Švestkové koláče: kynutý s drobenkou, chlebíček s čokoládou
11. 8. 2018

Švestkové koláče: kynutý s drobenkou, chlebíček s čokoládou

Na pravé švestky si sice ještě chvíli počkáme, nejrůznější druhy pološvestek ale už teď zaplňují naše spižírny a lákají k vyzkoušení nějaké švestkové dobroty. Dnes vám nabídnu dva moučníky ze švestek – jeden klasický, druhý méně obvyklý.

Kynutý švestkový koláč se skořicovou drobenkou (střední pekáček)

Těsto:

  • Kynutý švestkový koláč se skořicovou drobenkou (střední pekáček)polohrubá mouka 250 g
  • cukr krupice 75 g
  • sůl špetka
  • instantní droždí ½ sáčku
  • citronová kůra z chemicky neošetřeného citronu 1 lžička
  • máslo 60 g
  • žloutky 2 ks
  • mléko 150 ml
  • švestky cca 600 g

Drobenka:

  • hrubá mouka 100 g
  • cukr krystal 60 g
  • máslo 60 g
  • skořice 1 lžička

V míse či nádobě robota smícháme mouku, cukr, sůl a instantní droždí.

Mléko přihřejeme tak, aby bylo vlažné, ale nepálilo na ruku. V mléce rozkvedláme žloutky a citronovou kůru.

Mléko s vejci i rozpuštěné máslo vlijeme do suché směsi a vypracujeme hebké nepříliš husté těsto. Překryjeme utěrkou a necháme při pokojové teplotě kynout 75 minut.

Kynutý švestkový koláč se skořicovou drobenkou (střední pekáček)

Z mouky, cukru, studeného másla a skořice vypracujeme drobenku. Takto připravená drobenka bude na hotovém koláči křupavá. Pokud máte raději drobenku měkkou a jemnou, použijte ve stejném poměru hladkou mouku, moučkový cukr a rozpuštěné máslo.

Švestky umyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme.

Středně velký pekáček vyložíme papírem na pečení. Přesuneme do něj těsto a stěrkou ho rovnoměrně rozetřeme. Aby se stěrka k těstu nelepila, můžeme ji předem lehce pomazat olejem.

Těsto poklademe švestkami řeznou stranou nahoru a posypeme drobenkou. Vložíme do studené trouby, pustíme ji na 190 ⁰C a pečeme asi 35 minut. Vpichem špejle zkontrolujeme, zda je koláč propečený.

Vláčný švestkovo-čokoládový chlebíček s kardamomem

Těsto:

  • Vláčný švestkovo-čokoládový chlebíček s kardamomemšvestky 400 g
  • tmavý melasový cukr 2 lžíce
  • kardamom rozdrcené 2 tobolky nebo ¼ lžičky mletého
  • rum 2 lžíce
  • hořká čokoláda 150 g
  • máslo 125 g (půlka kostky)
  • cukr krupice 150 g
  • vejce 2 ks
  • sůl na špičku nože
  • jedlá soda ½ lžičky
  • kysaná smetana 150 g (1 kelímek)
  • kakao 15 g
  • polohrubá mouka 180 g

Poleva:

  • hořká čokoláda 50 g
  • máslo nebo kokosový olej podle potřeby, cca 1 lžička

Švestky marinované v rumu s kardamomemŠvestky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na kostičky. Promícháme je s melasovým cukrem, kardamomem a rumem a necháme takto marinovat alespoň 20 minut.

Chlebíčkovou formu vyložíme pečicím papírem, troubu předehřejeme na 170 ⁰C.

50 g čokolády určené do těsta nasekáme na malé kousky.

Zbylých 100 g čokolády rozpustíme společně s máslem. Přimícháme cukr a potom po jednom obě vejce. Rozmícháme dohladka. Přisypeme marinované švestky a sekanou čokoládu.

Na těsto vyklopíme smetanu a na ni vysypeme sůl a jedlou sodu – kyselost smetany aktivuje chemickou reakci jedlé sody, aby posléze lépe kypřila těsto. Rozmícháme.

Zvlášť smícháme mouku s kakaem a zapracujeme do těsta. Těsto stěrkou navrstvíme do chlebíčkové formy, uhladíme a pečeme cca 60 minut, kontrolujeme vpichem špejle.

Upečený vychladlý chlebíček potřeme polevou – čokoládu rozpustíme a podle potřeby naředíme máslem či kokosovým olejem tak, aby se s ní dobře pracovalo.

Vláčný švestkovo-čokoládový chlebíček s kardamomem

Autor Kamila Procházková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: třiplusjedna = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS