Křehké domácí cukroví Hany Marvanové
14. 12. 2016

Křehké domácí cukroví Hany Marvanové

Je snadné na výrobu a na jazyku vám vykouzlí skvělou chuť plnou vánoční atmosféry. Tohle cukroví si zamilujete. Recept nám před časem doporučila Hana Marvanová, a tak jsme ho nejdříve zkusili za vás. S čistým svědomím doporučujeme dál.

Hanku Marvanou si určitě pamatujete jako političku, nyní se věnuje své hlavní profesi, advokacii. Prozradila nám rodinný recept na skvělé cukroví, které nesmí u ní doma chybět. Nebudeme chodit kolem horké kaše, zachutnalo i nám a tak se rádi podělíme. Příprava není složitá ani výrazněji časově náročná, a než se rozsvítí žárovičky na stromku a Ježíšek pod něj složí dárky, je jistě ještě čas na jeho výrobu. 

Ani příští Vánoce nebudou u nás na stole tyhle dobrůtky chybět...

Co budete potřebovat?

  • 420 g hladké mouky
  • 280 g tuku, nejlépe Hery
  • 140 g cukru
  • 60 g umletých mandlí (nezapomeňte je zbavit šlupičky, melete-li je doma, jinak budou nahořklé)
  • 1 pytlíček vanilkového cukru 
  • špetku skořice
  • 20 g kakaa (nepoužívejte Granko, má jinou konzistenci i chuť)
  • 2 žloutky

Jak postupovat?

Z ingrediencí uválejte placku a vyřezejte kolečka. Ty vložte do trouby a upečete je do růžova. Korpus je hotov, nyní zbývá jen udělat krém, kterým kolečka slepíte. Možností je více, paní Marvanová preferuje kávovou příchuť. Šli jsme proto v jejích šlépejích a nevolili jinak. Připravte si:

  • 250 g másla
  • lžíci cukru
  • lžíci rumu 

Máslo utřete a jemně do něj vmíchejte nejdříve cukr a poté rum.

Zvlášť připravte druhou část krému. Na ni potřebujete:

  • ¼ litru mléka 
  • 1 vanilkový cukr
  • 50 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce rumu
  • kávu - tu přidávát nutně nemusíte, je to otázka osobní chuti 

Dortíky to sice nejsou, ale to jim na chuti neubírá.

Nyní oba krémy smíchejte pomalu dohromady a můžete jimi pomazat cukroví. Zbývá poslední - poleva navrch.  promazejte jimi cukroví. Nakonec potřete cukroví polevou.

Pokud máte nějakou oblíbenou, neváhejte ji použít. Hana Marvanová preferuje čokoládovou, my jsme zvolili raději bílou, aby na tmavším cukroví lépe vynikla. Můžete je samozřejmě i prostřídat, naservírované cukroví pak vypadá ještě lépe. Jednoduchá je například světlá citronová poleva:

  • 150 g moučkového cukru
  • 1 lžíce horké vody
  • 2 lžíce citronové šťávy

Prosátý cukr zalijte horkou vodou a citronovou šťávou, Poté stačí umíchat hustou polevu. Někdo v receptu nahrazuje vodu rostlinným olejem. Můžete zkusit, co vám vyhovuje více. 

Dobrou chuť!

Autor Adriana Vojtíšková.

Související články

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: dvamínusjedna = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2019. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2019 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS