Z babiččiny kuchařky: buchty, lívance s borůvkami, rozhuda, škubánky...
12. 7. 2014

Z babiččiny kuchařky: buchty, lívance s borůvkami, rozhuda, škubánky...

Mnozí je máme uloženy v paměti ve spojení s prázdninovými zážitky. „Takové buchty s mákem uměla jenom babička,“ říkává se. Ale každý, kdo je zkusí upéct nebo třeba ušťouchat škubánky, bude hvězdou dne.

Bublanina

  • 300 g polohrubé mouky
  • půl sáčku prášku do pečiva
  • 300 g cukru krupice
  • 8 lžic studené vody
  • 8 lžic oleje
  • 4 vejce
  • asi 500 g třešní nebo višní

bublanina

Nejdříve ušleháme cukr, vodu, olej a žloutky. Do směsi přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků.

Směs nalijeme na vysypaný plech nebo do pekáče, povrch poklademe ovocem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C.

i

Omáčku podáváme teplou, je výborná na lívance, neplněné kynuté knedlíky nebo na vdolky.

Borůvkový žahour

  • 500 g borůvek
  • 50 g cukru
  • 1 lžíce másla (30 g)
  • 1 lžička bramborového škrobu
  • 250 ml mléka

Borůvky zalijeme polovinou mléka, přidáme máslo, cukr a vše chvíli povaříme. Nakonec ve zbytku mléka rozkvedláme škrob a omáčku zahustíme.

Lívance s borůvkami

  • 500 ml mléka
  • 1 vejce
  • 1 lžíce cukru
  • sůl
  • 40 g droždí
  • hladká mouka
  • máslo na pomazání

sypání

  • skořice s cukrem, mletý mák s cukrem, borůvky či jiné ovoce

Zaděláme řídké těsto — o něco hustší než palačinkové, ale řidší než na bramboráky — a necháme je asi půl hodiny kynout na teplém místě.

Lívanečník vymažeme tukem a lijeme do něj těsto, které zvolna pečeme, až se začnou tvořit bublinky. Pak lívance obrátíme a dopečeme je z druhé strany.

Hotové lívance potíráme rozpuštěným máslem a sypeme skořicí nebo mákem. V létě jsou moc dobré s ušlehanou šlehačkou smíchanou s jahodami nebo borůvkami.

Buchty s mákem

  • 250 g hladké a 250 g polohrubé mouky
  • 100 g krystalového cukru
  • 50 g másla
  • 1 žloutek
  • 30 g droždí
  • sůl
  • 250 ml mléka
  • citronová kůra
  • vanilkový cukr
  • 100 g tuku a lžíci oleje na pomazání buchet a pekáče

buchty s mákem

V míse zaděláme kvásek z droždí z půl lžíce cukru, 2 lžic mouky a 4 lžic vlažného mléka a necháme ho na teplém místě vzejít.

Do vykynutého kvásku, přidáme cukr, rozpuštěný vlažný tuk a vlažné mléko rozkvedlané se žloutkem a trochou soli.

Postupně přidáváme mouku a vypracujeme vláčné těsto, až se dělají bubliny a těsto se nechytá vařečky.

Těsto poté kyne asi hodinu přikryté v teple.

Vykynuté těsto přeložíme na pomoučený vál, lehce je vyválíme na sílu asi 3 cm a nakrájíme z něj čtverečky, které plníme nádivkou (makovou, tvarohovou, povidlovou, zavařeninou apod.).

i

Buchty nedáváme moc blízko sebe, aby mohly ještě před pečením asi 20 minut kynout.

Rohy těsta povytáhneme k sobě a pevně je spojíme. Každou buchtičku pomažeme ze všech stran tukem a vytvořeným spojením dolů je kladem do vymaštěného pekáče.

Buchty necháme asi 10 minut zapéct v troubě předem vyhřáté na 200 °C, pak dopékáme při 180 °C. Upečené buchty vyklopíme na prkénko a vychladlé pocukrujeme.

Škubánky

  • (slaná i sladká varianta)
  • asi 1 kg brambor
  • 300 g hrubé mouky
  • sůl

na slanou variantu

  • 200 g anglické slaniny
  • 150 g nastrouhaného tvrdého sýra
  • pažitka

na sladkou variantu

  • rozpuštěné máslo
  • moučkový cukr
  • strouhaný tvaroh
  • případně mák

Brambory nakrájíme na menší kousky a uvaříme je do poloměkka. Polovinu vody z brambor slijeme a druhou polovinu nalijeme do jiného hrnce (kdyby bylo třeba hmotu později naředit).

Brambory zasypeme hrubou moukou, opačným koncem vařečky do bramborové hmoty vypícháme otvory a na plotýnce nastavené na stupeň 1 necháme brambory s moukou a vodou asi 20 minut propařit.

Pak bramborovou hmotu rozmačkáme mačkadlem.

Polévkovou lžící namočenou v rozpuštěném sádle vykrajujeme z těsta škubánky a na talíři je sypeme sýrem (tvarohem, mletým mákem), nebo polijeme vyškvařenými kostičkami slaniny (rozpuštěným máslem) a posypeme nasekanou pažitkou (cukrem).

Škubánky můžeme také opéci a podávat jako přílohu.

Rozhuda s pažitkou

  • 150 g másla
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 50 až 100 ml mléka nebo smetany
  • 1 cibule
  • 3 až 4 lžíce pažitky
  • sůl a pepř
  • lžička cukru

rozhuda s pažitkou

i

Rozhudu buď mažeme na chléb, nebo ji podáváme k vařeným či pečeným bramborám.

Máslo utřeme do pěny, přidáme tvaroh a podle potřeby zředíme mlékem nebo smetanou. Důkladně prošleháme.

Přisypeme jemně pokrájenou cibuli a nasekanou pažitku, podle chuti osolíme, opepříme a přisladíme. Vyšleháme hladkou pomazánku.

Tvarůžková rozhuda

Dáváte–li přednost pikantnější chuti, můžete do tvarohu kromě výše uvedených surovin nastrouhat i olomoucké tvarůžky a přidat špetku pálivé papriky.

Bramborové knedlíky se „škvarkama“

  • 500 g brambor
  • 30 g hrubé krupice
  • 30 g hrubé mouky
  • sůl
  • vejce

bramborové knedlíky se škvarkama

Ve slupce vařené brambory oloupeme, jemně je prolisujeme nebo nastrouháme, přidáme sůl, krupici, hrubou mouku, vejce a zpracujeme tužší těsto.

Z těsta odkrajujeme kousky, tvarujeme z nich placičky, které plníme uzeným masem nakrájeným na kostičky, a zabalíme je. Knedlíky vhazujeme do vroucí vody a vaříme asi 15 minut. Na talíři knedlíky posypeme škvarky a přidáme kysané zelí.

Bramboráky se sýrem

  • 4—5 brambor
  • 2 vejce
  • 100 g ementálu
  • kousek celeru
  • 1 menší cibule
  • asi 3 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička majoránky
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 lžička soli
  • česnek

bramboráky se sýrem

Brambory nastrouháme najemno a slijeme přebytečnou vodu, přistrouháme ementál, cibuli a celer, rozklepneme vejce a vmícháme mouku, koření a rozetřený česnek.

i

Hotové bramboráky můžeme zjemnit lžící bílého jogurtu a posypat i pažitkou.

Těsto smažíme na rozpáleném oleji, přebytečný tuk vysajeme ubrouskem.  

Kuře jako kachna

  • 1 kuře nebo jen stehna
  • kyselé zelí
  • anglická slanina
  • drcený kmín
  • sůl a med

Dno pekáče pokryjeme kyselým zelím, na ně rozložíme plátky anglické slaniny a navrch dáme rozčtvrcené kuře nebo jen stehna. Maso posypeme drceným kmínem. Pečeme přikryté, nepodléváme.

Když je maso řádně propečené, pomažeme je medem a odkryté je dopečeme v troubě dozlatova.

Foto Jiří Poláček a Shutterstock

Pro Receptář speciál.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: pětmínustři = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS