Velikonoční pečení: mandlový beránek a mazanec s kysanou smetanou
14. 3. 2018

Velikonoční pečení: mandlový beránek a mazanec s kysanou smetanou

Ty nejlepší recepty si mezi sebou předávají přátelé, sousedé a také čtenáři. Vyzkoušejte vybrané recepty na velikonoční dobroty, které čtenáři Receptáře poslali do redakce, aby se podělili s ostatními.

Mazanec s kysanou smetanou

Potřebujeme

400 g hladké mouky, 400 g polohrubé mouky, 150 ml mléka, po 125 g másla a sádla, 1 kelímek kysané smetany, 150 g cukru, 1 vanilkový lusk, strouhaná kůra z 1 citronu, 3 vejce, 40 g droždí, 80 g rozinek, 50 g sušených brusinek, 100 ml rumu, 100 g sekaných mandlí, 1 vejce na potření, mandlové lupínky na posypání

Jak na to

  • Rozinky a brusinky namočíme přes noc do rumu.
  • V míse promícháme sypké suroviny se semínky z vanilkového lusku.
  • Z vlažného mléka lžičky cukru a droždí umícháme kvásek, který přidáme do mísy spolu s rozpuštěným máslem a sádlem, smetanou a citronovou kůrou.
  • Vypracujeme těsto, do kterého vmícháme máčené rozinky, brusinky a nasekané mandle.
  • Těsto necháme v teple vykynout, propracujeme je a znovu je necháme kynpout.
  • Poté těsto rozdělíme na poloviny, vytvarujeme z nich bochánky, dáme je na plech vyložený pečicím papírem, potřeme je rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky a necháme je kynout 20 minut.
  • Mazance zprvu pečeme asi 7 minut v troubě vyhřáté na 200 °C a poté je dopečeme při teplotě 160 °C (45-50 minut).
  •  
  • Jiří Mika, Karlovy Vary

 

Mazanec patří k jarním svátkům stejně, jako jarní květiny a malovaná vajíčka

Mandlový beránek

Potřebujeme

300 ml hrubé mouky, 180 ml pískového cukru, 120 ml mléka, 125 g másla, 4 vejce, 1 balíček oloupaných a nastrouhaných mandlí, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 1 balíček vanilinového cukru, nastrouhaná kůra z půlky dobře omytého citronu, tuk a strouhanka na formu

Jak na to

beránek osladí Velikonoce

  • Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny a postupně do něj vmícháme žloutky a citronovou kůru, poté po lžících střídavě mléko a mouku promíchanou s práškem do pečiva a nastrouhanými mandlemi.
  • Nakonec do těsta opatrně zapracujeme tuhý sníh ušlehaný z bílků a vanilinového cukru.
  • Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy na beránka a upečeme je ve středně vyhřáté troubě (asi 35 minut).
  • Upečeného beránka necháme ještě 5 minut dojít ve vypnuté troubě.

 

Luboš Dupač, Nesvačily

Autor redakce Receptáře.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: dvamínusjedna = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2019. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2019 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS