Lahodné broskve ve 3 rolích: zpestří snídaně, předkrm i večeře
10. 7. 2018

Lahodné broskve ve 3 rolích: zpestří snídaně, předkrm i večeře

Rádi byste z těchto letních plodů v kuchyni vykouzlili něco originálnějšího než koláč nebo marmeládu? Vyzkoušejte božský francouzský toast s broskvemi ke snídani, jako předkrm si užijete grilované broskve s kozím sýrem a skvělou lehkou letní večeří představuje salát s broskvemi a mandlemi.

Broskve mají sametový povrch a bývají jen lehce sladké. Vynikající zprávou pro ty, kteří si hlídají váhu, je fakt, že broskve se vyznačují nízkým obsahem kalorií. Pokud byste si tedy rádi dali dezert nebo si večer zamlsali, sáhněte po tomto ovoci. Jedna průměrná broskev o váze 100 g obsahuje jen zhruba 30 kcal, a pokud ji sníte se slupkou, dodáte svému tělu víc než 75 % doporučené denní dávky vitaminu C. Jestliže jsou měkké, nezatíží váš trávicí systém. Nadto jsou skvělým zdrojem draslíku, železa a zinku.

Grilované broskve s kozím sýrem a balzamikovou redukcí

Grilované broskve se skvěle doplňují s kozím sýrem a ořechy,

Na cca 4 porce:

  • 2 velké broskve
  • ¾ hrnku balzamikového octa
  • 3 polévkové lžíce cukru
  • 1 polévková lžíce čerstvě mletého černého pepře
  • ¼ hrnku nahrubo nasekaných pekanových ořechů
  • 70 g kozího sýra nebo sýra s modrou plísní
  • slunečnicový olej

V rendlíku si na středním plamenu rozpustíme cukr s balzamikovým octem a čerstvě namletým černým pepřem. Necháme provařit tak, aby na povrchu byly jen malé bublinky, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu původního objemu a nezhoustne. Odstavíme ze zdroje tepla. Na grilování broskví můžeme použít venkovní gril nebo speciální grilovací pánev se žebrováním, ale i klasická pánev bude postačovat.

Omyté a osušené broskve rozřízneme na poloviny a vyjmeme pecku. Rozřízlou stranou broskve uložíme na rozpálený gril nebo pánev potřenou trochou oleje. Opékáme zhruba 5 minut, nebo dokud nezačnou karamelizovat, pak otočíme a grilujeme další asi 2 minuty. Teplé broskve servírujeme na talíři posypané drobeným kozím sýrem, sekanými pekanovými ořechy, přelité balzamikovou redukcí.

Francouzský toast s mascarpone a broskvovým přelivem

Na cca 4 porce:

  • Jakmile jednou vyzkoušíte french toast, bude to pro vás hračka.8 plátků bílého toastového chleba
  • 4 broskve
  • 40 g krupicového cukru
  • 2 špetky mletého muškátového oříšku
  • ½ polévkové lžíce mleté skořice
  • kůra z 1 citronu
  • 150 g mascarpone
  • 3 vejce
  • 90 ml plnotučného mléka
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 polévková lžíce másla
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje
  • moučkový cukr a máta na podávání

Nejprve si oloupeme broskve nad hrncem tak, aby nám neunikla šťáva, která z nich bude vytékat. Nakrájíme je na plátky tvaru půlměsíce a dáme do hrnce. Přidáme krupicový cukr, 2 špetky muškátového oříšku, mletou skořici a zahříváme na střední výkon, jakmile se cukr rozpustí a bude mít tekutější konzistenci, stáhneme výkon na minimum a necháme za občasného promíchávání probublávat zhruba 5 minut, nebo než vše dosáhne sirupovité konzistence. Odstavíme ze zdroje tepla.

V jiné míse si smícháme mascarpone s citronovou kůrou, případně můžeme přidat trochu moučkového cukru podle chuti. Vanilkový lusk rozřízneme a tupou hranou nože seškrábneme zrníčka. Polovinu dáme do mascarpone. Na samotné toasty si v další míse rozmícháme 3 vejce s mlékem a přidáme zbylou část vanilkových zrníček. Ve vzniklém tekutém těstě obalujeme toasty. Rozpálíme si pánev, kam dáme máslo s olejem, a toasty opékáme z obou stran dozlatova. Podáváme teplé s polévkovou lžící mascarpone, přelité broskvovým přelivem. Pro servírování můžeme přidat čerstvou mátu a vše lehce posypat moučkovým cukrem.

Salát s rukolou, broskvemi a mandlemi

Na cca 4 porce:

  • Lehký salát si vychutnáte jak k obědu, tak k večeři.100 g mladé rukoly
  • 1 malá červená cibule
  • 1 fenykl
  • 4 zralé broskve
  • 50 g mandlí
  • 40 ml krémového balzamikového octa
  • extra panenský olivový olej
  • mořská sůl

Rukolu opereme a osušíme, je-li to třeba. Fenykl zbavíme vrchních nehezkých listů, překrojíme jej na polovinu a nakrájíme jej na tenké plátky. Cibuli oloupeme a uděláme to samé. Mandle nasekáme nahrubo a krátce je orestujeme nasucho na pánvi, dáváme pozor, aby se nepřipálily. Broskve nakrájíme na plátky ve tvaru půlměsíce a opečeme na pánvi s trochou oleje z obou stran. V míse smícháme rukolu s olivovým olejem, trochou soli, plátky fenyklu a červené cibule. Servírujeme v hlubším talíři s kousky opečených broskví, posypané orestovanými mandlemi a pokapané krémovým balzamikovým octem.

Autor Adéla Rusňáková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: sedmplusčtyři = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS