Z původního masitého pokrmu se tradice velikonočního beránka přenesla na sladké pečivo v tomto tvaru. Sladký velikonoční beránek se tak peče nejen v Čechách, ale i v dalších zemích.
Rozpis surovin je pro velkou formu na beránka (objem 1,5 l).
- máslo 180 g
- cukr moučka 240 g
- vejce 6 ks
- mléko 90 ml
- vanilkový extrakt 0,5 lžičky
- citronová kůra 1 lžička
- polohrubá mouka 270 g
- prášek do pečiva ½ sáčku
- sůl
- směs rozinek, kandovaného ovoce a mandlí 100 g
- lžíce mouky do rozinek
- máslo na vymazání a hrubá mouka nebo strouhanka na vysypání formy
- práškový cukr na pocukrování, popř. poleva či jiné zdobení podle vlastního výběru
- 3 kuličky nového koření
Máslo do těsta necháme předem alespoň 2 hodiny změknout při pokojové teplotě. Rozinky opereme v teplé vodě a necháme okapat. Mandle spaříme, oloupeme, necháme oschnout a hrubě nasekáme.
Obě části formy pečlivě vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou, obzvlášť pečlivě vymažeme "čumáček" beránka.
Troubou předehřejeme na 170 °C.
Mléko ohřejeme tak, aby bylo vlahé a nepálilo na ruku. Z vajec oddělíme bílky a se špetkou soli a špetkou cukru z nich ušleháme tuhý sníh. Máslo s cukrem vyšleháme do pěny. Pak po jednom zašleháme žloutky, vlažné mléko, vanilkový extrakt a citronovou kůru.
Mouku promícháme s práškem do pečiva. Do máslového základu stěrkou vmícháme polovinu mouky s práškem, pak polovinu sněhu, druhou polovinu mouky a druhou polovinu sněhu. Nemícháme, spíš stěrkou "zasekáváme", abychom ze sněhu nevymačkávali vzduch.
Odebereme několik lžic těsta a vyplníme jimi ve formě "čumáček" beránka. To proto, aby rozinky a kandované ovoce případně nedeformovaly detaily hlavičky.
Směs rozinek, kandovaného ovoce a mandlí zlehka promícháme se lžící mouky (to zabrání tomu, aby v těstě při pečení propadaly všechny ke dnu formy). Zamícháme je zlehka stěrkou do zbylého těsta.
Těsto přendáme do spodního dílu formy, stěrkou uhladíme a přiklopíme horním dílem. Dáme péci.
Z upečeného beránka sundáme vrchní díl formy a necháme stát 10 minut. Potom opatrně vyklopíme na tác. Vychladlého vydatně pocukrujeme práškovým cukrem, nebo ho můžeme polít polevou. Z kuliček nového koření uděláme oči a čumáček.