Ananasový krém

  • 1 plechovka ananasu (asi 570 g)
  • šťáva z poloviny citronu
  • pudinkový prášek s ananasovou nebo vanilkovou příchutí
  • vanilkový cukr
  • 1 smetana na šlehání

Ananas scedíme a necháme okapat. Ananasovou šťávu nalijeme do odměrky, přidáme citronovou šťávu a dolijeme vodou tak, abychom měli půllitr tekutiny.

Vsypeme vanilkový cukr a zamícháme. Část tekutiny nalijeme do hrnečku a rozmícháme v ní pudinkový prášek (ideální je s ananasovou příchutí) a uvaříme pudink.

Do částečně vychladlé pudinkové hmoty vmícháme pokrájené kostky ananasu, pudink necháme vychladnout a pak do něj vmícháme zlehka ušlehanou smetanu, rozdělíme do pohárů či misek, ozdobíme meduňkou a oplatkou a podáváme.

Jiřina Pouzarová, Telč

Čokoládové košíčky s marcipánem

  • 200 g marcipánové hmoty
  • 150 g hořké čokolády
  • 30 g ztuženého tuku

na těsto

  • 200 g polohrubé mouky
  • 120 g másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 2 lžíce kakaa
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 2 žloutky

Na válu zpracujeme uvedené suroviny do vláčného těsta, které zabalíme do fólie a necháme odpočinout. Pak těstem vyplníme košíčkové formičky a upečeme je v předehřáté troubě (asi 20 minut). Vyklopíme je a necháme vychladnout.

Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu a tuk, košíčky v této polevě namáčíme, rozložíme na alobal a necháme čokoládu ztuhnout.

Marcipánovou hmotu lze koupit i různě obarvenou.
Z marcipánové hmoty vymodelujeme jablíčka, přibarvíme je potravinářskými barvami.

Část hmoty rozválíme, vykrájíme zubatým kolečkem, vložíme do košíku a přidáme ovoce.

Blanka Petržilková, Brno

Řetěz samá pusinka

Na 1 bílek počítáme 50 g cukru, záleží, jak dlouhý řetěz potřebujeme.

Z bílků ušleháme tuhý sníh, zašleháme do něj postupně cukr, nádobu vložíme do hrnce s horkou vodou a šleháme tak dlouho, až sníh nestéká.

Sáčkem (ale postačí i velká a malá lžíce) tvarujeme na plech vyložený pečicí fólií pusinky (do řad s asi 5 cm odstupy).

Přes řady přetáhneme a velmi mírně do pusinek vtiskneme stříbrné a zlaté nitě a v troubě necháme usušit.

Čokoládové jitrničky

  • 100 g strouhané čokolády
  • 100 g strouhaných mandlí
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 až 2 bílky
  • podle chuti mletou skořici, mletý hřebíček a rybízový džem

Vypracujeme těsto, ze kterého vytvarujeme jitrničky.

Potřeme je bílkem, na koncích je místo špejlemi propíchneme nudličkami mandlí a usušíme je v troubě.

Hotové jitrničky zavěšujeme na mašle.

Jetelíčky pro štěstí

Na 1 bílek počítáme 40 g cukru a 20 g strouhaných mandlí.

Cukr utřeme s bílky a vmícháme mandle, na válu vysypaném jemnou strouhankou zlehka rozválíme placku a formičkou vykrajujeme trojlístky (jetelíčky), které přesuneme na plech vyložený fólií, potřeme rozšlehaným žloutkem a upečeme. Vychladlé cukroví zavěšujeme na barevné mašličky.

Badyánové drobnosti

Utřeme 30 g pomazánkového tuku se 100 g cukru, vejcem a žloutkem a s 30 g mletých oříšků.

Krém okořeníme čerstvě mletým badyánem.

Nakonec zapracujeme 150 g hladké mouky s mokka lžičkou kypřicího prášku.

Důkladně vypracované těsto rozválíme, vykrajujeme drobné tvary, potřeme je rozšlehaným vejcem. Jsou–li tvary plné, vytvoříme špejlí dírku a těsto zvolna upečeme. Dírkami pak provlékneme mašličky.

Kokopralinky

Smícháme mleté oříšky a směs jemně nakrájeného sušeného ovoce v poměru 1:1, vypracujeme hutné, ale tvárné těsto − příliš tuhé ředíme kapkami citronové nebo pomerančové šťávy.

Z těsta tvarujeme pralinky a obalujeme je v kokosové moučce rozložené na dřevěném prkénku. Poté je necháme ztuhnout, zabalíme do barevných papírků a navážeme na mašličky.

Olga Štěpničková, Praha 2

Piškotové koule s ananasem a ořechy

  • 30 dkg piškotů
  • 15 dkg vanilkového dortového krému
  • 1 velkou lžíci nasekaného kompotového ananasu
  • 1 velkou lžíci drcených vlašských ořechů
  • 1 lžíci nasekaných rozinek (předem je namočíme do ananasové šťávy s trochou rumu)
  • 1 lžíci kokosové moučky
  • 1 velkou lžíci dobrého jahodového džemu
  • 1 lžíci tuzemáku
  • rozpuštěnou čokoládu
  • ztužený tuk
  • kokos na posypání

Piškoty rozdrolíme, přidáme ostatní přísady (kromě čokolády, tuku a kokosu na posypání) a vše dobře promícháme. Těsto musí být tvárné. Pak z něj tvoříme koule o průměru asi 5 cm. Ty namáčíme do rozpuštěné čokolády a sypeme je kokosovou moučkou. Po zatuhnutí koule ukládáme do papírových košíčků.

Olga Valentová, Borotín u Boskovic

Foto Jiří Poláček