Nezaměnitelná vůně šeříků k jaru patří, stejně tak jako jejich velká a různě barevná květenství. Šeřík je pro líbivou barvu a vůni květů často pěstován jako v parcích i zahradách jako okrasná rostlina. V blízkosti obydlí se vysazoval i proto, že podle starých mýtů má odhánět zlo a zlé duchy. Šeřík však není jen okrasnou rostlinou. Právě pro svou aromatičnost se využívá v kosmetickém průmyslu pro výrobu voňavek. Kromě toho si však z květů můžete připravit voňavé dobroty, na kterých si pochutnáte po celý rok. U nás je nejznámější a nejrozšířenější šeřík obecný (Syringa vulgaris) a jeho odrůdy, a právě jeho květy jsou pro užití v kuchyni nejvhodnější.

Voňavý šeříkový sirup

Domácí sirupy z různých surovin jsou velkým hitem. Není divu, jsou výborné a jejich příprava není nijak složitá. Přitom limonáda připravená z domácího sirupu se hodí k rodinné stolování, jako pohoštění návštěvám či skvělý nápoj ke grilování nebo na piknik.

Na sirup potřebujete

4 hrnky květů šeříku, třtinového cukru a vody (tedy vše ve stejném poměru). Ke zvýraznění chuti a dodání kyselosti poslouží citrón, přidáním několika borůvek zase šťáva získá líbivou levandulovou barvu.

Nasbírané mladé šeříkové květy trochu oklepejte a nechte mírně zavadnout, aby z nich vylezl drobný hmyz. Mezitím si dejte do hrnce vodu s cukrem a zahřívejte k varu, vařte jednu minutu. Do vroucí cukrové vody nasypte obrané kvítky šeříku, nechte vařit asi patnáct minut. Sirup přeceďte, pokud chcete přidejte šťávu z citrónu, záleží, jestli chcete mít sirup jenom sladký nebo sladko kyselý. Pro zvýraznění barvy použijte šťávu z borůvek. Ještě teplé nalijte do lahví a nechte vychladnout. Takto připravený sirup vydrží v lednici 3-4 týdny, pro delší trvanlivost ho zavařte.

Skvělou limonádu uděláte smícháním sirupu, perlivé vody, několika plátků citrónu a lístků máty. Ideálně dozdobte ledem se zamrzlými květy šeříku. Sirup se hodí i do pečiva, k výrobě polev na cupcakes nebo jen tak do čaje.

Šeříkový cukr

Trvanlivou vzpomínkou na jaro bude cukr s vůní šeříkových květů. Do čisté a suché sklenice dávejte vrstvy cukru krupice a drobných květů šeříku. Ponechte několik dní na tmavém a chladnějším místě, občas protřepte, aby se cukr promíchal. Květy vyberte, cukr nechte krátce proschnout a uzavřete do sklenice. Cukr připravený z šeříkových květů se hodí do sladkých pokrmů, k přípravě krémů, dezertů i nápojů.

Kandované šeříkové květy

Nebojíte se v kuchyni experimentovat a máte trochu trpělivosti? Udělejte z šeříkových květů jedlou ozdobu na sladké dezerty.

Kromě šeříkových kvítků budete potřebovat cukr krupicový nebo moučkový a bílky. Připravte si tác na odkládání hotových kvítků a posypte ho cukrem. V misce prošlehejte bílky, aby byly tekutější. Na každý kvítek naneste štětečkem bílek, případně květy v bílku namáčejte a nechte je lehce okapat. Obalte v cukru a odložte na tác stopkou nahoru. Poté odložte na suché místo, kde necháte květy asi čtyři dny vyschnout.