Recept na křehkou, kynutou drážďanskou štólu
18. 12. 2016

Recept na křehkou, kynutou drážďanskou štólu

Její chuť i vůně je dokonale vánoční. Rozplývá se na jazyku, naložené rozinky, kandované citrusy a mandle jí dávají šmrnc. Upečte si ji a v klidu a pohodě vychutnejte u dobré kávy nebo čaje

Co je třeba na přípravu sváteční drážďanské štóly?

500 g hladké mouky, 250 ml mléka, 50 g droždí, 100 g moučkového cukru, kůra nastrouhaná z 1 citronu a 1 pomeranče, po půl lžičce mleté skořice, mletého hřebíčku a mletého muškátového oříšku, sůl, 200 g másla, po 75 g nadrobno nakrájené kandované citronové a pomerančové kůry, 50 g nahrubo nakrájených oloupaných mandlí, 200 g rozinek, 30 ml rumu; na potření: 75 g másla, 75 g moučkového cukru

Drážďanská štóla skvěle chutná i vypadá

Příprava těsta

  • Rozinky spaříme horkou vodou, necháme je okapat a oschnout a naložíme je do rumu.
  • Do 100 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku moučkového cukru a necháme vzejít kvásek.
  • Do mísy prosejeme mouku, přidáme k ní kvásek, promícháme jej s částí mouky, mísu přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.
  • Do zbylého mléka rozmícháme vejce, zbylý moučkový cukr, vanilkový cukr, špetku soli, citrusové kůry a rozpuštěné máslo.
  • Směs ve dvou dávkách vmícháme do mouky a v robotu vypracujeme lesklé těsto. To necháme v míse zakryté utěrkou nakynout na dvojnásobný objem, vyklopíme je z mísy, rukama je trochu prohněteme a „roztáhneme“ na silnou placku.
  • Na ni rovnoměrně rozložíme v rumu připravené rozinky, nakrájené mandle a kandovanou kůru a vše zapracujeme do těsta.

Tvarování

  • Z posypaného těsta vyválíme asi 25 cm dlouhou šišku, trochu ji zploštíme a uprostřed válečkem trochu promáčkneme.
  • Jednu stranu těsta přeložíme přes prohlubeň, aby těsto částečně překrylo i druhou stranu těsta.
  • Z obou stran šišky pak hranou dlaně do těsta promáčkneme rýhy.

Pečení a potírání máslem

Takto připravené těsto dáme na vymazaný plech, zakryjeme je utěrkou a necháme na teplém místě ještě chvíli kynout.

Štólu upečeme ji troubě vyhřáté na 180 ˚C (asi hodinu)  a ještě horkou upečenou ji několikrát potřeme rozpuštěným máslem a hustě posypeme moučkovým cukrem. Necháme ji zcela vychladnout a poté ji zabalenou do fólie uložíme na chladné místo. Podáváme ji nakrájenou na tenké plátky.

Autor Petr Stupka.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: osmmínusdva = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2019. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2019 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS