Cantucci, zvané také biscotti di Prato (z tohoto města původně pocházejí) jsou tradiční toskánskou sladkostí, často podávanou k toskánskému aromatickému sladkému vínu (Vin Santo). Ale vychutnáte si je i ke kávě či jen tak. Jsou velmi křupavé a často se namáčejí do nápoje, který je doprovází.

Název biscotti (singulár biscotto) pochází ze starého latinského výrazu biscoctus, což znamená „dvakrát uvařený“. Upomíná na to, že tyto sušenky se pečou nadvakrát. Díky tomu jsou suché a trvanlivé a používaly se na dlouhé cesty.

Cantucci toscani

  • máslo 75 g
  • cukr krupice 120 g
  • sůl 2 špetky
  • vanilkový extrakt ½ lžičky
  • vejce 2 ks
  • kypřicí prášek ½ sáčku
  • hladká mouka 200 g
  • kandovaná pomerančová kůra 40 g
  • mandle celé neloupané 140 g
  • pistácie loupané nesolené 60 g (pokud pistácie neseženete, můžete použít místo nich také mandle)

Máslo předem necháme při pokojové teplotě zcela změknout. Máslo, sůl a cukr vyšleháme do pěny, zašleháme vejce a vanilkový extrakt. Mouku smícháme s práškem do pečiva, mandlemi, pistáciemi a nasekanou pomerančovou kůrou. Stěrkou zapracujeme do máslového základu. Těsto dáme na 2 hodiny do chladničky, aby ztuhlo. Plech pokryjeme papírem na pečení. Troubu předehřejeme na 180 ⁰C.

Ztuhlé těsto rozdělíme na 4 díly. Na pomoučeném vále rozválíme každou čtvrtinu do válečku o průměru cca 3 cm, který odpovídá délkou šířce plechu. Válečky naskládáme na plech a dáme péci přibližně na 12 minut, až začnou lehce růžovět a na omak už nejsou měkké. Vyndáme, troubu ztlumíme na 150 C. Válečky necháme 5–10 minut zchladnout, aby se nelámaly.

Přesuneme je na velké prkénko (pozor, pořád jsou velmi křehké) a buď velmi ostrým nožem (ideální je pilkový) je krájíme na šikmé 1,5 cm silné plátky, které skládáme zpět na plech. Nesmíme při krájení příliš tlačit, jinak by se mandle z těsta vylamovaly.

Dáme zpět do trouby a 10–15 minut zvolna pečeme, až povrch ztvrdne a začne po okrajích lehce zlátnout. Vyndáme a necháme vychladnout, v uzavřené dóze na suchém místě můžeme skladovat až měsíc.