplň

  • 250 g oloupaných jablek
  • 350 g moučkového cukru
  • 2 bílky

Z mouky, hery a šlehačky vypracujeme hladké těsto, které necháme 2—3 hodiny odležet v chladničce.

Poté z těsta na pomoučeném vále vyválíme 2—3 mm silný plát, ze kterého rádýlkem vykrojíme 3 cm široké pruhy. Ty pak s mírným přesahem navineme na cukrářské trubičky, dáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme 15—20 minut péci v troubě při 200 °C.

Ve vysoké míse pak z jemně nastrouhaných jablek, cukru a bílků vyšleháme elektrickým šlehačem hustý jablečný sníh, kterým plníme vychladlé kremrole. Před podáváním kremrole ještě pocukrujeme.

Pro Receptář speciál.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: osmmínusdva = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS