Nabízíme vám sedm receptů, které se mohou hodit pro přípravu valentinského překvapení. Je jen na vás, zda zvolíte rychlý dezert a nebo raději upečete dort či obří valentýnské srdce.

Dort Valentýn

na ořechový korpus

  • 140 g cukru krupice
  • 6 vajec
  • 150 g hladké mouky
  • 80 g vlašských ořechů
  • 50 g oleje
  • 30 g vody

na jablečnou náplň

  • 400 g jablek
  • 250 g vody
  • 50 g cukru krupice
  • 30 g rozinek
  • špetku skořice
  • trošku rumu
  • citronovou šťávu
  • 1 vanilkový pudink

na sněhovou čepici

  • 100 g cukru krupice
  • 3 bílky
  • 150 g hustého cukrového rozvaru

Vajíčka a cukr vymícháme do pěny. Vmícháme mouku a postupně přilijeme olej a vodu a nakonec přidáme ořechy.

Těsto vlijeme do formy a pečeme asi půl hodiny v troubě při 170 °C.

Náplň připravíme takto: Do vody nasypeme cukr, přidáme nastrouhaná jablka a vaříme dokud se nesvaří, pak přilijeme pudink rozmíchaný v trošce vody, opět povaříme a přidáme rozinky. Nakonec ještě dochutíme skořicí.

Vychladlý korpus naplníme ještě teplou náplní a dáme vychladit.

V 8 cl vody svaříme 150 g cukru na hustý cukrový rozvar, který po vychladnutí opatrně vmícháme do hustého sněhu. Sněhem potřeme dort a zprudka zapečeme v rozpálené troubě. Dozdobíme dle vlastní fantazie.

Valentýnský kakaový dortíček

suroviny v poměru na 1 vejce

Obrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Mayové a Aztékové uznávali kakaové boby jako potravinu stimulující lásku. Dokonce jimi honorovali práci profesionálních nevěstek.

  • 40 g tuku
  • 40 g cukru
  • 40 g hrubé mouky
  • 2 lžíce mléka
  • 2 lžíce kakaa
  • tuk a mouku na vymazání formy

Žloutky vyšleháme s tukem a cukrem do nadýchané pěny, poté přidáváme směs mouky s kakaem a mléko, nakonec vmícháváme tuhý sníh z bílků. Vlijeme do formy a v předehřáté troubě zvolna upečeme. Můžeme libovolně zdobit.

Ovocný dezert s granátovým posypem

Na 2 porce potřebujeme

  • 2 oloupaná kiwi
  • 1 mango
  • 1 banán
  • 1 velké granátové jablko

Vše nakrájíme na silnější plátky, zakapeme citrónovou šťávou a necháme odpočívat po tu dobu, než si připravíme další potřebné suroviny.

Nařízneme kalich granátového jablka a obsah vytlačíme do misky (zrníčka chutnají nakysle, trpce až sladce, barvu mají od růžové po granátově červenou).

Dále si připravíme pánev, kterou vymažeme rostlinným máslem a promícháme lžíci cukru se špetkou mleté skořice.

Ovoce podusíme krátce na pánvi, zakapáváme zbylou šťávou, posypeme cukrem a nakonec granátovými zrníčky. Horké rozdělíme do dvou misek.

Romantické jablko

  • 4 oloupaná jablka
  • 80 g jahodového džemu
  • 40 g rozinek
  • 80 g strouhaných ořechů
  • 5 bílků
  • 30 g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 citron

Jablka malou lžičkou vydlabeme a krátce povaříme v citronové vodě ne příliš doměkka.

Naplníme je džemem smíchaným s ořechy a s rozinkami, poskládáme na zapékací mísu a ozdobnou trubicí nastříkáme tuhý sladký sníh z bílků.

Můžeme ozdobit ovocem, ořechy nebo mandlemi. Zapékáme v horké troubě dozlatova a ihned podáváme.

Věra Moravcová, Mařenice

Zamilovaná srdíčka

  • 450 g hladké mouky
  • 50 g másla nebo hery
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 žloutky
  • 1/2 lžičky zázvoru nebo skořice
  • citronovou kůru
  • několik lžic mléka
  • cukrové perličky na ozdobu

na náplň

  • 1/8 másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 50 g kokosové moučky
  • 1 vejce
  • 4 lžíce rumu
  • 50 g piškotů na zahuštění

na polevu

  • 140 g moučkového cukru
  • 1 bílek
  • několik kapek višňové šťávy

Z mouky, změklého tuku, cukru, citronové kůry a žloutků vypracujeme hladké těsto. Pokud je příliš suché, přidáme několik lžic mléka.

Těsto přikryjeme fólií a necháme asi hodinu v chladničce. Rozválíme a vykrajujeme srdíčka a na pomaštěném plechu je upečeme.

Druhý den srdíčka slepujeme náplní. Povrch polijeme polevou, višňová šťáva jí dá tu správnou červenou barvu. Dozdobíme cukrovými kuličkami.

Obří valentýnské srdce i bez formy

  • 1 hrneček polohrubé mouky
  • špetku jedlé sody
  • špetku soli
  • 1 šálek rozehřátého másla nebo tuku
  • 1 šálek hnědého cukru
  • 1 šálek cukru krupice
  • 1 lžičku vanilkové příchuti
  • 1 větší vejce
  • 2 čokolády na vaření

V míse umícháme dohladka máslo, oba druhy cukru, vanilkový extrakt a vejce, přidáme mouku se sodou a solí a 1 hrnek nastrouhané čokolády.

Máme-li formu ve tvaru srdce, nalijeme směs do ní, pokud ne, těsto by mělo být dost husté na to, aby se dalo pomoučenými prsty tvarovat do tvaru srdce přímo na vysypaném plechu.

Pečeme v předehřáté troubě 20 až 30 minut.

Poté necháme vychladnout a mezitím rozpustíme ve vodní lázni čokoládu, potřeme jí srdce a můžeme je i přizdobit šlehačkou a třeba jahodami.

Věra Moravcová, Mařenice

Smažené růže

  • 350 g hladké mouky
  • 60 g másla
  • 60 g cukru
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce vína
  • 2 lžíce rumu
  • vanilkový cukr
  • sůl
  • 4 až 6 lžic šlehačky
  • bílek na slepování koleček
  • tuk na smažení
  • práškový a vanilkový cukr na obalení

Hladkou mouku s práškovým cukrem prosijeme na vál, přidáme vanilkový cukr, sůl a uděláme důlek, do kterého vlijeme vlahý tuk, víno, žloutky a šlehačku.

Vypracujeme těsto, na pomoučeném vále je rozválíme a formičkami vypichujeme kolečka několika velikostí.

Okraje koleček nastřihneme. Kolečka slepíme k sobě bílkem a v rozpáleném tuku usmažíme.

Vychladlé růže obalíme v cukru.

Věra Moravcová, Mařenice