Klasický jablečný crumble

  • 1 kg jablek
  • 4 polévkové lžíce meruňkového džemu
  • šťáva z 1 pomeranče
  • 140 g jemně mletých ovesných vloček
  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžička mleté skořice
  • 100 g másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 polévková lžíce javorového sirupu

V míse si rozmícháme pomerančovou šťávu s meruňkovým džemem. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky, které uložíme do mísy se směsí. Zapékací mísu si vymažeme trochou másla a rozprostřeme jablka obalená ve sladké směsi. Zvlášť smícháme jemné vločky s hladkou moukou a se skořicí. Vychlazené máslo nakrájíme na malé kostky a postupně rukama zapracujeme do vloček. Přisypeme cukr a opět zapracujeme. Zakápneme javorovým sirupem a promícháme pomocí mazacího nože, aby se vytvořily hrudky. Vzniklou drobenkou rovnoměrně posypeme jablka v zapékací míse a pečeme cca 30 minut v troubě předehřáté na 185 °C, dokud šťáva z jablek nezačne bublat na povrch. Necháme zchladnout 10 minut a podáváme se zakysanou smetanou nebo zmrzlinou.

Crumble s mandlemi

  • 1 kg jablek
  • 150 g celých ovesných vloček
  • 150 g hladké mouky
  • 100 g třtinového cukru
  • 50 g zlatých rozinek
  • 25 g medu
  • 125 g másla
  • 60 g plátků mandlí
  • 1 lžička mleté skořice

Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na větší kousky a dáme do hrnce s polovinou cukru a povaříme za občasného míchání. V případě potřeby přidáme trochu vody, aby se jablka nepřipalovala. Jakmile trochu změknou a ze šťávy se vytvoří sirup, přidáme rozinky. Směs dáme na dno máslem vymazané zapékací formy. Zvlášť si rozpustíme zbytek cukru s medem a máslem – ideálně ve vyšší pánvi. V míse si smícháme vločky s moukou, skořicí a mandlemi, přilijeme rozpuštěnou máslovou směs a promícháme, dokud se nezačnou tvořit hrudky. Drobenkou rovnoměrně pokryjeme jablka a pečeme zhruba 40 minut dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C. Necháme zchladnout 10 minut a podáváme se zakysanou smetanou nebo zmrzlinou.

Hruškový crumble s ostružinami a pistáciemi

  • 4 velké hrušky
  • 150 g třtinového cukru
  • 250 g ostružin
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 85 g pistácií
  • špetka soli

Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na větší kousky. Dáme do rendlíku, přidáme polovinu cukru a vaříme, než změknou a pustí šťávu, to by mělo trvat zhruba 10 minut. Přidáme ostružiny, krátce prohřejeme a stáhneme z plamene. Uložíme na dno předem máslem vymazané zapékací formy. Mouku promícháme se špetkou soli, přidáme na malé kostky nakrájené vychlazené máslo, prsty promneme, dokud se nevytvoří drobenka. Poté přisypeme nahrubo nasekané pistácie a zbytek cukru, opět promícháme. Drobenkou posypeme ovocnou směs a pečeme cca 25 minut dozlatova v troubě předehřáté na 190 °C. Necháme zchladnout 10 minut a podáváme se zakysanou smetanou nebo zmrzlinou.

Crumble s čokoládou

  • 200 g hořké čokolády 70%
  • 150 ml smetany na šlehání
  • 1 polévková lžíce kukuřičného škrobu
  • 100 g třtinového cukru
  • 150 g hladké mouky
  • 100 g másla

Čokoládu si nahrubo nasekáme a necháme pozvolna rozpustit na vodní lázni. Mezitím přivedeme šlehačku k varu, stáhneme na střední výkon a ručně zašleháme do rozpuštěné čokolády, na závěr přidáme i kukuřičný škrob a důkladně promícháme. Nalijeme do máslem vymazané zapékací formy. Vychlazené máslo nakrájíme na menší kostky, rukama spojíme spolu s cukrem a moukou v drobenku. Rozprostřeme na čokoládovou směs a pečeme cca 20 minut dozlatova v troubě předehřáté na 190 °C. Po vyjmutí z trouby necháme 10 zchladnout, můžeme posypat moučkovým cukrem.