Anglicky pudding, počeštěně puding, česky pudink. Ten pravý není nic víc než hedvábná směs mléka, smetany a vaječných žloutků. Předtím, než se podíváme na to, jak připravit dvě nejoblíbenější příchutě – vanilkový a čokoládový – si projdeme pár základních tipů:

  • Mléko používejte vždy plnotučné a smetanu aspoň 30%.
  • Vejce musí být co nejčerstvější a ideálně z podestýlkového chovu, odmění se vám krásným žloutkem plným barvy a chuti, a tedy i přirozenou žlutou barvou pudinku.
  • Nezapomeňte na pravý vanilkový lusk, chuť zrníček nikdy nenahradíte syntetickým vanilinovým cukrem.
  • Nenahrazujte máslo jiným druhem tuku, jedině máslo zaručí onu hedvábnou strukturu.
  • Pokud si jako dospělí chcete „přilepšit“, přilijte před koncem vaření malého panáka voňavého likéru nebo rumu.
  • Na kakaový nebo čokoládový pudink si připravte pravé holandské kakao a vysokoprocentní čokoládu, aspoň 70%.

Domácí vanilkový pudink

Na cca 4 porce:

  • 500 ml plnotučného mléka
  • 3 polévkové lžíce krupicového cukru
  • špetka soli
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 3 žloutky z vajec velikosti M
  • vanilkový lusk
  • 2 lžíce másla

V míse si ušleháme žloutky do pěny. Vanilkový lusk rozkrojíme podélně a tupou hranou nože seškrábneme zrníčka. Z mléka oddělíme 2/3 a nalijeme do rendlíku, přisypeme cukr, špetku soli, rozmícháme vanilková zrníčka a pomalu přivedeme k varu. Ve zbylém mléce rozmícháme škrob, který vlijeme do mléka, jakmile začne vřít. Stáhneme plamen na minimum a vaříme za častého míchání do zhoustnutí. Přidáme ušlehané žloutky, dobře promícháme a krátce povaříme. Stáhneme z ohně a vmícháme máslo.

Domácí čokoládový pudink

Na cca 4 porce:

  • 200 ml smetany 31%
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 3 polévkové lžíce krupicového cukru
  • špetka soli
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 3 žloutky z vajec velikosti M
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 4 až 6 kostiček 70% čokolády

V míse si ušleháme žloutky do pěny. Slijeme mléko se smetanou a 2/3 nalijeme do rendlíku, přisypeme cukr, špetku soli a pomalu vaříme. Ve zbylé mléčné směsi dokonale rozmícháme škrob. Kakao rozmícháme se dvěma lžícemi vroucí vody a přilijeme ke škrobové směsi. Když začne mléko v rendlíku být vroucí, vezmeme dvě lžíce a promícháme je se žloutky. Kakaovou směs se škrobem vlijeme za stálého míchání do rendlíku, stáhneme na nejnižší výkon a vaříme do zhoustnutí. Poté přidáme žloutkovou pěnu, promícháme a ještě krátce provaříme. Stáhneme z ohně a vmícháme máslo a nasekanou čokoládu.