Reveň můžete sklízet či koupit už od konce dubna až do poloviny června, čím dříve tím lépe. Později se v rebarboře zvyšuje množství kyseliny šťavelové a nechutná příliš dobře. Kvůli posledně jmenované kyselině by se jí měli spíše vyhýbat lidé s ledvinovým onemocněním. Jinak je však zázračná v boji proti nadváze, jelikož na sebe dokáže navázat tuky, je močopudná a podporuje metabolismus, tedy spalování. Odpůrce by mohla přesvědčit vysokým obsahem vitaminů skupiny B, hořčíkem nebo železem.

Rebarborový crumble

  • 100 g krupicového cukru
  • 500 g rebarbory
  • 3 polévkové lžíce červeného portského vína
  • 140 g hladké mouky
  • 85 g másla
  • 50 g vlašských ořechů
  • 50 g třtinového cukru
  • špetka soli

Nejprve si oloupeme rebarborové řapíky, překrájíme na zhruba 5centimetrové kousky. V hlubší pánvi si smícháme portské s krupicovým cukrem, vsypeme rebarboru a necháme na nejnižší výkon probublávat 15 minut. Mezitím si vytvoříme těstovitou drobenku. Do mísy přidáme mouku, do které vhodíme i na kostky nakrájené studené máslo, které rukama zapracujeme tak, aby nám zůstaly větší kousky. Přisypeme třtinový cukr, špetku soli a nahrubo pokrájené vlašské ořechy a rukama opět zapracujeme. Změklou rebarboru vlijeme do zapékací mísy, přesypeme těstovitou drobenkou a pečeme 20 až 30 minut v troubě předehřáté na 180 C do zezlátnutí. Podáváme zchladlé se zakysanou smetanou.

Rebarborové chutney

  • 100 g třtinového cukru
  • 300 g rebarbory
  • 250 ml jablečného octa
  • 4 velké šťavnaté datle
  • 1 polévková lžíce najemno nasekaného zázvoru
  • ½ čajové lžičky mletého kardamomu
  • špetka soli

Ve větší hlubší pánvi si nejdříve rozhřejeme jablečný ocet s cukrem. Přidáme oloupanou a na malé kousky nakrájenou rebarboru, vypeckované nasekané datle, zázvor a kardamom. Necháme na nejnižší výkon povařit 15 až 20 minut, dokud se nám nevytvoří hutná konzistence a rebarbora se nezačne rozpadat. Přidáme špetku soli, stáhneme z plotýnky a plníme do suché sterilizované sklenice. Podáváme k sýrům nebo masům.