Mražený jahodový krém

Pro 4 osoby potřebujeme

  • 150 g jahod
  • 30 g moučkového cukru
  • 2 listy želatiny
  • 2 lžíce koňaku nebo meruňkového likéru
  • 1/4 l studené šlehačky

na ozdobení

  • 1/8 l studené šlehačky
  • 4 pěkné jahody

Jak na to

Dezertní misky dáme do chladničky a necháme je dobře prochladit.

Jahody rozmačkáme s cukrem a protlačíme sítkem.

Želatinu necháme nabobtnat ve studené vodě a rozpustíme v teplém koňaku nebo likéru. Přidáme jahodové pyré, smícháme a necháme vychladnout.

V parném létě je to skutečná lahoda.

Ušleháme šlehačku, opatrně smícháme s jahodami a krém rozdělíme do misek. Přikryté dáme do mrazáku. Dvacet minut před podáváním přendáme misky do ledničky.

Krém ozdobíme šlehačkou a celými jahodami.

Cikánská pečeně s paprikovou náplní

Pro 4 osoby potřebujeme

  • 800 g vepřové pečeně na roládu (plec, může být i libový bůček)
  • sůl a pepř
  • 1 paprikový lusk
  • 2 cibule
  • 50 g prorostlé slaniny
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 4 lžíce oleje
  • 2 lžíce kečupu

Jak na to

Plát masa na roládu osolíme 1 lžičkou soli a opepříme 1/2 lžičkou pepře. Paprikový lusk rozkrojíme na čtvrtky, odstraníme jádra, omyjeme a nakrájíme. Oloupanou cibuli a slaninu nakrájíme na kostičky.

Vše smícháme s rajským protlakem, osolíme a opepříme podle chuti. Tuto náplň rozprostřeme na plát masa a srolujeme. Pevně omotáme nití a svážeme.

Lze také grilovat na grilu s otáčivým špízem, maso bude opečené stejnoměrně do zlatova.

Roládu vložíme do pekáče, potřeme olejem a dáme do horké trouby (pečemi při 175−180 °C).

Během pečení podléváme a obracíme častěji, aby se roláda stejnoměrně opekla.

Deset minut před dopečením potřeme pečeni kečupem. Podáváme s chlebem a hlávkovým salátem.

„Doporučuji sklenku červeného vína − Burgundské,“ připsala autorka.

Recepty poslala Markéta Kulhanková z Třince v květnu 2002 na mailovou adresu první verze webových stránek Receptáře.