Recept na masopustní koblihy: Nejlepší jsou na sádle.
17. 2. 2012

Recept na masopustní koblihy: Nejlepší jsou na sádle.

Kdysi se koblihy smažily jen na masopustní hostinu, a tak se na ně lidé těšili celý rok. Dnes si je dáme, kdykoliv se nám zamane. Sváteční koblížek se však dá chuťově odlišit: Usmažíme ho na sádle. V ústech se rozplyne!

Masopustní koblihy a kroužky

  • 500 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 40 g droždí
  • 150 g moučkového cukru
  • 150 g másla
  • 6 žloutků
  • 3 lžíce rumu
  • asi 0,25 l mléka
  • tuhá marmeláda na plnění
  • moučkový cukr s vanilkovým na posypání
  • sádlo na smažení

domácí koblížky

V míse zaděláme řidší těsto − při zpracovávání by se mělo lepit na stěny mísy, zasypeme trochou mouky, zakryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo. Během kynutí dvakrát propracujeme.

Řidší těsto lépe kyne, koblížky jsou pak jak měchuřinky.

Výběr marmelády přizpůsobíme své chuti. Kdo má rád výraznější, ostřejší, sáhne po rybízové či ostružinové. Koblihy se ovšem dají plnit i mákem.
Po vykynutí těsto nabíráme na lžíci, každý kousek rukou vyválíme a položíme na posypaný vál.

Když všechno těsto takto zpracujeme, plníme jednotlivé kousky marmeládou nebo je necháme prázdné a před smažením uprostřed roztáhneme, aby vznikly kroužky. Ty se napíchané na tyčce snadno rozdávají maškarám v masopustním průvodu.

Smažíme v rozpáleném sádle z obou stran.

Koblížky vyjmeme a necháme okapat od tuku, nejlépe na síťce nebo ubrousku, pocukrujeme z obou stran a necháme vychladnout.

Z knihy Vladimíry Jakouběové V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: čtyřiplusšest = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

koblihy

(1knx-7i_67a-37-79nx), 27. 2. 2010, 20:01

Nejlepsi se smazi koblihy na loji vydrzi vysoke teploty,sadlo se rychle propaluje.Na loji to smazily nase prababicky.Bohuzel luj se tezko shani.

rada do kuchyne

(g_rxRYSS9hIy-.5), 12. 2. 2010, 17:28

cim vycistit kuchynske plastove prkynka na krajeni

PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2019. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2019 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS