Menu

Obrácené jablkové koláčeRozetkový koláčKostky s tvarohobroskvovou náplníNepečený jahodový koláčDrobenkový koláč s pudinkemČokoládový krémový koláčŠátečkové koláčeFrancouzský koláčBelgický rýžový koláčBramborový koláč s meruňkamiKoláčky s ředkvičkami a čerstvým sýremSladké koláčky z taveného sýraTvarohojablkový mřížkový koláčKoláčky s uzeným drůbežímKoláč s uzenou rybou

Tvarohojablkový mřížkový koláč

  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 140 g másla
  • 1 vejce

na náplň

  • 3 jablka
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 2 lžičky vanilkového pudinkového prášku
  • 1 vejce
  • 1 citron
  • 50 g piškotových drobků
  • 60 g moučkového cukru

Z hladké mouky, prášku do pečiva, vanilkového cukru, tuku, celého vejce, žloutku a 4—5 lžic studené vody vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a necháme v chladu půl hodiny odpočinout.

Čtvrtinu těsta oddělíme na mřížky, ostatní rozválíme na plát, který rozložíme do koláčové formy vyložené pečicím papírem, a těsto posypeme piškotovými drobečky.

Utřeme tvaroh s cukrem, lžičkou čerstvě nastrouhané citronové kůry, lžící citronové šťávy, žloutkem a pudinkovým práškem a nakonec do něj vmícháme sníh z bílku.

Jablka oloupeme, rozčtvrtíme, vykrojíme jádřince a nakrájíme je na menší plátky, které opatrně promícháme s tvarohem. Tuto náplň rozprostřeme na drobečky vysypané těsto ve formě.

Z odložené části těsta vytvarujeme tenké válečky, které rozložíme přes koláč do mřížky.

Koláč zvolna upečeme v předehřáté troubě (asi 45 minut), necháme jej vychladnout a pocukrujeme.

Bohuslava Mráčková, Jesenice

Rozetkový koláč

  • 20 g droždí
  • 80 g másla
  • 110 ml vlažného mléka
  • 300 g polohrubé mouky
  • 75 g moučkového cukru
  • 3 žloutky
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • 100 g rybízového džemu
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 300 g švestek
  • 40 g másla do pekáče
  • 3 lžíce másla
  • 1 lžíce rumu tuzemáku
  • moučkový cukr na posypání

Droždí smícháme se 3 lžícemi vlažného mléka a 1 lžící mouky a v teple necháme vzejít kvásek.

Zbylou mouku prosejeme do mísy, přidáme cukr, máslo, muškátový oříšek, žloutky a kvásek a promícháme. Postupně přiléváme zbytek mléka a vypracujeme pevné těsto, které necháme vykynout a ještě dvakrát je propracujeme.

Těsto rozdělíme na dva díly a vyválíme z nich obdélníkové pláty, které potřeme džemem, posypeme ořechy a poklademe je kousky švestek. Připravené pláty stočíme do rolády a nakrájíme je na řezy silné asi 3 cm.

Do pekáče nalijeme trochu másla a vyrovnáme v něm koláčky, které předtím celé omočíme v másle. Necháme je vykynout a pečeme je asi 30 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.

Ještě teplé koláčky potřeme směsí másla s rumem a pocukrujeme je.

Jarmila Vlková, Horažďovice

Čokoládový krémový koláč

  • 160 g hladké mouky
  • 50 g mletých předem lehce opražených lískových oříšků
  • 100 g másla
  • 2 žloutky
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1/2 lžičky mleté vanilky

na náplň

  • 200 g hořké čokolády
  • 2 lžíce tmavého kakaa
  • 2 bílky
  • 100 g pískového cukru
  • sůl
  • 5 plátků čiré želatiny
  • 50 ml malinového likéru
  • 1/4 lžičky čili koření
  • 2 mleté hřebíčky
  • 250 g malin

Z mouky, lískových oříšků, másla, žloutků, citronové kůry, vanilky a dvou lžic studené vody vypracujeme vláčné těsto, které zabalíme do fólie a necháme v chladu půl hodiny odpočinout.

Pak je tence rozválíme na pomoučeném válu a vyložíme jím vymazanou a vysypanou koláčovou formu i s okrajem.

Na těsto položíme pečicí papír, zatížíme ho suchým hrachem, formu vložíme do předehřáté trouby a těsto pečeme 15 minut. Pak papír i s hrachem vyjmeme, koláč dopečeme dozlatova, necháme 5 minut chladnout, poté ho vyndáme z formy a dáme na mřížku zcela vychladnout.

Želatinové plátky dáme nabobtnat do studené vody.

Do kastrolu nalámeme čokoládu, přidáme polovinu cukru, kakao, 300 ml vody, čili koření, hřebíčky, vodu přivedeme k varu, ve kterém ji udržujeme na velmi mírném plameni, a směs mícháme asi 5 minut.

Z bílků a špetky soli ušleháme sníh a zašleháme do něj zbylý cukr. Čokoládu odstavíme, do ještě horké směsi vmícháme vyždímané plátky želatiny, likér a nakonec metlou po částech sníh. Náplň nalijeme na upečený koláč a necháme ji vychladnout a ztuhnout. Koláč podáváme posypaný malinami.

Blanka Poláčková, Křivoklát

Obrácené jablkové koláče

  • 250 g listového těsta
  • 300 g jablek
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 100 g cukru
  • mouka na vál
  • máslo na vymazání formy
  • na ozdobení 150 g jahod

Těsto vyválíme na pomoučené ploše a vykrojíme 4 kola o průměru 12 cm.

Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na dílky a pokapeme citronovou štávou.

V pánvi o průměru zhruba 12 cm, kterou lze dát do trouby, necháme zkaramelizovat čtvrtinu množství cukru. Pak do karamelu vtiskneme čtvrtinu nakrájených jablek a pokryjeme je jedním kolem těsta. Koláč upečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 180 °C (asi 10 minut).

Postupně tak upečeme další tři koláče, které necháme vychladnout a poté je překlopíme a ozdobíme jahodami.

Marie Svobodová, Zdounky

Šátečkové koláče

  • 400 g vařených brambor
  • 400 g hrubé mouky
  • 200 g škrobové moučky
  • 100 g cukru
  • 2 vejce
  • 100 g tuku
  • sůl
  • 40 g droždí
  • 1/2 šálku mléka
  • strouhaná citronová kůra
  • druh náplně podle chuti (tvaroh, mák, povidla apod.)

Najemno nastrouhané brambory promícháme s moukou, cukrem, škrobovou moučkou, vzešlým kváskem a vejci. Nakonec vmícháme změklý tuk a citronovou kůru.

Vypracujeme tužší těsto, které rozválíme, nakrájíme na čtverce, na každý z nich dáme náplň, těsto spojíme rohy do šátečků, které dáme vykynout na pomaštěný plech. Vykynuté šátečky potřeme rozkvedlaným vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.

Věra Jedličková, Radonice

Kostky s tvarohobroskvovou náplní

  • 125 g másla
  • 120 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 80 g hrubé mouky
  • 50 g maizeny
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • tuk a mouka na pečicí plech

na náplň

  • 300 g bílého jogurtu
  • 250 g jemného tvarohu
  • 150 ml moučkového cukru
  • 2 balíčky vanilinového cukru
  • 7 plátků želatiny
  • 1 sklenice broskvového kompotu
  • hořká čokoláda na zdobení

Máslo promícháme s moučkovým cukrem a žloutky, přidáme prosátou hrubou mouku, kukuřičný škrob, kypřicí prášek, tuhý sníh z bílků a vypracujeme těsto. Rozetřeme je na vymazaný a vysypaný plech a upečeme v troubě vyhřáté na 180 °C (asi 20 minut).

Tvaroh smícháme s jogurtem a práškovým cukrem a postupně vmícháme ještě vanilinový cukr a 4 plátky želatiny nabobtnalé podle návodu.

Z kompotu odlijeme trošku šťávy. Ovoce rozmixujeme a vmícháme do něj zbylou nabobtnalou želatinu.

Vychladlé upečené těsto pokapeme trochou šťávy z kompotu a potřeme částí tvarohové náplně, kterou potřeme broskvovou kaší, a na ni rozetřeme zbylou tvarohovou náplň.

Koláč necháme několik hodin odpočinout v chladničce a poté jej nakrájíme na čtverce, z nichž každý ozdobíme kouskem hořké čokolády.

Vladimír Dropčo–Člupko, Banská Bystrica

Francouzský koláč

  • 400 g kyselejších jablek
  • 400 g vyzrálých hrušek
  • 125 g cukru krupice
  • 1 vanilinový cukr
  • 6 lžic oleje
  • 3 vejce
  • 150 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • moučkový cukr na posypání

Ovoce oloupeme a zbavíme jádřinců, nakrájíme na tenké plátky a rozložíme je na dno formy vymazané jednou lžící oleje.

Z cukru, vanilinového cukru, mléka, zbylého oleje a mouky vymícháme řídké těsto jako na lívance, zalijeme jím ovoce ve formě, zakryjeme ji alobalem a koláč pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 40 minut.

Upečený vychladlý koláč vyklopíme z formy ovocem navrch a pocukrujeme jej. Můžeme jej i ozdobit šlehačkou.

Milena Novotná, Olešnice

Nepečený jahodový koláč

  • 1 citron
  • 500 g očištěných a stopek zbavených jahod
  • 200 ml šlehačky
  • 200 g moučkového cukru
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 12 plátků (2 balíčky) želatiny
  • 1 čokoládová poleva
  • piškoty podle potřeby
  • sekané mandle na ozdobu

Asi 100 g jahod nakrájíme na větší kousky, zbytek rozmixujeme s cukrem, oloupaným citronem bez jadérek a tvarohem.

Želatinu necháme 10 minut nabobtnat v deseti lžících vlažné vody, poté ji zahřejeme, aby se rozpustila, nevaříme ji.

Do krému z jahod a tvarohu vmícháme změklou želatinu, přidáme nakrájené jahody a směs dáme na chvíli chladit. Pak přimícháme dostatečně tuhou šlehačku a směs nalijeme do formy vyložené potravinářskou fólií, pokryjeme ji piškoty a dezert necháme v chladničce do druhého dne.

Koláč poté vyklopíme z formy, zbavíme fólie, polijeme čokoládovou polevou a posypeme mandlemi.

Iveta Antalovová, Banská Bystrica

Drobenkový koláč s pudinkem

  • 1 litr mléka
  • 2 vanilkové pudinky
  • 2 lžíce cukru
  • ovoce dle chuti a možnosti

na drobenku

  • 600 g polohrubé mouky
  • 1 hera
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva

Z mléka, pudinku a cukru uvaříme pudink.

Připravíme drobenku.

Tři čtvrtiny drobenky dáme na plech vyložený pečicím papírem, zalijeme ji ještě tekutým pudinkem, poklademe ovocem a vše posypeme zbytkem drobenky. Pečeme 30—40 minut ve vyhřáté troubě.

Kateřina Šrámková, Jihlava

Belgický rýžový koláč

  • 1 hrnek rýže
  • 3 hrnky mléka
  • sůl
  • 1 balení lístkového těsta (400 g)
  • 250 g kokosek
  • 1—2 lžíce cukru
  • 80 ml tuzemského rumu
  • moučkový cukr na posypání

Rýži uvaříme v mléce doměkka a vmícháme do ní špetku soli a cukr. Lístkové těsto rozválíme na plát, který přizpůsobíme formě, ve které budeme koláč péci. Na těsto ve formě pak rozložíme kokosky máčené v rumu a pokryjeme je vařenou rýži. Upečený koláč posypeme moučkovým cukrem.

Jaroslav Holý, Melč

Bramborový koláč s meruňkami

  • 300 g vařených brambor
  • 250 g cukru
  • 4 vejce
  • 200 g polohrubé mouky
  • 10 meruněk, případně jiné peckové ovoce

na drobenku

  • hrubá mouka
  • cukr krupice
  • máslo
  • případně i mleté ořechy

Žloutky vyšleháme s cukrem a čtyřmi lžícemi horké vody, opatrně do nich postupně vmícháme mouku, nastrouhané brambory a tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech, poklademe je rozpůlenými a odpeckovanými meruňkami řezem navrch.

Koláč posypeme drobenkou (můžeme do ní přidat i mleté ořechy) a upečeme jej v troubě vyhřáté na 180 °C (30—40 minut).

Luboš Dupač, Nesvačily

Koláčky s ředkvičkami a čerstvým sýrem

  • 300 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 1 vejce
  • sůl
  • 2 kelímky ricotty
  • 4 žloutky
  • 15 ředkviček
  • tuk a polohrubá mouka na vymazání formy

Z mouky, másla, vejce a jedné lžíce studené vody vypracujeme těsto, které necháme asi 30 minut odpočinout v chladu.

Ředkvičky omyjeme a nakrájíme na plátky, ricottu umícháme se žloutky a osolíme.

Vychlazené těsto vyválíme na pomoučeném válu na plát. Vykrojíme z něj kruhy větší, než jsou formičky, které vymažeme a vysypeme polohrubou moukou. Poté do formiček lehce vtlačíme těsto tak, aby jeho okraje asi 2 cm přečnívaly.

Na těsto klademe lžící ricottový krém a plátky ředkviček, a koláčky upečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 180 °C (15—25 minut). Koláčky můžeme podávat teplé i studené.

Marie Svobodová, Zdounky

Sladké koláčky z taveného sýra

  • 350 g polohrubé mouky
  • 1 kostka hery
  • 100 g taveného sýra bez příchutě (např. 2x Apetito po 50 g)
  • moučkový a vanilkový cukr

na náplň

  • marmeláda, povidla, ochucený tvaroh, strouhaná jablka apod.

Z mouky, rostlinného tuku a sýra uděláme těsto, které můžeme nechat v chladničce několik hodin odpočinout. Poté z těsta tvarujeme malé kuličky (zhruba 60 kusů), které vyskládáme na plech pokrytý pečicím papírem.

Do každé kuličky uděláme důlek (například uzávěrem PET láhve) a dáme do něj náplň: marmeládu, tvaroh, strouhaná jablka, čerstvé ovoce apod. a koláčky upečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 180 °C.

Ještě horké pečivo obalujeme v moučkovém cukru, smíchaném s vanilkovým cukrem.

Jiří Mika, Karlovy Vary–Stará Role

Koláčky s uzeným drůbežím

  • 300 g hladké mouky
  • sůl
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 20 g droždí
  • 150 ml vlažné vody
  • 150 g anglické slaniny
  • 300 g uzeného drůbežího masa
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 2 rajčata
  • 150 g tvrdého sýra

Mouku se solí smícháme s olejem, vmícháme do ní ve vodě rozpuštěné droždí a nejprve v míse a poté na válu vypracujeme hladké těsto. Vytvarujeme z něj kouli, kterou pod utěrkou necháme 45 minut kynout.

Pak těsto rozdělíme na 12 kousků, každý rozválíme na koláč, na kterém vytvarujeme vyšší okraj. Dno každé „misky“ potřeme protlakem a vyložíme nudličkami slaniny, kousky masa a plátky rajčat. Tuto náplň posypeme nastrouhaným sýrem a koláče upečeme v troubě vyhřáté na 250 °C (asi 12 minut).

Jiřina Blažejová, Verušičky–Luka

Koláč s uzenou rybou

  • 225 g uzeného rybího masa
  • 30 g parmazánu
  • sůl a pepř
  • 175 ml smetany
  • 3 našlehané žloutky

na těsto

  • 200 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky vody
  • 1/4 lžičky soli
  • šťáva z 1 citronu
  • 125 g másla
  • 1 žloutek

Do mísy vsypeme mouku, sůl a nakrájené máslo a rukama vše spojíme. Žloutek rozmícháme s vodou a citronovou šťávou. Do mouky uděláme důlek, přidáme tekutinu a rukama vypracujeme těsto, které rozložíme do koláčové formy a vyskládáme na ně plátky ryby.

Zbytek přísad rozšleháme v míse a tuto směs navršíme na rybu. Koláč pečeme asi 40 minut ve středně vyhřáté troubě.

Pavel Svoboda, Zdounky

Foto Jiří Poláček a Shutterstock