Rybíz je také na nervy

Rybíz obsahuje vysoké množství vitaminu C a také karotenu, tedy i vitaminu A, který má kladný vliv na odolnost organismu vůči únavě i nemocem. Významný obsah niacinu (vitaminu B 3) zase podporuje správné fungování nervů. Značné je též množství kyseliny pantotenové (vitaminu B 5), která přispívá ke správnému dýchání buněk i kvalitě vlasů.

Šťáva z rybízu je považována za dobrý prostředek proti horečkám, kašli a chrapotu, zejména však zvyšuje pružnost cév.

Koho však trápí časté pálení žáhy nebo pronikání kyselého obsahu žaludku zpět do jícnu, neměl by rybíz jíst příliš často!

Tvarohový koláč s rybízem

Potřebujeme

  • 375 ml mléka
  • špetku soli
  • 100 g krupice
  • 3 vejce
  • 750 g červeného a černého rybízu
  • 1 citron
  • 50 g změklého másla
  • 125 g hnědého cukru
  • 1 lžičku vanilkové dřeně
  • 300 g netučného tvarohu
  • 50 g celozrnné pšeničné mouky
  • 1 lžičku kypřicího prášku

Jak na to

Z mléka a krupice uvaříme kaši a necháme ji vychladnout.

Do pěny utřeme máslo, cukr, vanilku a citronovou šťávu i kůru. Postupně vmícháme žloutky a pak vychladlou krupicovou kaši smíchanou s tvarohem.

Na krémové těsto nasypeme rybíz a na něj navršíme ušlehaný tuhý sníh.

Nakonec ještě přimícháme mouku s kypřicím práškem. Těstem naplníme formu, povrch uhladíme a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 50–60 minut.

Ovocný koláč s vanilkovou polevou

Potřebujeme

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek pískového cukru
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • ovoce

Jak na to

Mouku prosejeme s práškem do pečiva a smícháme s ostatními surovinami. Dobře vymíchané těsto rozetřeme na vymaštěný plech, posypeme ovocem (rybíz, jahody, jablka atd.). Je dobré dát více druhů ovoce najednou.

Nakonec uvaříme dva vanilkové pudinky, nalijeme je na ovoce a koláč dáme péci.

Rybízové košíčky

Potřebujeme

  • 90 g mouky
  • 30 g mletých mandlí
  • 60 g másla
  • 30 g moučkového cukru
  • 3 kapky aroma hořkých mandlí
  • špetku soli
  • 1 žloutek

na náplň

  • 200 g červeného rybízu
  • 200 g černého rybízu
  • 2 lžíce cukru
  • 125 g jahod
  • 1 lžíci želé z černého rybízu

na sněhovou čepici

  • 2 bílky
  • špetka soli
  • 60 g cukru

Jak na to

Z rozepsaných surovin zpracujeme hladké těsto a asi na 30 minut je dáme do chladu. Pak těstem naplníme formičky a pečeme asi 12 minut při 180 °C. Košíčky opatrně vyjmeme z formiček, naplníme je rybízem mírně podušeným s trochou vody a cukrem a ještě přidáme nakrájené jahody a rybízové želé. Košíček nakonec ozdobíme čepicí z pevného sněhu a dáme ještě 10–15 minut zapéci, až sníh lehce zhnědne.

Bleskový koláč

Potřebujeme

  • sezonní ovoce

na drobenku

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1/8 másla
  • 1 vanilkový cukr

na těsto

  • 1 hrnek mléka
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva

Jak na to

Ze všech ingrediencí vypracujeme drobenku, jeden hrnek drobenky si dáme stranou.

Do zbytku přidáme suroviny na těsto, tedy 1 hrnek mléka, 2 vejce, 1 prášek do pečiva. Těsto zamícháme a vlijeme na plech.

Poklademe je sezonním ovocem, posypeme zbytkem drobenky a pečeme ve středně vyhřáté troubě.

Rybízový koláč s marcipánem

Potřebujeme

na těsto

  • 225 g mouky
  • 150 g másla
  • 50 g cukru
  • tuk na vymazání formy

na náplň

  • 300 g marcipánu
  • 3 vejce
  • 225 g másla
  • 700 g směsi červeného, černého a bílého rybízu
  • 8 plátků bílé želatiny
  • 2 pomeranče
  • 4 lžíce moučkového cukru

Jak na to

Šlehačem promícháme mouku, máslo a cukr, rukama pak těsto dobře prohněteme a necháme je asi 30 minut odpočinout v chladničce.

Vychlazené těsto vložíme do vymazané dortové formy a vytáhneme je asi 2 cm do výše. Budoucí dno těsta propícháme vidličkou a pečeme asi 15 minut pod střední částí trouby předehřáté na 200 °C.

Mezitím si připravíme krém z marcipánu, vajec a másla.

Krémem potřeme předpečený korpus, snížíme teplotu asi na 170 °C a koláč pečeme ještě asi 30 minut. Pak necháme zcela vychladnout.

Rozpuštěnou želatinu smícháme s pomerančovou šťávou a moučkovým cukrem, přimícháme rybíz a necháme asi 30 minut v chladničce, až začne směs tuhnout. Želírující směsí rybízu pak potřeme koláč a ještě necháme v chladu, dokud náplň zcela neztuhne.

Angrešt vyčistí mozek i střeva

Angrešt je bohatý na křemík, který zajišťuje pevnost a pružnost tkání a zbavuje tělo těžkých kovů. Obsahuje velké množství vlákniny, zejména pektinu, který podporuje trávení a čistí střeva. Zbavuje především mozek jedovatých těžkých kovů a střeva odpadových látek.

Angreštový koláč

Potřebujeme

  • 16 lžic polohrubé mouky
  • 8 lžic krystalového cukru
  • 4 žloutky
  • 6 lžic horké vody
  • 1/2 prášku do pečiva
  • špetku soli

Jak na to

Žloutky s cukrem a vodou našleháme. Pak přidáváme po lžicích mouku s práškem do pečiva a solí. Rozetřeme na vysypaný plech a předpečeme.

Ve 1/4 l vody podusíme asi 50 kuliček angreštu s 8 lžícemi cukru a rozmixujeme. Ve třech lžících vody rozmícháme vanilkový pudink a vlijeme ho k rozmixovanému angreštu. Chvíli povaříme a poté rozetřeme na poloupečený piškot.

Přidáme vrstvu sněhu ze 4 bílků a 3 lžic cukru. Dopečeme, až sníh zrůžoví.

Broskve

Boskve obsahují velké množství karotenu, xantofylu a dalších rostlinných ochranných ltek, napomáhajících k ochraně buněk v lidském organismu. Těchto vlastností využívá moderní kosmetika pro výrobu broskvového pyré na ochablou pleť a oleje z broskvových jader na výrobu krémů a olejů. Broskve jsou mírně projímavé, močopudné, mají podpůrný léčebný vliv

při bronchitidách, kašli a astmatu. Zlepšují také imunitu, chrání před volnými radikály, posilují vazivové tkáně, srdce, cévy a krevní oběh. Zralé broskve obsahují omlazující látky, jako jsou karoteny, kyselina nukleová a vitamin C, avšak staré a povadlé broskve už nedokáží zastavit proces našeho stárnutí, jelikož jsou již samy pod vlivem volných radikálů. ¨

Roláda s broskvovou šlehačkou

Potřebujeme

  • 4 bílky
  • špetku soli
  • 60 g krupicového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 4 žloutky
  • 100 g mouky

na náplň

  • 1 citron
  • 500 g zralých broskví
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • lžičku mleté vanilky
  • 50 g medu

Jak na to

Z bílků, lžíce vody, soli, cukru a vanilkového cukru ušleháme tuhý sníh, do kterého lehce přimícháme žloutky a mouku. Těsto upečeme na plechu vyloženém pečicím papírem. Hotový piškot překlopíme na vlhkou utěrku, druhou vlhkou utěrkou ho přikryjeme a necháme zchladnout.

Broskve spaříme horkou vodou, oloupeme je, nakrájíme na malé kousky a smícháme je s citronovou šťávou. Šlehačku ušleháme s vanilkou a citronovou kůrou, vmícháme do ní broskve a lžíci medu.

Dvěma třetinami broskvové šlehačky natřeme piškotový plát, srolujeme ho a povrch ozdobíme zbylou šlehačkou.

Piškotové řezy s ovocem a pudinkem

Potřebujeme

  • 6 vajec
  • 9 lžic horké vody
  • 20 dkg pískového cukru
  • 25 dkg polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva

Jak na to

Žloutky s vodou a cukrem ušleháme, přidáme mouku s práškem do pečiva a sníh z bílků. Těsto rozetřeme na vysypaný plech a upečeme.

Studené zdobíme krémem a libovolným ovocem (nejlepší jsou kompotované broskve) a zalijeme ovocným pudinkem.

Krém připravíme: 0,25 l ušlehané smetany smícháme s cukrem podle své chuti a 2 kelímky kysané smetany.

Krémem potřeme upečené těsto a na ně poklademe podle chuti ovoce.

Vše pak zalijeme pudinkem připraveným ze šťávy z kompotu nebo z ovocného sirupu. Na 0,5 l šťávy stačí asi 1,5 balíčku pudinkového prášku.

Broskvový koláč

Potřebujeme

na těsto

  • 4 vejce
  • 1 hrnek oleje
  • 1 hrnek cukru
  • 2 vanilkové pudinky
  • půl hrnku polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva

na náplň

  • 200–250 g broskvového jogurtu
  • 3 šlehačky (200 ml)
  • 2 smetany

na polevu

  • 400 ml šťávy z kompotu
  • 2 vanilkové pudinky

Jak na to

Vše smícháme a upečeme piškot.

Jogurt natřeme na piškot a poklademe kostičkami broskví.

Šlehačku ušleháme se smetanou a pokryjeme jí broskve. Poté připravíme polevu ze surovin bez vaření. Vše smícháme a uděláme mřížky na koláč. Koláč pak necháme uležet v chladu.

Berlínské řezy s marmeládou a ořechy

Na základní těsto potřebujeme

  • 250 dkg hladké mouky
  • 150 g tuku
  • 80 g práškového cukru
  • 1 vejce
  • půl prášku do pečiva

Jak na to

Na válu vypracujeme těsto a přeneseme je na plech, potřeme marmeládou a vychladlou ořechovou nádivkou, kterou připravíme povařením surovin:

  • 1 šálek mléka
  • 2 lžíce pískového cukru
  • 200 g strouhaných ořechů

Navrch rozetřeme piškotové těsto ušlehané z přísad:

  • 4 vejce
  • 120 g cukru
  • 4 lžíce oleje
  • 4 lžíce horké vody
  • 120 g polohrubé mouky

Koláč dáme péci do trouby vyhřáté asi na 180 °C. Vychladlý koláč rozkrájíme na řezy.

České buchty s povidly

Potřebujeme

  • 500 g hladké mouky
  • špetku soli
  • 3 lžíce cukru
  • 250 ml mléka
  • kostku droždí
  • 170 g změklého másla
  • 1 vejce
  • povidla nebo zavařeninu

Jak na to

Do větší mísy nasypeme mouku, cukr a sůl, uprostřed uděláme důlek, do kterého vlijeme kvásek připravený z vlažného mléka, droždí a lžičky cukru. Přidáme máslo a vejce a hněteme, až je těsto vláčné a elastické. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme je na teplém místě kynout asi půl hodiny, než se jeho objem zdvojnásobí.

Vykynuté těsto rozválíme na placku a rozkrájíme na čtverce, které plníme povidly, zavařeninou, ale také třeba tvarohem či mákem.

Buchty zabalíme a skladem dolů je klademe asi dva centimetry od sebe do důkladně vymaštěného pekáče.

Každou buchtu ještě po straně pomažeme máslem, aby se k sobě neslepily. Připravený pekáč znovu přikrtyjeme utěrkou a necháme ještě chvíli kynout.

Pak buchty pečeme asi 45 minut v troubě předehřáté na 200 °C. Ještě teplé buchty potřeme rozpuštěným máslem a pocukrujeme.

Rady pro pečení

  • Přísady do kynutého těsta by měly mít pokojovou teplotu, tuk by měl být vlahý.
  • Těsto nesmíme nechat překynout, protože pečivo pak sesychá a ztrácí tvar.
  • Piškotové těsto dáváme do mírně vyhřáté trouby. Dáme-li je do příliš vyhřáté trouby, rychle se vytvoří kůrka, těsto stejnoměrně nenabývá, praská a uvnitř je vlhké. Po upečení je potřeba moučník překlopit na mřížku, nechat ve formě částečně vychladnout a pak ji odstranit. Nesrazí se nám.
  • Kypřicí prášek musí být čerstvý, jinak ztrácí účinnost. Promícháme ho s moukou a po zapracování je potřeba dát těsto ihned péct. Pokud zůstane stát, těsto dostatečně nevyhněteme.
  • Na tučné těsto necháme tuk změknout při pokojové teplotě. Poté ho utřeme s moučkovým cukrem. Používáme-li kuchyňský robot, třeme při nejnižší rychlosti. Příliš našlehané těsto se totiž po upečení drobí!
  • Přidáváme–li do těsta kakao, přimícháme ho do mouky a prosíváme je spolu s kypřicím práškem, aby se vše dobře promísilo.

Autoři receptů a fotografií: Marta Kocourková, Zdeňka Sikorová, Karolina Čížková, Karla Kůrková; publikace Pečeme s láskou (vydavatelství RDV) a archiv