Jablečný krém s tvarohem

  • 250 g tvarohu
  • 1 žloutek
  • 500 g jablek
  • 2 lžíce předem namočených rozinek
  • 2 lžíce malinového džemu
  • cukr

Našleháme tvaroh se žloutkem, vmícháme nastrouhaná, jádřinců zbavená jablka a za stálého šlehání přidáme okapané rozinky a džem. Krém podle chuti osladíme a rozdělíme do misek. Podáváme dobře vychlazený.

Švýcarské jablečné větrníčky

  • 150 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 1 až 2 špetky soli
  • 65 g másla
  • 4 až 5 vajec
  • 500 g neslazeného jablečného pyré
  • 2 lžíce cukru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 3 plátky bílé želatiny
  • moučkový cukr na posypání

Připravíme si odpalované těsto: V hrnci pod těsnou pokličkou uvedeme do varu osolené mléko s máslem, nádobu odstavíme a důkladně v ní rozmícháme mouku, nádobu dáme opět na oheň a stále mícháme. Asi po 2 minutách, kdy se na dně hrnce tvoří bílý povlak, těsto stáhneme z ohně a dáme vychladnout do misky.

Hnětacím šlehačem do zchladlého těsta zapracujeme 4 vejce, a jakmile se začne silně lesknout a ve špičkách odpadávat z hnětače, je těsto hotové (není třeba přidávat 5. vejce).

Lžící tvoříme hromádky velikosti vlašského ořechu, které dáváme v odstupu na plech vyložený pečicím papírem, postříkáme je troškou vody a plech vložíme do trouby předehřáté na 220 °C, do níž jsme na dno dali misku s horkou vodou.

Pečeme 15—8 minut, pak teplotu snížíme na 180 °C, plech dáme do dolní polohy v troubě a pečeme ještě 8 minut. Pečivo necháme vychladnout na drátěné mřížce, každý kousek napříč prořízneme nožem.

Jablečné pyré osladíme, okořeníme skořicí a vmícháme želatinu rozpuštěnou v malém množství velmi horké vody. Jakmile začne pyré želírovat, naplníme jím větrníčky, nahoru přiložíme těstová víčka, pocukrujeme a ihned podáváme.

Ovocné smaženky v pivním těstíčku

  • 100 ml světlého piva
  • 100 g hladké mouky
  • 1 malé vejce
  • 2 až 4 jablka nebo hrušky či misku švestek
  • koření podle druhu ovoce (mletá skořice, směs koření na závin, mletý badyán, citronová šťáva)

Z ingrediencí připravíme těstíčko a umístíme je na teplém místě, než připravíme ovoce: Jablka a hrušky oloupeme, odjádříme, jablka nakrájíme na plátky, hrušky na podélné řízky. Švestky rozpůlíme a vypeckujeme. Připravené ovoce namáčíme do těstíčka a osmažíme.

Ovocné smaženky podle druhu a chuti na talíři okořeníme, případně zakápneme citronovou šťávou.

Jablka v červeném víně

Na 4 porce

  • 5 tvrdých jablek
  • 500 ml přírodního suchého červeného vína
  • 4 celé hřebíčky
  • 2 cm dlouhý kus celé skořice
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce kukuřičné škrobové moučky
  • šlehačka

Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na osminky.

V rendlíku přivedeme k varu víno s hřebíčky, skořicí a cukrem, přidáme do něj jablka a zvolna je vaříme, až jsou téměř rozvařená. Opatrně je vyjmeme a rozdělíme na talířky.

Do šťávy vmícháme škrobovou moučku a povaříme do zhoustnutí. Omáčkou přelijeme jablka na talířcích, necháme je vychladnout, ozdobíme ušlehanou šlehačkou a podáváme.

Dort s jablky a hroznovým vínem

Těsto

  • 500 g mouky
  • špetka kypřicího prášku
  • 140 g cukru
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 250 g másla
  • mouka na vál
  • tuk na vymazání formy
  • 1 žloutek na potření

Ovocná náplń

  • 1 kg jablek
  • 150 g hroznového vína
  • 150 ml bílého vína
  • 1 lžíce cukru
  • špetka skořice

Glazura

  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 70 g moučkového cukru

V míse smícháme mouku s kypřicím práškem, do jamky v mouce dáme vejce a sůl, promícháme, přidáme máslo a vypracujeme hladké těsto. Z těsta utvoříme kouli a necháme je asi 20 minut v chladnu odpočívat.

Jablka oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jádřinců, opatrně je v hrnci smícháme s omytými bobulemi hroznového vína, bílým vínem, cukrem a skořici. Vše podusíme 5 minut při střední teplotě a necháme několik minut chladnout.

Větší část těsta rozválíme na pomoučeném válu a vložíme do vymazané rozpínací formy (průměr 28 cm). Okraje těsta vytáhneme do výše 2,5 cm, dno propícháme vidličkou a pečeme asi 10 minut v troubě předehřáté na 200 °C.

Vložíme ovocnou směs a přikryjeme ji „pokličkou“ ze zbylého rozváleného těsta, potřeme ji žloutkem a dort dopečeme 25 minut. Vyjmeme jej, necháme zchladnout a potřeme glazurou z citronové šťávy a moučkového cukru.

Polévka z nakyslých jablek

  • 500 g jablek
  • 500 ml bílého vína
  • strouhaná citronová kůra
  • cukr
  • 1 hrst rozinek
  • mletá skořice
  • 1 lžíce škrobové moučky
  • citronová šťáva

Jablka vykrájíme a nakrájíme na kousky, zalijeme je vínem, okořeníme citronovou kůrou, podle chuti osladíme a zvolna je podusíme.

Vývar přecedíme do druhého hrnce, přilijeme 500 ml vroucí vody, vmícháme rozinky, okořeníme skořicí, přivedeme k varu, vmícháme ve vodě rozmíchaný škrob, polévku povaříme do zhoustnutí a před podáváním ji ochutíme citronovou šťávou.

Jablečný koláč na plech

  • 120 g cukru
  • 250 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 500 g mouky
  • 1 vejce
  • 60 g másla
  • špetka soli
  • strouhaná kůra a šťáva z 1 citronu
  • 1 kg nakyslých jablek
  • 3 sušenky
  • 100 g rozinek nebo sušeného ovoce
  • 1 lžička skořice
  • 50 g nasekaných lískových oříšků

Ve třech lžících vlažného mléka rozmícháme 1 lžičku cukru a všechno droždí. Kvásek vlijeme do důlku v mouce prosáté do mísy, posypeme jej moukou a necháme při pokojové teplotě asi 20 minut vzejít.

Přimícháme zbytek mléka, vejce, máslo, 65 g cukru a sůl. Těsto zpracováváme, až se dělají bubliny. Přidáme citronovou kůru a šťávu, těsto přikryjeme a necháme 40 minut kynout.

Rozválíme je na vymazaném plechu, naklademe na ně dílky oloupaných jablek zbavených jádřinců a zasypeme polovinou cukru. Sušenky rozdrobíme, opečeme, smícháme s rozinkami nebo nasekaným sušeným ovocem a rozdělíme na těsto. Necháme je asi 20 minut kynout, pak je posypeme skořici smíchanou se zbytkem cukru a oříšky.

Koláč pečeme 55 minut v troubě předehřáté na 190 °C.

Kremrole s jablečným sněhem

Těsto

  • 350 g hladké mouky
  • 250 g hery
  • 125 ml šlehačky

Náplň

  • 250 g oloupaných jablek
  • 350 g moučkového cukru
  • 2 bílky

Z mouky, hery a šlehačky vypracujeme hladké těsto, které necháme 2—3 hodiny odležet v chladničce.

Poté z těsta na pomoučeném vále vyválíme 2—3 mm silný plát, ze kterého rádýlkem vykrojíme 3 cm široké pruhy. Ty pak s mírným přesahem navineme na cukrářské trubičky, dáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme 15—20 minut péci v troubě při 200 °C.

Ve vysoké míse pak z jemně nastrouhaných jablek, cukru a bílků vyšleháme elektrickým šlehačem hustý jablečný sníh, kterým plníme vychladlé kremrole. Před podáváním kremrole ještě pocukrujeme.