Smetanový reveňový koláč s pudinkem

Na těsto potřebujeme

  • 200 g tvarohu
  • 8 lžic oleje
  • 8 lžic mléka
  • 1 vejce
  • 100 g cukru a balíček vanilkového cukru
  • špetku soli
  • 400 g polohrubé mouky
  • půl balíčků kypřicího prášku

Na náplň potřebujeme

  • balíček vanilkového pudinku
  • 500 ml mléka
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 vejce
  • 1,5 kg reveně

Na polevu potřebujeme

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 3 vejce
  • 150 g moučkového cukru

Koláče připravujeme jen z mladé reveně, sklizené v květnu či červnu. Později bude povrch stonků stále tužší, protože se v něm usazuje množství šťavelanů, reveň už může být i zdraví škodlivá a navíc se špatně loupe.

V míse promícháme tvaroh, olej, mléko, vejce, cukr, vanilkový cukr a sůl.

V jiné míse smícháme mouku s kypřicím práškem a dvě třetiny jí vmícháme do tvarohové hmoty. Teprve potom přidáme zbytek mouky.

Zpracujeme hladké těsto a rozválíme je na plechu vymazaném tukem.

Uvaříme pudink a do ještě horkého vmícháme rozšlehané vejce.

Krém necháme vychladnout a pak ho stejnoměrně rozetřeme na těsto a na něj rovnoměrně rozdělíme pokrájenou reveň. Nakonec povrch zalijeme smetanou s rozkvedlanými vejci.

V troubě předehřáté na 200 °C pečeme asi 30 minut. Hotový koláč pocukrujeme.

Reveňový dort se sněhem

Na těsto potřebujeme

  • 3 vejce
  • Citron
  • 125 g másla
  • 125 g cukru
  • 50 g škrobové moučky
  • 150 g mouky
  • polovinu kypřicího prášku
  • trochu skořice
  • špetku mletého hřebíčku
  • sůl

Na náplň potřebujeme

  • 500 g reveně
  • 120 g cukru
  • citronovou šťávu
  • 50 g medu
  • tři lžíce meruňkové zavařeniny
  • mandlové lupínky

Dva žloutky, jedno celé vejce a všechny ostatní suroviny z rozpisu na těsto smícháme.

Těsto vlijeme do vymazané dortové formy. Na ně rozdělíme kousky oloupané, spařené reveně, posypeme je krupicovým cukrem a pečeme asi 40 minut v troubě předehřáté na 200 °C.

Ušleháme tuhý sníh z bílků a citronové šťávy, přidáme do něj zbytek cukru a med.

Dort vyndáme z trouby, ozdobíme ho sněhem a necháme ještě asi čtvrt hodiny péci, až sníh dostane zlatou barvu.

Okraje vychladlého dortu potřeme meruňkovou zavařeninou a ozdobíme lupínky mandlí.

Zapečená rebarbora, jednoduchá a výtečná

Toto jídlo je variací na známý francouzský moučník zvaný clafoutis. Ve Francii nejčastěji připravují clafoutis třešňové, ale stejně dobré je i z rebarbory.

Asi půl kila rebarbory oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Prosypeme je cukrem a necháme asi dvě hodiny vypotit.

Mezitím připravíme těsto: Kelímek smetany trochu naředíme mlékem na množství asi 300 ml, osladíme, přidáme vanilkový cukr, 3 vejce, asi 100 g hladké mouky a 3 lžíce mletých mandlí.

Zapékací misku vymažeme máslem, dno posypeme krystalovým cukrem a vlijeme část těsta. Na ně rozložíme rebarboru a trochu ji ochutíme skořicí.

Dolijeme zbytek těsta a opět posypeme skořicí. Misku vložíme do trouby, necháme asi 10 minut zapéct, poté povrch posypeme krystalovým cukrem a při 180 °C pečeme ještě asi půl hodiny.