Mrkvový beránek

Korpus:

  • mrkev 300 g
  • hladká mouka 300 g
  • prášek do pečiva 1 sáček
  • sůl špetka
  • cukr krupice 190 g
  • mandlová mouka (či velmi jemně umleté mandle) 50 g
  • vejce 3 ks
  • slunečnicový olej 100 ml
  • vanilkový extrakt ½ lžičky

Krém:

  • čerstvý smetanový sýr 400 g
  • máslo 100 g
  • citronová šťáva 1 lžička
  • cukr moučka podle chuti

Na ozdobu:

  • drobné bílé bonbony marshmallows
  • marcipán
  • potravinářské barvivo červené a černé
  • trochu másla

Na pečicím papíře obkreslíme a vystřihneme kruh na dno, nastříháme pruhy papíru na boky formy. Dortovou formu velmi lehce (aby papír neujížděl) vymažeme máslem a vyložíme pečicím papírem.

Mrkev jemně nastrouháme, popř. ji můžeme jemně rozsekat v mixéru.

Smícháme hladkou a mandlovou mouku, sůl, cukr a prášek do pečiva. Mrkev přisypeme do suché směsi a promícháme tak, aby se rovnoměrně obalila.

Celá vejce vyšleháme do pěny.

Do suché směsi stěrkou opatrně zapracujeme vyšlehaná vejce a olej, těsto nalijeme do formy a pečeme při 175 oC 30–40 minut. Upečený korpus necháme 10 minut prochladnout, poté vyklopíme a necháme zcela vystydnout.

Na krém předem necháme změknout máslo. Změklé ho rozmícháme se smetanovým sýrem, citronovou šťávou a moučkovým cukrem podle chuti.

Korpus vodorovně prořízneme, naplníme třetinou krému a přiklopíme. Povrch dortu hladce potřeme krémem.

Část marcipánu obarvíme červeným potravinářským barvivem narůžovo. Z bílého marcipánu vyválíme „tvář“ beránka. Marcipánový plát zespoda mírně potřeme máslem a položíme na dort. Máslo zabrání rozpouštění marcipánu syrovátkou z krému. Z bílého a růžového marcipánu vytvarujeme ouška, spodní část opět pomažeme máslem a zapíchneme do dortu. Marshmallows vyskládáme na povrch dortu tak, aby vytvořily „vlnu“. Černým potravinářským barvivem dokreslíme očka a čumáček beránka.

Pokud potřebujeme dort déle skladovat, přidáme marcipánové ozdoby až těsně před podáváním, ani potření máslem nezabrání při delším pobytu v chladničce navlhnutí marcipánu.

Kynutý makový beránek

Těsto:

  • hladká mouka 300 g
  • cukr krupice 60 g
  • instantní droždí ½ sáčku
  • sůl špetka
  • rozpuštěné máslo 60 g
  • vejce 1,5 ks
  • vlažné mléko 100 ml

Náplň:

  • mletý mák 80 g
  • mléko 40 - 60 ml
  • cukr krupice 80 g
  • citronová kůra
  • mletá skořice

Na dohotovení:

  • vejce ½
  • rozinka 1 ks

Smícháme mouku, cukr, droždí a sůl. Vejce vidličkou rozšleháme, oddělíme část na potření, zbytek přilijeme k suché směsi společně s rozpuštěným máslem a vlahým mlékem. Vypracujeme hladké pružné těsto. Necháme v teple kynout, až zdvojnásobí svůj objem.

Zatím uvaříme náplň – mletý mák zalijeme mlékem (potřebné množství mléka se různí podle toho, jak moc je mák vysušený, proto začneme raději malým množství a případně přilijeme), ochutíme cukrem, skořicí a citronovou kůrou a 10 minut provaříme na mírném plameni. Necháme vystydnout.

Plech pokryjeme pečicím papírem.

Z vykynutého těsta třetinu oddělíme. Zbylé dvě třetiny rozválíme na vále poprášeném moukou, potřeme makovou náplní a srolujeme. Ostrým nožem ze závinu krájíme 3 cm silná kolečka a skládáme je vedle sebe na plech do tvaru oválu.

Odložené těsto rozdělíme na 5 kusů – největší na hlavičku, 2 menší na nohy, 1 menší na ocásek a nejmenší na ouško beránka. Kusy těsta rukama zaoblíme a vymodelujeme hlavičku s mírně protaženým čumáčkem, kulatý ocásek a nožičky, které potřeme vejcem a přilepíme k „tělu“ beránka. Nožem poté částečně nařízneme „nožičky“. Z nejmenšího kousku vymodelujeme ouško a vejcem přilepíme na hlavičku. Celého beránka potřeme vejcem. Na hlavičku přilepíme oko z rozinky.

Pečeme při 200 oC asi 20 minut dozlatova.

Další recepty Kamily Procházkové najdete na webu celorocnikucharka.cz