Velikonoční kuřátka

  • balíček dětských piškotů
  • čokoládovou polevu
  • kandované ovoce (nebo želé bonbony) na ozdobení

na náplň

  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • citronovou šťávu

Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny a po troškách přikapáváme citronovou šťávu. Krémem slepujeme vždy dva piškoty.

Varianta: Hotová kuřátka máčíme v polevě, do které vtiskneme červený hřebínek a žlutý zobáček. Ty předtím vyřízneme z kandovaného ovoce. Oči naznačíme bílou polevou, cukrovými korálky apod.

Čokoládovou polevou označíme oči, z kandovaného ovoce vykrojíme zobáček a hřebínek a přiložíme ke slepeným piškotům.

Hotová tělíčka kuřátek klademe na další piškot potřený krémem. Pro jistotu můžeme ještě kuřátko ke spodnímu piškotu připevnit párátkem.

Blanka Snášelová, Prosenice

Velikonoční dort šimlík

  • 2 celá vejce
  • 200 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • trochu mléka
  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 300 g hrubé mouky
  • tuk a mouku na vysypání formy

na náplň

  • 100 g másla
  • 80 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 125 g měkkého tvarohu
  • citronovou kůru
  • 50 g mletého máku

na polevu

  • 200 g práškového cukru
  • 1 lžíci vařící vody
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • špetku vhodné potravinářské barvy

Vejce, máslo a cukr utřeme do pěny, přidáme umleté ořechy, mouku, vlažné mléko a citronovou kůru.

Těsto vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pomalu pečeme.

Po vychladnutí dort rozřízneme na polovinu a naplníme tvarohovým krémem umíchaným s máslem, vanilkovým i běžným cukrem, citronouv kůrou a mákem.

Případně dozdobíme podle své fantazie, třeba obrysem koně z lentilek, abychom připomněli, že krém i poleva velikonočního dortu jsou bílé jako bělouš, tedy šimlík.

Přiklopíme druhou polovinu a na povrchu polijeme citronovou polevou, kterou nožem rovnoměrně rozetřeme.

Dáme ještě na 10 až 15 minut dosušit do vypnuté trouby.

Jaroslava Bulíčková, Borohrádek

Pomerančový beránek

  • 3 vejce
  • 1 vanilka
  • 12 dkg krystalu
  • 1 dl vlažné vody
  • 20 dkg výběrové mouky
  • šťáva i kůra z poloviny pomeranče
  • 1 pudink se smetanovou příchutí
  • větší půlka prášku do pečiva
  • 1 dl oleje a 2 lžíce rozpuštěné hery

Ušleháme celá vejce s cukrem do husté pěny, přidáme olej a heru, opatrně přikapáváme polovinu šťávy z pomeranče, potom přidáme kůru a vodu. Do mouky zamícháme pudink a prášek do pečiva. Vmícháme do těsta, zlehka promícháme a vlijeme do vymaštěného a vysypaného beránka střední velikosti. Pečeme pomalu v elektrické troubě vyhřáté na 150 °C. Opatrně vyklopíme. Pokapeme druhou polovinou šťávy (musíme pečlivě pokapat každé místečko). Nakonec studeného beránka polijeme čokoládou na vaření. (Dávám 15 dkg čokolády a 12,5 dkg hery). Vložíme do celofánu a jíme tak za 2-3 dny. Beránek je celý voňavý pomerančem a krásně vláčný.

Zdenka Černá, Ostrava

Třený beránek

  • 4 vejce
  • 15 dkg cukru
  • 12 dkg hrubé mouky
  • šťávu a kůru z poloviny citronu

Žloutky s cukrem utřeme do pěny. Když pěna zhoustne a zbělá, přidáváme po kapkách citronovou šťávu a po částech mouku. Nakonec přidáme sníh. Chceme-li mít těsto vláčnější, můžeme před přidáním sněhu přikápnout trochu rozehřátého tuku.

Vlijeme do vymazané a vysypané beránkové formy a pečeme ve středně vyhřáté troubě. Hotového beránka pocukrujeme nebo polijeme čokoládou.

Anna Polášková, Vsetín

Mrkvový beránek

  • 100 g polohrubé mouky
  • 150 g hrubé mouky
  • 4 lžíce rozehřátého rostlinného tuku
  • 1 vejce
  • 100 g práškového cukru
  • 200 g jemně nastrouhané mrkve
  • 2 lžíce rozinek
  • trochu mléka nebo vody
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • tuk na vymazání
  • vanilkový cukr

K mouce smíchané s práškem do pečiva přidáme jemně nastrouhanou mrkev, rostlinný tuk, cukr, vejce rozšlehané v mléce nebo ve vodě a omyté rozinky a vše promícháme.

Středně husté těsto rozetřeme do formy beránka a pečeme dorůžova.

Vyklopíme, pocukrujeme nebo můžeme posypat kokosem či ořechy. Můžeme též ozdobit ušlehaným sněhem.

Karolína Čížková, Stěžery

Velikonoční beránek kynutý

  • 120 g hery
  • 4 žloutky
  • 120 g cukru
  • 30 g droždí
  • 1/4 l mléka
  • 500 g polohrubé mouky
  • rozinky
  • sekané mandle

na polevu

  • 200 g moučkového cukru
  • 2 bílky
  • lžíci citronové šťávy

Utřeme heru se žloutky a cukrem. Přidáme kvásek, mléko, mouku, rozinky a sekané mandle.

Vlijeme do formy beránka vymazané tukem vysypané strouhankou. Necháme vykynout a pečeme ve středně vyhřáté troubě.

Upečeného beránka potřeme cukrovou polevou.

Z rozinek uděláme oči a kolem krku uvážeme červenou stužku.

Marie Karásková, Kostelec nad Orlicí

Boží milosti

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g tvarohu
  • 250 g másla nebo hery
  • lžička prášku do pečiva

Z uvedených přísad zpracujeme těsto a dáme je do studena odpočinout. Pak těsto vyválíme a rádýlkem tvoříme různé tvary a pečeme na suchém plechu. Obalujeme v moučkovém cukru.

Marie Karásková, Kostelec nad Orlicí

Rychlé jidáše

  • balíček listového těsta
  • 1 lžíci mleté skořice
  • 4 lžíce pískového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 5 dkg rozinek
  • rozšlehané vejce
  • med na potření

Těsto rozválíme na plát o síle asi 3 mm. Plát posypeme stejnoměrně skořicí smíchanou s cukrem a rozinkami. Těsto svineme do rolády, pokrájíme na řezy široké asi 2 cm, přeneseme na plech pokrytý alobalem a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Vložíme do hodně vyhřáté trouby a upečeme dozlatova. Ještě horké jidáše potřeme nahřátým medem.

Zdena Kocková, Horní Žďár

Jidášky

  • 100 g tuku
  • 50 g cukru
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1/4 l mléka
  • sůl
  • 30 g droždí
  • vejce na potření
  • med a krystalový cukr na posypání

Z droždí, části mléka a lžičky cukru uděláme kvásek, zaděláme těsto a necháme vykynout.

Z vykynutého těsta uděláme šišku, kterou nakrájíme na stejné kousky. Ty vyválíme na dlouhé válečky, které zkroutíme do spirály a potřeme vejcem.

Ve vyhřáté troubě upečeme a upečené potřeme medem a posypeme krystalovým cukrem.

Marie Karásková, Kostelec nad Orlicí

Velikonoční věnec

  • 20 ml mléka
  • 11 dkg moučkového cukru
  • 50 dkg polohrubé mouky
  • 4 dkg droždí
  • 11 dkg másla
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 žloutky
  • 20 dkg rozinek
  • 3,5 dkg mandlí
  • tuk na vymazání plechu

na polevu

  • 3,5 dkg másla nebo rostlinného tuku
  • 1 vanilkový cukr

Z trochy teplého mléka, 2 dkg cukru, 2,5 dkg mouky a kvasnic připravíme kvásek. Ušleháme do pěny tuk, žloutky, zbylý moučkový a vanilkový cukr. Přidáme mouku, kvásek, špetku soli, mléko a vypracujeme hladké těsto. Pak přidáme rozinky a mandle a opět prohněteme.

Těsto rozdělíme na tři díly, z nich vyválíme válečky dlouhé asi 60 cm a všechny tři zapleteme do copu a na pomaštěném plechu spojíme do věnce. Necháme v teple kynout asi 30 minut.

Mezitím si připravíme polevu z rozehřátého másla, do kterého vmícháme vanilkový cukr. Věnec potřeme a pečeme v předehřáté troubě dohněda.

Anna Polášková, Vsetín

Rychlý nekynutý mazanec

  • 100 g másla
  • 60 g cukru
  • sůl
  • pomerančovou kůru
  • 60 g rozinek
  • 30 g mandlí
  • 2 vejce
  • 1/4 l mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • 500 g mouky

Máslo s cukrem utřeme, zatřeme do něj vejce, strouhanou pomerančovou kůru, omyté a osušené rozinky, strouhané mandle, špetku soli a přimícháme polovinu mouky a mléko.

S druhou polovinou mouky promícháme prášek do pečiva a zapracujeme také do těsta.

Z vypracovaného těsta uděláme bochánek a zvolna pečeme v rozehřáté troubě. Upečený pocukrujeme.

Marie Karásková, Kostelec nad Orlicí

Mazanec z brambor

  • 1/4 kg strouhaných vařených brambor
  • 60 dkg polohrubé mouky
  • 3 dkg vykynutého droždí
  • 12 dkg cukru
  • 10 dkg tuku
  • 1 vejce
  • rozinky a oříšky
  • sůl
  • citronovou kůru

Všechny suroviny zpracujeme do tužšího těsta a vpracujeme do něj rozinky a ořechy. Utvoříme mazanec, necháme ho na plechu vykynout, pak ho pomažeme vejcem a pečeme v mírné troubě asi 3/4 hodiny. Ještě teplý pocukrujeme.

Zdena Kocková, Horní Žďár