Schwarzwaldský dort s višněmi
Potřebujeme
- 3/4 hrnku krupicového cukru
- 2 lžíce hrubé mouky
- 2 lžíce strouhaných mandlí
- 2 lžíce solamylu
- 2 lžíce strouhanky
- 4 vejce
- 1/2 kostky másla
- 1 hořkou čokoládu
- 1 vanilkový cukr
na náplň
- 2 hrnky vypeckovaných višní(mohou být i kompotované)
- 1 hrnek smetany ke šlehání
- 1/4 hrnku rumu
- 2 lžíce cukru
- 5 plátků želatiny
Jak na to
Z hořké čokolády nastrouháme dvě lžíce hoblinek. Zbytek rozpustíme ve vodní lázni a necháme vychladnout.
Máslo s krupicovým a vanilkovým cukrem utřeme do pěny, přidáme žloutky, vychladlou čokoládu, hrubou mouku promíchanou s práškem do pečiva, solamylem, strouhanými mandlemi a strouhankou. Nakonec lehce vmícháme z bílků ušlehaný pevný sníh.
Těsto vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut.
Po vychladnutí dort dvakrát rozřízneme. Dva pláty korpusu poklademe višněmi, které sedm minut povaříme v rumu. Kompotované višně v něm pouze zahřejeme. Všechny pláty korpusu pokapeme rumem, ve kterém jsme višně povařili.
Želatinu namočíme na deset minut do studené vody, poté ji na mírném ohni rozpustíme a po lžících vmícháme do pevně ušlehané smetany. Dvě třetiny šlehačky navršíme na višně, dort složíme a povrch i boky potřeme zbývající šlehačkou. Střed dortu posypeme čokoládovými hoblinkami, okraj ozdobíme dvanácti šlehačkovými pusinkami. Do každé z nich vmáčkneme višni a dort ihned podáváme.
Blanka Snášelová, Prosenice
Dort Dáša
Potřebujeme
- 25 dkg moučkového cukru
- 6 vajec
- 2 malé lžičky kakaa
- 15 dkg mletých oříšků
- 30 dkg dušených jablek
- 6 velkých lžic dětské krupice
na krém
- asi 3/4 hořčičné sklenky pudinku
- mleté oříšky
- 1 lžičku kakaa
- 1 lžíci rumu
- více jak 1/8 másla
Jak na to
Z cukru, žloutků, kakaa, oříšků, jablek a krupice připravíme těsto a necháme je chvilku odpočinout. Pak přidáme sníh ze zbylých šesti bílků. Těsto nalijeme do dortové formy a pečeme asi hodinu v mírné troubě.
Upečený korpus naplníme krémem. Vršek potřeme čokoládovou polevou nebo zbytkem krému.
Zdeňka Sikorová, Bystřice
Pomerančový dort
Potřebujeme
- 9 dkg cukru
- 5 žloutků
- 1 pomeranč
- 5 bílků
- máslo na vymaštění formy
- 10 dkg strouhanky
Krém
- 4 bílky
- 14 dkg cukru
- 1 pomeranč
Postup
V misce utřeme žloutky s cukrem, přidáme pomerančovou šťávu a trošku kůry, sníh z bílků a strouhanku. Těsto pečeme zvolna asi tři čtvrtě hodiny. Na vychladlý koláč naneseme vrstvu sněhu z bílků a nakonec ozdobíme pomerančovými dílky.
Monika Mrňousová, Brno
Harlekýn
Potřebujeme
- 14 dkg krystalového cukru
- 3 vejce
- 2 lžíce kakaa
- 4 lžíce horké vody
- 7 dkg hrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
na krém
- 3 dkg hladké mouky
- 3 dkg másla
- 1 sklenku mléka
- 10 dkg másla
- 10 dkg moučkového cukru
- 3 dkg kakaa
Jak na to
Cukr, žloutky, kakao a vodu šleháme, přidáme hrubou mouku s práškem do pečiva. Po lžících pomalu vařečkou vmícháme tuhý sníh z bílků.
Těsto vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme při mírné teplotě.
Na krém si připravíme světlou jíšku z mouky a másla, přidáme mléko a za stálého míchání povaříme. Necháme zchladnout. Utřeme máslo, moučkový cukr a kakao a po lžičkách vmícháme vychladlou jíšku.
Krém natřeme na dort, hustě postrouháme hořkou čokoládou nebo čokoládou Margot, strouhanými oříšky a kokosem. Každý dílek podélně ozdobíme nastříkanou šlehačkou. Pro dospělé můžeme mezi dva řádky šlehačky vstříknout vaječný koňak nebo jinou dobrotu.
Josef Rychtářík, Meclov
Jablkový dort
Potřebujeme
- 125 g hladké mouky
- 50 g másla nebo hery
- 50 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 1/3 kypřicího prášku do pečiva
- špetku soli
na jablečnou náplň
- 1 kg oloupaných a najemno nastrouhaných jablek
- 2 balíčky skořicového cukru
- 150 ml studené vody
- 1 balíček vanilkového pudinku
na šlehačkovou náplň
- 1 kávovou lžičku želatiny
- 2 polévkové lžíce studené vody
- 250 ml šlehačky a strouhaná čokoláda
Jak na to
Ze surovin zpracujeme těsto, naplníme jím vymazanou dortovou formu a dáme péci. Pečeme asi 20 až 25 minut.
Mezitím si připravíme náplň: Jablka oloupeme, najemno nastrouháme, přidáme skořicový cukr a podusíme je. Pak do nich přidáme pudink rozmíchaný ve vodě a vše uvaříme do zhoustnutí. Ještě horkou směs nalijeme na upečený korpus.
Poté necháme ve vodě nabobtnat želatinu, rozpustíme ji ve vodní lázni a necháme vychladnout. Šlehačku vyšleháme dotuha a opatrně přidáme ještě vlažnou želatinu. Na vychladlou jablkovou náplň navršíme šlehačku, kterou ještě ozdobíme strouhanou čokoládou.
V ledničce necháme dobře zatuhnout. Dort je velmi lahodný a lehce stravitelný.
Marie Kalinová, Dolní Žďár
Františčin skvělý dort
Potřebujeme
- 1/2 kg hladké mouky
- 20 dkg cukru
- 10 dkg tuku
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 1 vanilkový pudink
- 4 lžíce mléka
- 2 lžičky sody
Jak na to
Nejprve si připravíme krém: V 1/2 l mléka uvaříme vanilkový pudink. Přidáme obojí cukr a po vystydnutí do krému vetřeme máslo.
Všechny ostatní suroviny zpracujeme a vytvoříme šest placek, které postupně upečeme. Po vystydnutí je namažeme marmeládou a krémem. Vršek dortu můžeme ozdobit polevou, marcipánovými růžičkami nebo jinou cukrářskou dekorací. Dort by měl zůstat 1 až 2 dny v chladu. Chutná opravdu skvěle.
Renata Culková, Osek u Sobotky
Tvarohový dort za studena
Potřebujeme
- 2 kávové lžičky želatiny
- 2 dl mléka
- 1 heru
- 1 dl horkého mléka
- 2 obyčejné tvarohy
- 1 skleničku cukru
- 2 celá vejce
- piškoty
- kompotované ovoce (nejlépe meruňky)
Jak na to
Želatinu namočíme přes noc do mléka. V mixéru umixujeme namočenou želatinu, horké mléko, heru, tvaroh, cukr a celá vejce.
Dortovou formu vyložíme piškoty, pokapeme rumem, poklademe ovocem a zalijeme polovinou hmoty. Do druhé poloviny hmoty přidáme kakao a postup opakujeme. Dort uložíme do lednice ztuhnout. Zdobíme šlehačkou.
Jarmila Kocurková, Protivín
Lahodný ovocný dort
Potřebujeme
- 1 smetanu ke šlehání
- 2 zakysané smetany
- 2 vanilkové cukry
- 2 balíčky kulatých dětských piškotů
- 1 broskvový kompot, případně další čerstvé i kompotované ovoce, které máme po ruce
Jak na to
Ušleháme smetanu, vmícháme do ní zakysané smetany a vanilkový cukr. Na dno vymazané a kokosem vysypané formy dáme kulaté piškoty, pokropíme je šťávou z kompotu a poklademe nakrájenými kousky broskví nebo jiného ovoce z poloviny kompotu. Zalijeme polovinou smetanového krému, opět položíme vrstvu piškotů, na ně zbylé broskve a smetanový krém. Končíme vrstvou piškotů posypaných kokosem. Do druhého dne necháme ztuhnout v ledničce.
Jaroslava Bulíčková, Borohrádek
Brněnský točený dort
Potřebujeme
na těsto
- 6 vajec
- 18 dkg krystalového cukru
- 15 dkg mletých ořechů
- 3 dkg hrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
na náplň
- 1/4 l mléka
- 2 plné lžíce solamylu
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce kakaa
- asi 5 kostiček čokolády
- 20 dkg másla
- 18 dkg moučkového cukru
- 2 žloutky
Jak na to
Žloutky s cukrem ušleháme do pěny, potom přidáváme střídavě ořechy s moukou a práškem do pečiva. Nakonec přidáme sníh ze šesti bílků.
Vymažeme a vysypeme nízký plech na koláče, těsto rozetřeme na plech a pečeme při mírné teplotě. Necháme vychladnout a mezitím si připravíme náplň:
Uvaříme 1/4l mléka a 2 plné lžíce solamylu, během varu přidáme 1 vanilkový cukr, 2 lžíce kakaa a asi pět kostiček čokolády. Povaříme a za občasného míchání dáme zchladit.
Utřeme 20 dkg másla a 18 dkg moučkového cukru, 2 žloutky a po lžících přidáme zchladlou kaši.
Těsto potřeme polovinou krému a nařežeme po délce na pruhy asi 4 cm široké, které potom stáčíme na kulaté podložce od středu, až je postupně stočíme všechny. Zbylým krémem potřeme vršek a obvod. Dort můžeme zdobit pralinkami nebo šlehačkou.
Květoslava Cintulová, Hutě pod Třemšínem
Ořechový dort
Potřebujeme
- 350 g ořechů
- 350 g moučkového cukru
- 8 vajec
- šťávu a kůru z jednoho citronu
- 2 lžíce jemné strouhanky
na bílou nádivku
- 150 g mletých ořechů
- 1 dl mléka
- 150 g moučkového cukru
- 100 g másla
- 1 vanilkový cukr
Jak na to
Žloutky a cukr utřeme do pěny, přidáme šťávu a kůru z citronu. Přidáme ořechy, prosetou strouhanku a tuhý sníh z bílků.
Těsto dáme do dvou vymazaných a moukou vysypaných forem. Pečeme v mírně vyhřáté troubě. Vychladlý dort rozřízneme a naplníme nádivkou.
Nádivku připravíme: mleté ořechy spaříme vařícím mlékem, přidáme cukry, máslo a šleháme tak dlouho, dokud nádivka není bílá.
Povrch dortu ozdobíme čokoládovou polevou a po obvodu polepíme velkými jádry vlašských ořechů. Dort neobsahuje mouku. Je jednoduchý na přípravu a přitom velmi chutný.
Marie Lichnová, Vršavce
Černý dort se šlehačkou
Potřebujeme
- 4 dkg másla
- 2 celá vejce
- 23 dkg moučkového cukru
- 1/4 l mléka
- 1/4 kg hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 4 dkg kakaa
na krém
- 1 máslo
- 25 dkg cukru
- 2 lžíce rumu
- 20 dkg ořechů
Jak na to
Máslo, vejce a cukr třeme do pěny. Přidáme zbývající suroviny a po upečení můžeme jen ozdobit šlehačkou nebo rozkrojit a naplnit máslovým krémem s ořechy. Krém získáme tak, že ušleháme máslo a cukr, postupně do nich přidáváme ořechy a rum.
Hana Jankovská, Neveklov
Jahodový dort
Potřebujeme
- 1 kg čerstvých nebo mražených jahod
- 1/2 l jahodového sirupu
- cukr
- 3 jahodové pudinky
- 3 balíčky dětských piškotů
- 1 šlehačku
- 1 ztužovač šlehačky
- 1 vanilkový cukr
- čokoládu
Jak na to
Do kastrolu dáme 1 l vody, cukr podle chuti, jahody, sirup a povaříme. V 1/2 l vody rozmícháme pudinky a zavaříme do vody s jahodami. Hmoty by mělo být zhruba 1,5 litru.
Dortovou formu naplníme piškoty, na ně dáme vrstvu teplého pudinku, opět vrstvu piškotů a hmotu. Nahoře by měla být vrstva piškotů. Dort dáme vychladit. Zdobíme šlehačkou, strouhanou čokoládou a jahodami.
Eliška Ruprechtová, Pňovice
Mocca dort mojí maminky
Potřebujeme
- 150 g hladké mouky
- 150 g cukru krupice
- 5 vajec
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžíce kakaa
- 4 lžíce oleje
- tuk
- hrubou mouku na vymazání a vysypání formy
- čokoládové a stříbrné hvězdičky nebo perličky na zdobení
na 1. náplň − pařížskou šlehačku
- 400 ml smetany ke šlehání
- 50 g cukru krupice
- 40 g tuku
na 2. náplň − kávovou šlehačku
- 400 ml smetany ke šlehání
- 30 g cukru
- 1 lžíci mleté kávy
- 4 lžíce vaječného koňaku
Jak na to
Vejce s cukrem ušleháme do pěny. Vmícháme mouku s práškem do pečiva a kakaem, nakonec přilijeme olej a vypracované těsto dáme do vymazané a vysypané dortové formy. Pečeme v mírné troubě asi 45 minut. Po upečení necháme korpus ve formě vychladnout, vyklopíme a rozkrojíme na polovinu.
Šlehačkovou náplň si připravíme den předem, lépe se vychladí. Na pařížskou vaříme asi dvě minuty šlehačku s cukrem a kakaem. Na kávovou vaříme asi dvě minuty smetanu s cukrem a kávou, po částečném zchladnutí ji ochutíme vaječným likérem. Obě náplně dáme do chladničky vychladit.
Nazítří každou šlehačku zvlášť ušleháme dotuha. Náplně dáme do cukrářských sáčků s hladkou trubičkou, stříkáme střídavě do kruhu na spodní díl korpusu a přiklopíme druhým korpusem. Celý dort potřeme pařížskou šlehačkou. Povrch zdobíme oběma náplněmi, hvězdičkami a perličkami dle vlastní fantazie. Dort vypadá moc hezky v řezu.
Marie Klepáčková, Milevsko
Trojbarevný dort
Potřebujeme
- 1 světlý piškotový korpus,
- 3 polévkové lžíce rumu,
- 20 dkg marmelády z třešní,
- 1 smetanu ke šlehání,
- 1 polévkovou lžíci cukru
na krém
- 0,5 l polotučného mléka
- 12,5 dkg moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 4 žloutky
- 2 polévkové lžíce škrobové moučky
- 5 dkg čokolády
Jak na to
Z mléka odebereme dvě polévkové lžíce a zbylé mléko s 5 dkg cukru a s vanilkovým cukrem svaříme a necháme vychladnout.
Zbylý cukr utřeme se žloutky do pěny a vmícháme vychladlé mléko. Krém za stálého míchání zahříváme ve vodní lázni těsně k bodu varu. Přilijeme škrobovou moučku rozmíchanou ve dvou polévkových lžících mléka. Vaříme ji až do doby, kdy se krém spojí.
Korpus nadvakrát rozkrojíme a pokapeme rumem. Čokoládu nastrouháme a vmícháme do poloviny krému, dokud je ještě teplý.
Do dortové formy položíme plát těsta, potřeme světlým krémem. Přiklopíme druhým plátem, potřeme třešňovou marmeládou. Spojíme s třetím plátem těsta a povrch potřeme tmavým krémem. Dort necháme v chladničce ztuhnout. Před podáváním zdobíme šlehačkou.
Markéta Přikrylová, Opava-Předměstí