Větrník patří k tradičním českým zákuskům. Za jeho nejblížší příbuzné můžeme označit francouzský Chou à la crème, tedy profitterole. Existence kuliček z odpalovaného těsta plněných krémem, v češtině známých jako profiterolky, prý sahá až do dob Kateřiny Medicejské.

Základem pro větrníky je odpalované těsto, z něhož se pomocí cukrářského sáčku vytvoří na plechu spirály, připomínající roztočený větrník (odtud název).

Na 12 větrníků:

Karamelová šlehačka:

  • 375 ml smetany ke šlehání 40%
  • 125 g krystalového cukru

Těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 6 větších vajec
  • 125 ml slunečnicového oleje
  • 300 ml vody
  • špetka soli
  • cukrářské sáčky s ostrým nástavcem

Vanilkový krém:

  • 100 ml smetany ke šlehání 40%
  • 100 g moučkového cukru
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 1 a ½ sáčku vanilkového pudinku
  • vanilkový lusk

Karamelová poleva:

  • 50 g krystalového cukru
  • 220 g prosátého moučkového cukru
  • 7 polévkových lžic plnotučného mléka
  1. Den dopředu si vyrobíme karamelovou šlehačku. Nejdříve necháme v hrnci rozpustit a zkaramelizovat krystalový cukr, opatrně přilijeme 250 ml smetany ke šlehání, dáváme pozor, aby nás prskající karamel nepopálil. Mícháme na středním výkonu, než se všechen karamel nerozpustí. Odstavíme a vychladlou karamelovou šlehačku uložíme do chladničky.
  2. Na vanilkový krém si nejprve uvaříme pudink z mléka, cukru a pudinkového prášku. Vanilkový lusk rozkrojíme podélně a tupou hranou nože vyjmeme semínka a přidáme je k pudinku. Za občasného promíchání necháme vychladnout.
  3. Na odpalované těsto přivedeme v hrnci k varu vodu s olejem a špetkou soli. Zasypeme hladkou moukou a neustále mícháme, dokud se z těsta nevytvoří jednotná hmota a na dně hrnce nezůstane vrstva. Stáhneme z plamene a krátce necháme zchladnout. Poté do těsta po jednom vmícháme vejce. Těstem naplníme cukrářský sáček a na plech vyložený pečicím papírem nanášíme kulaté tvary větrníku. Pečeme 30 minut v troubě předehřáté na 200 °C. Lehce zchladlé větrníky co nejdřív po upečení horizontálně rozkrojíme a necháme vychladnout zcela.
  4. V čisté míse si vyšleháme 100 ml dobře vychlazené smetany ke šlehání a jemně ji promícháme s vychladlým pudinkem. Předem připravenou karamelovou šlehačku si ušleháme se 125 ml smetany ke šlehání. Oběma krémy naplníme cukrářské sáčky. Na dno každého větrníku naneseme nejdříve vanilkový krém a na něj šlehačku.
  5. Na karamelovou polevu na vrchní část větrníku si do silnostěnného rendlíku nasypeme krystalový cukr a na nejvyšší výkon občas promícháme, až zkaramelizuje. Ihned přidáme mléko, rozmícháme a necháme na střední výkon povařit. Přisypeme moučkový cukr, promícháme, necháme lehce zahřát, případně lehce rozředíme mlékem. Do polevy okamžitě namáčíme vršky větrníků a necháme zatuhnout.