Nejlepší domácí pudink a jak na něj
18. 11. 2018

Nejlepší domácí pudink a jak na něj

Jídlo do nepohody, anglicky comfort food – sametově hladký krém s charakteristickou žlutou barvou a lahodnou chutí. Pudinkem, který naservírujete s čerstvým nebo povařeným ovocem a dobrými piškoty jen tak někdo nepohrdne. Ať už chcete utišit děti nebo rychle uvařit lehký dezert po večeři, pudink nezklame. Zkuste ale pro jednou vynechat sypkou směs a uvařte svůj vlastní od základu. Překvapí vás, jak snadné – a výborné – to je.

Anglicky pudding, počeštěně puding, česky pudink. Ten pravý není nic víc než hedvábná směs mléka, smetany a vaječných žloutků. Předtím, než se podíváme na to, jak připravit dvě nejoblíbenější příchutě – vanilkový a čokoládový – si projdeme pár základních tipů:

  • Mléko používejte vždy plnotučné a smetanu aspoň 30%.
  • Vejce musí být co nejčerstvější a ideálně z podestýlkového chovu, odmění se vám krásným žloutkem plným barvy a chuti, a tedy i přirozenou žlutou barvou pudinku.
  • Nezapomeňte na pravý vanilkový lusk, chuť zrníček nikdy nenahradíte syntetickým vanilinovým cukrem.
  • Nenahrazujte máslo jiným druhem tuku, jedině máslo zaručí onu hedvábnou strukturu.
  • Pokud si jako dospělí chcete „přilepšit“, přilijte před koncem vaření malého panáka voňavého likéru nebo rumu.
  • Na kakaový nebo čokoládový pudink si připravte pravé holandské kakao a vysokoprocentní čokoládu, aspoň 70%.

Do vanilkového pudinku patří pravá vanilka.

Domácí vanilkový pudink

Na cca 4 porce:

  • 500 ml plnotučného mléka
  • 3 polévkové lžíce krupicového cukru
  • špetka soli
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 3 žloutky z vajec velikosti M
  • vanilkový lusk
  • 2 lžíce másla

V míse si ušleháme žloutky do pěny. Vanilkový lusk rozkrojíme podélně a tupou hranou nože seškrábneme zrníčka. Z mléka oddělíme 2/3 a nalijeme do rendlíku, přisypeme cukr, špetku soli, rozmícháme vanilková zrníčka a pomalu přivedeme k varu. Ve zbylém mléce rozmícháme škrob, který vlijeme do mléka, jakmile začne vřít. Stáhneme plamen na minimum a vaříme za častého míchání do zhoustnutí. Přidáme ušlehané žloutky, dobře promícháme a krátce povaříme. Stáhneme z ohně a vmícháme máslo.

Pudinky můžete nalít do skleniček na sebe a ozdobit oříšky a ovocem.

Domácí čokoládový pudink

Na cca 4 porce:

  • 200 ml smetany 31%
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 3 polévkové lžíce krupicového cukru
  • špetka soli
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 3 žloutky z vajec velikosti M
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 4 až 6  kostiček 70% čokolády

V míse si ušleháme žloutky do pěny. Slijeme mléko se smetanou a 2/3 nalijeme do rendlíku, přisypeme cukr, špetku soli a pomalu vaříme. Ve zbylé mléčné směsi dokonale rozmícháme škrob. Kakao rozmícháme se dvěma lžícemi vroucí vody a přilijeme ke škrobové směsi. Když začne mléko v rendlíku být vroucí, vezmeme dvě lžíce a promícháme je se žloutky. Kakaovou směs se škrobem vlijeme za stálého míchání do rendlíku, stáhneme na nejnižší výkon a vaříme do zhoustnutí. Poté přidáme žloutkovou pěnu, promícháme a ještě krátce provaříme. Stáhneme z ohně a vmícháme máslo a nasekanou čokoládu.

 

Autor Adéla Rusňáková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: čtyřiplusšest = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Výborný domácí puding

(tbprR3b7VV~U8ZjgYaIjeN4skeBFQmT6hU), 22. 11. 2018, 11:40

Ahoj, já dělám ráda puding :) Děti ho milují.
Mohu jen doporučit, rychlé a dobré

PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS