Zajímavostí je, že do těsta na piruetky patří suché bílé víno. To se postará o příjemný kyselkavý podtón sladkých jablek. A co se odrůdy týká, volte Jonagold nebo Gala, chybu neuděláte ale ani s Braeburn, Rubínem, Šampionem. K ruce si nezapomeňte připravit velkou pánev s nepřilnavým povrchem a papírové utěrky – ty se budou hodit na odsátí přebytečného tuku, s kterým ale šetřete, ať vám nevzniknou mastné lívance, a piruetky si zachovají hezky křupavý povrch.

Jablečné piruetky

  • 750 g jablek (cca 5 středně velkých jablek)
  • 350 ml suchého bílého vína
  • 300 g polohrubé mouky
  • 3 vejce velikosti M
  • ½ lžičky mleté skořice
  • špetka soli
  • 1 citron
  • rostlinný olej

Než začneme strouhat jablka, vymačkáme šťávu z citronu do vody. Jablka oloupeme a dáme do vody, aby nezhnědla. Postupně strouháme nahrubo, pracujeme co nejrychleji. Do mísy s nastrouhanými jablky prosejeme mouku se špetkou soli a mletou skořicí, krátce promícháme. Po jednom vmícháme vejce a nakonec přiléváme víno natolik, aby nám vzniklo trochu tužší, ne moc řídké, těsto. Na ještě studenou pánev si papírovou utěrkou rozetřeme olej a teprve potom rozhřejeme na maximum. Lžící dáváme bochánky těsta, které oblou stranou lžíce upravíme do tvaru malých lívanečků. Opékáme dozlatova z obou stran a dáme okapat na látkovou utěrku. Podáváme teplé i studené, posypané jen moučkovým cukrem, nebo s trochou zakysané smetany a či rozmíchaným tvarohem s cukrem.