Ačkoli zmrzliny můžeme konzumovat celoročně, zájem o chladivou pochoutku vzrůstá přímo úměrně se zvyšující se teplotou vzduchu. Ti, kteří mají rádi různé příchutě a milují čerstvou zmrzlinu z kvalitných surovin, si stále častěji pořizují přístroje na výrobu domácí zmrzliny - zmrzlinovače.Ke stálicím mezi příchutěmi patří jahody. Pokud rádi objevujete nové chutě, zkuste zmrzlinu z okvětních plátků růží. Její příprava vám sice zabere víc času, ale máte velkou šanci, že hostům nabídnete něco, co určitě v běžné cukrárně nekoupí.

Jahodový sorbet

  • jahody (hmotnost po očištění) 300 g
  • cukr krupice 80 g
  • voda 50 ml
  • sůl špetka
  • citronová šťáva 1 lžíce
  • kubánský rum 1 lžíce

Cukr s vodou a solí přivedeme k varu a vaříme 2 minuty, až je cukr zcela rozpuštěný. Necháme vychladnout. Do prochladlého sirupu vmícháme citronovou šťávu a rum.

Jahody hladce rozmixujeme a přilijeme k cukrovému sirupu. Dobře rozmícháme (sirup je hustý, ale v přítomnosti jahod se začne rozpouštět).

Nalijeme do zmrzlinovače a za 20 minut se můžeme těšit na lahodný ovocný sorbet. Hotový sorbet můžeme ihned spotřebovat, nebo ho v dobře uzavíratelné krabičce uložit do mrazáku na pozdější použití. Takto zmrazený sorbet vyndáme z mrazáku 10 minut před podáváním, aby mírně povolil.

Zmrzlina z růží

Na zmrzlinu jsou vhodné plátky planých, silně vonných růží. Dají se použít i zahradní růže. Ze zahradních růží jsou vhodné např. stolístky ("babiččina stolistá růže"), bourbonky či anglické růže. Nepoužívejte růže koupené v květinářství, jsou ošetřované řadou látek bránících napadení chorobami a pouhé omytí tyto látky neodstraní.

Plátky růží buď otrháme (pak je ale vhodné odkrojit tuhou bílou část okvětních plátků, protože ta může být nahořklá), nebo ještě lépe ostříháme rovnou bez tuhých vnitřních částí.

  • okvětní plátky růží 125 g
  • med 1 lžíce
  • cukr krupice 40 g
  • voda 25 ml
  • sůl špetka
  • smetana ke šlehání 125 ml
  • mléko 100 ml
  • žloutky 2 ks

Okvětní plátky růží hrubě nakrájíme a smícháme s medem, solí a třetinou cukru (med se ze začátku bude lepit na jednom místě, ale postupně budou růže pouštět vodu a med se rozpustí). Necháme takto uležet alespoň 5 hodin, lépe do druhého dne.

Druhý den se pustíme do výroby zmrzliny.

Smetanu smícháme s mlékem a zahříváme, až se začne vařit, vaříme 1 minutu. Zatím žloutky vyšleháme se zbylým cukrem do pěny. Za stálého šlehání pomaličku přes žloutky přelijeme jednu naběračku svařeného mléka se smetanou. Nepřestáváme šlehat a přiléváme pomaličku i zbytek svařené smetany. Žloutky se při tomto postupu nesrazí.

Do hladké hmoty vmícháme růžové plátky i s vodou, kterou pustily. Směs vrátíme na sporák a za stálého šlehání metličkou přivedeme k varu a provaříme 3 minuty - směs poněkud zhoustne. Necháme zcela vychladnout, nalijeme do zmrzlinovače a počkáme, až zmrzlina zhoustne. Můžeme ji rovnou sníst, nebo naplnit do krabičky a uložit do mrazáku.