Masopust nasladko: Jak na domácí koblihy a boží milosti
3. 2. 2018

Masopust nasladko: Jak na domácí koblihy a boží milosti

Tučný čtvrtek se kvapem blíží. Pokud si celý rok odpíráte sladké nadýchané těsto se zavařeninou, využijte masopustního období a mlsejte. Kupovaná kobliha ale nikdy nebude chutnat jako ta z těch nejlepších surovin doma připravená.

Slavnostní období mezi Vánocemi a postní dobou před Velikonocemi letos končí na Popeleční středu 14. února. V původním významu jde o „opuštění masa“, které vrcholí posledním čtvrtkem toho období Tučným čtvrtkem, kdy se většinou konaly zabijačky a velké hostiny, než započal dlouhý čtyřicetidenní půst. Podle tradice by měli lidé jíst a pít co nejvíce, aby byli celý rok při síle.

Symbolem tohoto období se staly masopustní koblihy, v některých oblastech i takzvané boží milosti, tato dvě sladká těsta mají společné to, že se vždy smaží v pěkné vrstvě tuku. Aby vám však nebylo těžko, moderní doba nás vybavila papírovými utěrkami, pomocí nichž se můžeme zbavit přebytečného tuku a pochutnat si.

Boží milosti

Tvarům božích milostí se meze nekladou.

  • 300 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 50 g másla
  • 20 g sádla
  • 40 g krupicového cukru
  • 3 žloutky
  • 2 polévkové lžíce citronové šťávy
  • kůra z 1 citronu
  • 7 polévkových lžic zakysané smetany
  • 1 polévková lžíce rumu
  • slunečnicový olej na smažení
  • papírové ubrousky
  • vanilkový cukr (jak na domácí vanilkový cukr)

Z mouky a chladného másla se sádlem vypracujeme drobenku. Do smetany přidáme cukr, špetku soli, dvě lžíce citronové šťávy, citronovou kůru, lžíci rumu a žloutky, promícháme a přidáme k drobence. Vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinové folie a necháme aspoň hodinu odpočinout v chladničce.

Odleželé těsto vyválíme dotenka, zhruba 3 mm. Vykrajujeme buď tradiční obdélníkové tvary s křížkem, nebo dle zvyklostí. V rendlíku s vyšším okrajem si rozpálíme olej a milosti postupně smažíme z obou stran dozlatova. Po vyjmutí necháme chvíli okapat na papírové utěrce a za necelou minutu obalíme ve vanilkovém cukru.

Koblihy s marmeládou

Na zhruba 20 kusů:

  • Koblihy jsou nejlepší čerstvé.500 g hladké mouky
  • 30 g krupicového cukru
  • 50 g másla
  • 30 g čerstvého droždí
  • 200 ml plnotučného mléka
  • kůra z jednoho citronu
  • 4 polévkové lžíce rumu
  • špetka soli
  • marmeláda
  • slunečnicový olej na smažení
  • papírové utěrky

Nejprve si do menší mísy, která dobře vede teplo, rozdrobíme droždí, zasypeme ho lžičkou cukru a třeme, dokud droždí nezkapalní. Zaprášíme dvě lžícemi hladké mouky, přidáme tři lžíce vlažného mléka, promícháme a necháme přikryté čistou utěrkou na teplém místě zhruba 15 minut vzejít kvásek. Mezitím si v rendlík necháme rozpustit máslo, přidáme zbytek mléka a cukru a zastrouháme kůrou z důkladně omytého citronu. Do velké mísy nasypeme mouku, přidáme špetku soli, kvásek a vlažné tekuté ingredience, nezapomeneme na rum. Pomocí vařečky mícháme ode stran mísy, až se vytvoří hladké těsto, vyklopíme na lehce pomoučenou plochu, krátce propracujeme rukama a uložíme do čisté mísy, přikryté čistou utěrkou necháme kynout alespoň hodinu na teplém místě.

Po vykynutí těsto rozdělíme na dva díly, vyválíme válečkem dotenka, zhruba 4 mm. Vezmeme skleničku s hrdlem o průměru aspoň 5 cm a do těsta si lehce naznačíme tvary koblih. Na střed umístíme vždy lžičku marmelády. Z druhé části těsta vykrájíme skleničkou vršky, kterými překryjeme náplň a každou ještě jednou spojíme skleničkou, aby nám náplň při smažení nevytekla. Ve vyšším rendlíku si rozpálíme vrstvu oleje a koblihy smažíme na vyšší výkon z obou stran dozlatova. Po vyjmutí necháme okapat na papírové utěrce, před podáváním můžeme poprášit moučkovým cukrem.

Autor Adéla Rusňáková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: sedmplusosm = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2018 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS