Schwarzwaldský dort s višněmi

Potřebujeme

  • 3/4 hrnku krupicového cukru
  • 2 lžíce hrubé mouky
  • 2 lžíce strouhaných mandlí
  • 2 lžíce solamylu
  • 2 lžíce strouhanky
  • 4 vejce
  • 1/2 kostky másla
  • 1 hořkou čokoládu
  • 1 vanilkový cukr

na náplň

  • 2 hrnky vypeckovaných višní(mohou být i kompotované)
  • 1 hrnek smetany ke šlehání
  • 1/4 hrnku rumu
  • 2 lžíce cukru
  • 5 plátků želatiny

Jak na to

Z hořké čokolády nastrouháme dvě lžíce hoblinek. Zbytek rozpustíme ve vodní lázni a necháme vychladnout.

Máslo s krupicovým a vanilkovým cukrem utřeme do pěny, přidáme žloutky, vychladlou čokoládu, hrubou mouku promíchanou s práškem do pečiva, solamylem, strouhanými mandlemi a strouhankou. Nakonec lehce vmícháme z bílků ušlehaný pevný sníh.

Těsto vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut.

Po vychladnutí dort dvakrát rozřízneme. Dva pláty korpusu poklademe višněmi, které sedm minut povaříme v rumu. Kompotované višně v něm pouze zahřejeme. Všechny pláty korpusu pokapeme rumem, ve kterém jsme višně povařili.

Želatinu namočíme na deset minut do studené vody, poté ji na mírném ohni rozpustíme a po lžících vmícháme do pevně ušlehané smetany. Dvě třetiny šlehačky navršíme na višně, dort složíme a povrch i boky potřeme zbývající šlehačkou. Střed dortu posypeme čokoládovými hoblinkami, okraj ozdobíme dvanácti šlehačkovými pusinkami. Do každé z nich vmáčkneme višni a dort ihned podáváme.

Blanka Snášelová, Prosenice

Dort Dáša

Potřebujeme

  • 25 dkg moučkového cukru
  • 6 vajec
  • 2 malé lžičky kakaa
  • 15 dkg mletých oříšků
  • 30 dkg dušených jablek
  • 6 velkých lžic dětské krupice

na krém

  • asi 3/4 hořčičné sklenky pudinku
  • mleté oříšky
  • 1 lžičku kakaa
  • 1 lžíci rumu
  • více jak 1/8 másla

Jak na to

Z cukru, žloutků, kakaa, oříšků, jablek a krupice připravíme těsto a necháme je chvilku odpočinout. Pak přidáme sníh ze zbylých šesti bílků. Těsto nalijeme do dortové formy a pečeme asi hodinu v mírné troubě.

Upečený korpus naplníme krémem. Vršek potřeme čokoládovou polevou nebo zbytkem krému.

Zdeňka Sikorová, Bystřice

Pomerančový dort

Potřebujeme

  • 9 dkg cukru
  • 5 žloutků
  • 1 pomeranč
  • 5 bílků
  • máslo na vymaštění formy
  • 10 dkg strouhanky

Krém

  • 4 bílky
  • 14 dkg cukru
  • 1 pomeranč

Postup

V misce utřeme žloutky s cukrem, přidáme pomerančovou šťávu a trošku kůry, sníh z bílků a strouhanku. Těsto pečeme zvolna asi tři čtvrtě hodiny. Na vychladlý koláč naneseme vrstvu sněhu z bílků a nakonec ozdobíme pomerančovými dílky.

Monika Mrňousová, Brno

Harlekýn

Potřebujeme

  • 14 dkg krystalového cukru
  • 3 vejce
  • 2 lžíce kakaa
  • 4 lžíce horké vody
  • 7 dkg hrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva

na krém

  • 3 dkg hladké mouky
  • 3 dkg másla
  • 1 sklenku mléka
  • 10 dkg másla
  • 10 dkg moučkového cukru
  • 3 dkg kakaa

Jak na to

Cukr, žloutky, kakao a vodu šleháme, přidáme hrubou mouku s práškem do pečiva. Po lžících pomalu vařečkou vmícháme tuhý sníh z bílků.

Těsto vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme při mírné teplotě.

Na krém si připravíme světlou jíšku z mouky a másla, přidáme mléko a za stálého míchání povaříme. Necháme zchladnout. Utřeme máslo, moučkový cukr a kakao a po lžičkách vmícháme vychladlou jíšku.

Krém natřeme na dort, hustě postrouháme hořkou čokoládou nebo čokoládou Margot, strouhanými oříšky a kokosem. Každý dílek podélně ozdobíme nastříkanou šlehačkou. Pro dospělé můžeme mezi dva řádky šlehačky vstříknout vaječný koňak nebo jinou dobrotu.

Josef Rychtářík, Meclov

Jablkový dort

Potřebujeme

  • 125 g hladké mouky
  • 50 g másla nebo hery
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 1/3 kypřicího prášku do pečiva
  • špetku soli

na jablečnou náplň

  • 1 kg oloupaných a najemno nastrouhaných jablek
  • 2 balíčky skořicového cukru
  • 150 ml studené vody
  • 1 balíček vanilkového pudinku

na šlehačkovou náplň

  • 1 kávovou lžičku želatiny
  • 2 polévkové lžíce studené vody
  • 250 ml šlehačky a strouhaná čokoláda

Jak na to

Ze surovin zpracujeme těsto, naplníme jím vymazanou dortovou formu a dáme péci. Pečeme asi 20 až 25 minut.

Mezitím si připravíme náplň: Jablka oloupeme, najemno nastrouháme, přidáme skořicový cukr a podusíme je. Pak do nich přidáme pudink rozmíchaný ve vodě a vše uvaříme do zhoustnutí. Ještě horkou směs nalijeme na upečený korpus.

Poté necháme ve vodě nabobtnat želatinu, rozpustíme ji ve vodní lázni a necháme vychladnout. Šlehačku vyšleháme dotuha a opatrně přidáme ještě vlažnou želatinu. Na vychladlou jablkovou náplň navršíme šlehačku, kterou ještě ozdobíme strouhanou čokoládou.

V ledničce necháme dobře zatuhnout. Dort je velmi lahodný a lehce stravitelný.

Marie Kalinová, Dolní Žďár

Františčin skvělý dort

Potřebujeme

  • 1/2 kg hladké mouky
  • 20 dkg cukru
  • 10 dkg tuku
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vanilkový pudink
  • 4 lžíce mléka
  • 2 lžičky sody

Jak na to

Nejprve si připravíme krém: V 1/2 l mléka uvaříme vanilkový pudink. Přidáme obojí cukr a po vystydnutí do krému vetřeme máslo.

Všechny ostatní suroviny zpracujeme a vytvoříme šest placek, které postupně upečeme. Po vystydnutí je namažeme marmeládou a krémem. Vršek dortu můžeme ozdobit polevou, marcipánovými růžičkami nebo jinou cukrářskou dekorací. Dort by měl zůstat 1 až 2 dny v chladu. Chutná opravdu skvěle.

Renata Culková, Osek u Sobotky

Tvarohový dort za studena

Potřebujeme

  • 2 kávové lžičky želatiny
  • 2 dl mléka
  • 1 heru
  • 1 dl horkého mléka
  • 2 obyčejné tvarohy
  • 1 skleničku cukru
  • 2 celá vejce
  • piškoty
  • kompotované ovoce (nejlépe meruňky)

Jak na to

Želatinu namočíme přes noc do mléka. V mixéru umixujeme namočenou želatinu, horké mléko, heru, tvaroh, cukr a celá vejce.

Dortovou formu vyložíme piškoty, pokapeme rumem, poklademe ovocem a zalijeme polovinou hmoty. Do druhé poloviny hmoty přidáme kakao a postup opakujeme. Dort uložíme do lednice ztuhnout. Zdobíme šlehačkou.

Jarmila Kocurková, Protivín

Lahodný ovocný dort

Potřebujeme

  • 1 smetanu ke šlehání
  • 2 zakysané smetany
  • 2 vanilkové cukry
  • 2 balíčky kulatých dětských piškotů
  • 1 broskvový kompot, případně další čerstvé i kompotované ovoce, které máme po ruce

Jak na to

Ušleháme smetanu, vmícháme do ní zakysané smetany a vanilkový cukr. Na dno vymazané a kokosem vysypané formy dáme kulaté piškoty, pokropíme je šťávou z kompotu a poklademe nakrájenými kousky broskví nebo jiného ovoce z poloviny kompotu. Zalijeme polovinou smetanového krému, opět položíme vrstvu piškotů, na ně zbylé broskve a smetanový krém. Končíme vrstvou piškotů posypaných kokosem. Do druhého dne necháme ztuhnout v ledničce.

Jaroslava Bulíčková, Borohrádek

Brněnský točený dort

Potřebujeme

na těsto

  • 6 vajec
  • 18 dkg krystalového cukru
  • 15 dkg mletých ořechů
  • 3 dkg hrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva

na náplň

  • 1/4 l mléka
  • 2 plné lžíce solamylu
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce kakaa
  • asi 5 kostiček čokolády
  • 20 dkg másla
  • 18 dkg moučkového cukru
  • 2 žloutky

Jak na to

Žloutky s cukrem ušleháme do pěny, potom přidáváme střídavě ořechy s moukou a práškem do pečiva. Nakonec přidáme sníh ze šesti bílků.

Vymažeme a vysypeme nízký plech na koláče, těsto rozetřeme na plech a pečeme při mírné teplotě. Necháme vychladnout a mezitím si připravíme náplň:

Uvaříme 1/4l mléka a 2 plné lžíce solamylu, během varu přidáme 1 vanilkový cukr, 2 lžíce kakaa a asi pět kostiček čokolády. Povaříme a za občasného míchání dáme zchladit.

Utřeme 20 dkg másla a 18 dkg moučkového cukru, 2 žloutky a po lžících přidáme zchladlou kaši.

Těsto potřeme polovinou krému a nařežeme po délce na pruhy asi 4 cm široké, které potom stáčíme na kulaté podložce od středu, až je postupně stočíme všechny. Zbylým krémem potřeme vršek a obvod. Dort můžeme zdobit pralinkami nebo šlehačkou.

Květoslava Cintulová, Hutě pod Třemšínem

Ořechový dort

Potřebujeme

  • 350 g ořechů
  • 350 g moučkového cukru
  • 8 vajec
  • šťávu a kůru z jednoho citronu
  • 2 lžíce jemné strouhanky

na bílou nádivku

  • 150 g mletých ořechů
  • 1 dl mléka
  • 150 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 1 vanilkový cukr

Jak na to

Žloutky a cukr utřeme do pěny, přidáme šťávu a kůru z citronu. Přidáme ořechy, prosetou strouhanku a tuhý sníh z bílků.

Těsto dáme do dvou vymazaných a moukou vysypaných forem. Pečeme v mírně vyhřáté troubě. Vychladlý dort rozřízneme a naplníme nádivkou.

Nádivku připravíme: mleté ořechy spaříme vařícím mlékem, přidáme cukry, máslo a šleháme tak dlouho, dokud nádivka není bílá.

Povrch dortu ozdobíme čokoládovou polevou a po obvodu polepíme velkými jádry vlašských ořechů. Dort neobsahuje mouku. Je jednoduchý na přípravu a přitom velmi chutný.

Marie Lichnová, Vršavce

Černý dort se šlehačkou

Potřebujeme

  • 4 dkg másla
  • 2 celá vejce
  • 23 dkg moučkového cukru
  • 1/4 l mléka
  • 1/4 kg hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 4 dkg kakaa

na krém

  • 1 máslo
  • 25 dkg cukru
  • 2 lžíce rumu
  • 20 dkg ořechů

Jak na to

Máslo, vejce a cukr třeme do pěny. Přidáme zbývající suroviny a po upečení můžeme jen ozdobit šlehačkou nebo rozkrojit a naplnit máslovým krémem s ořechy. Krém získáme tak, že ušleháme máslo a cukr, postupně do nich přidáváme ořechy a rum.

Hana Jankovská, Neveklov

Jahodový dort

Potřebujeme

  • 1 kg čerstvých nebo mražených jahod
  • 1/2 l jahodového sirupu
  • cukr
  • 3 jahodové pudinky
  • 3 balíčky dětských piškotů
  • 1 šlehačku
  • 1 ztužovač šlehačky
  • 1 vanilkový cukr
  • čokoládu

Jak na to

Do kastrolu dáme 1 l vody, cukr podle chuti, jahody, sirup a povaříme. V 1/2 l vody rozmícháme pudinky a zavaříme do vody s jahodami. Hmoty by mělo být zhruba 1,5 litru.

Dortovou formu naplníme piškoty, na ně dáme vrstvu teplého pudinku, opět vrstvu piškotů a hmotu. Nahoře by měla být vrstva piškotů. Dort dáme vychladit. Zdobíme šlehačkou, strouhanou čokoládou a jahodami.

Eliška Ruprechtová, Pňovice

Mocca dort mojí maminky

Potřebujeme

  • 150 g hladké mouky
  • 150 g cukru krupice
  • 5 vajec
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 lžíce kakaa
  • 4 lžíce oleje
  • tuk
  • hrubou mouku na vymazání a vysypání formy
  • čokoládové a stříbrné hvězdičky nebo perličky na zdobení

na 1. náplň − pařížskou šlehačku

  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 50 g cukru krupice
  • 40 g tuku

na 2. náplň − kávovou šlehačku

  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 30 g cukru
  • 1 lžíci mleté kávy
  • 4 lžíce vaječného koňaku

Jak na to

Vejce s cukrem ušleháme do pěny. Vmícháme mouku s práškem do pečiva a kakaem, nakonec přilijeme olej a vypracované těsto dáme do vymazané a vysypané dortové formy. Pečeme v mírné troubě asi 45 minut. Po upečení necháme korpus ve formě vychladnout, vyklopíme a rozkrojíme na polovinu.

Šlehačkovou náplň si připravíme den předem, lépe se vychladí. Na pařížskou vaříme asi dvě minuty šlehačku s cukrem a kakaem. Na kávovou vaříme asi dvě minuty smetanu s cukrem a kávou, po částečném zchladnutí ji ochutíme vaječným likérem. Obě náplně dáme do chladničky vychladit.

Nazítří každou šlehačku zvlášť ušleháme dotuha. Náplně dáme do cukrářských sáčků s hladkou trubičkou, stříkáme střídavě do kruhu na spodní díl korpusu a přiklopíme druhým korpusem. Celý dort potřeme pařížskou šlehačkou. Povrch zdobíme oběma náplněmi, hvězdičkami a perličkami dle vlastní fantazie. Dort vypadá moc hezky v řezu.

Marie Klepáčková, Milevsko

Trojbarevný dort

Potřebujeme

  • 1 světlý piškotový korpus,
  • 3 polévkové lžíce rumu,
  • 20 dkg marmelády z třešní,
  • 1 smetanu ke šlehání,
  • 1 polévkovou lžíci cukru

na krém

  • 0,5 l polotučného mléka
  • 12,5 dkg moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 žloutky
  • 2 polévkové lžíce škrobové moučky
  • 5 dkg čokolády

Jak na to

Z mléka odebereme dvě polévkové lžíce a zbylé mléko s 5 dkg cukru a s vanilkovým cukrem svaříme a necháme vychladnout.

Zbylý cukr utřeme se žloutky do pěny a vmícháme vychladlé mléko. Krém za stálého míchání zahříváme ve vodní lázni těsně k bodu varu. Přilijeme škrobovou moučku rozmíchanou ve dvou polévkových lžících mléka. Vaříme ji až do doby, kdy se krém spojí.

Korpus nadvakrát rozkrojíme a pokapeme rumem. Čokoládu nastrouháme a vmícháme do poloviny krému, dokud je ještě teplý.

Do dortové formy položíme plát těsta, potřeme světlým krémem. Přiklopíme druhým plátem, potřeme třešňovou marmeládou. Spojíme s třetím plátem těsta a povrch potřeme tmavým krémem. Dort necháme v chladničce ztuhnout. Před podáváním zdobíme šlehačkou.

Markéta Přikrylová, Opava-Předměstí