Kynuté knedlíky


300 g hrubé mouky, 200 ml mléka, 1 vejce, 20 g droždí, 2 lžíce cukru, špetka soli, asi 700 g omytého a osušeného ovoce podle sezony (v létě jahody, třešně, borůvky, meruňky apod., na podzim švestky či jablka…)

  1. Mouku prosijeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, přisypeme trošku cukru, přilijeme trošku vlažného mléka, vše v důlku promícháme a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
  2. Do něj pak vmícháme mouku, cukr, mléko, sůl a vejce a vypracujeme vláčné hladké, na dotek pružné, téměř nelepivé těsto, které zakryjeme v míse čistou utěrkou a necháme je asi 30 minut vykynout na teplém místě.
  3. Mezitím si připravíme ovoce, které pak balíme do vykynutého těsta (viz Příprava ovoce). Těsto můžeme například vyválet na silnější (0,7 cm) plát, nakrájet je na čtverce a obalit jimi ovoce. Nebo z těsta vytvarujeme válec, rozdělíme jej na díly, které zmáčkneme do placiček a ovoce do nich zabalíme. Knedlíky by měly mít kulovitý tvar a těsto kolem ovoce důkladně uzavřeme, aby se při vaření neotevřelo.
  4. Vytvarované knedlíky necháme ještě chvíli vykynout a poté je vaříme v mírně probublávající, lehce osolené vodě přibližně 8 minut v zakryté nádobě. Ta by měla být dostatečně velká, aby knedlíky při vaření ve vodě volně plavaly a nedotýkaly se. Během varu pokud možno nesundáváme poklici, aby knedlíky zůstaly pěkně nadýchané. Přesná doba varu pak záleží na síle těsta, kterým ovoce obalíme.
  5. Aby hotové knedlíky neokoraly a nelepily se, můžeme je polít troškou másla.

    Uvařené knedlíky vyjmeme z vody a propíchneme je několikrát špejlí, aby z nich vyšla pára a těsto se nesrazilo. Uložíme je pak do mísy a před podáváním uchováváme teplé.

Knedlíky můžeme také uvařit v páře: doba varu je sice přibližně dvojnásobná, knedlíky jsou však pěkně nadýchané.

Tvarohové knedlíky


50 g másla, 250 g měkkého tvarohu, 200–250 g hrubé mouky, 1 vejce, sůl, případně 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva (knedlíky budou nadýchanější)

  1. Máslo utřeme s tvarohem a do hmoty postupně zapracujeme mouku, vejce a špetku soli s kypřicím práškem.
  2. Vypracované těsto rozdělíme (viz Kynuté knedlíky), zabalíme do něj ovoce a knedlíky uvaříme ve vroucí osolené vodě (10–12 minut).
  3. Hotové, ještě horké knedlíky propíchneme několikrát špejlí, aby z nich vyšla pára, uložíme je do mísy a do podávání je uchováváme v teple.


Knedlíky z bramboro-tvarohového těsta


Na 4 porce: 250 g měkkého tvarohu, 4–5 středně velkých brambor, 1 vejce, asi 200 g polohrubé mouky, sůl

  1. Brambory uvaříme ve slupce v lehce osolené vodě doměkka (asi 20 minut od začátku varu), necháme je zchladnout a oloupeme. Poté je jemně nastrouháme (můžeme je i prolisovat v lisu na zeleninu).
  2. Do nastrouhaných brambor postupně zapracujeme kostku tvarohu, vejce, špetku soli a polohrubou mouku a uhněteme jednolité těsto. Množství mouky závisí na velikosti vejce a vlhkosti tvarohu.
  3. Do těsta zabalíme ovoce, vytvarujeme knedlíky (viz Kynuté knedlíky), které vaříme v mírně osolené vodě (asi 7 minut).
  4. Poté, co vyplavou k hladině, je necháme vařit ještě přibližně dvě minuty, hotové opět propíchneme několikrát špejlí, aby z nich vyšla pára, uložíme je do mísy a do podávání uchováváme v teple.


Příprava ovoce na knedlíky

Používáme zdravé, vyzrálé (nikoliv přezrálé) čerstvé plody. Ty omyjeme a osušíme, pokud je třeba, vypeckujeme (např. třešně, švestky, meruňky), jahody zbavíme stopek, jablka jádřinců, větší kusy ovoce pak před balením do těsta nakrájíme na menší. Mimo sezonu můžeme použít i mražené ovoce, které před zabalením do těsta necháme trochu (nikoliv úplně) rozmrazit, nebo ovoce kompotované, které před vařením necháme dobře okapat z nálevu.


Dochucení na talíři

Klasikou je posypání strouhaným tvrdým tvarohem a cukrem a následné přelití rozpuštěným máslem. Časté je rovněž posypání cukrem se skořicí, místo pískového cukru můžeme použít i moučkový cukr. Švestkové knedlíky lze posypat i mletým mákem a cukrem. Výborná je také poleva z kysané smetany sypaná cukrem, zdobné dochucení kopečkem šlehačky a kouskem čerstvého ovoce apod.