Kynuté obřadní pečivo ve tvaru stočeného provazu připomíná biblický příběh, ale lze v něm spatřovat také symbol plodnosti, hojnosti a jara.

Kdo si na Zelený čtvrtek před východem slunce dá jidáše s medem, upevní prý své zdraví. Máte-li rádi lidové zvyklosti, upečte si jidáše už ve středu večer nebo v noci. Sladkou čtvrteční snídaní pak jistě uděláte radost sobě i svým blízkým. Zavinutý tvar jidášů můžete také obohatit zvířecími motivy − přidejte hlavičku hlemýždě, klepeta raka, ptačí zobáček a podobně.

  • 500 g polohrubé mouky
  • 100 g tuku
  • 50 g cukru
  • 1/4 litru mléka
  • 1 kostku droždí
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vajíčka
  • špetku soli
  • 1 lžíci cukru
  • rozinky
  • mandle

Připravíme kvásek z trošky vlažného mléka, droždí a lžíce cukru. Do mísy dáme mouku, rozehřátý tuk (např. heru), cukr, 2 žloutky a kvásek. Vařečkou vypracujeme vláčné těsto a přidáme rozinky a nakrájené mandle. Necháme kynout.

Vykrajujeme kousky těsta, rukou z nich tvarujeme válečky, které stáčíme. Narovnáme je na plech, potřeme bílky a pečeme v troubě dorůžova.

Při podávání mažeme medem smíchaným s rozpuštěným máslem, případně ještě sypeme strouhaným perníkem.

Pro Receptář Eva Mikysková, Třebíč