Zabijačka jinak: škvarky z mikrovlnky a škvarkový koláč s džemem
20. 1. 2018

Zabijačka jinak: škvarky z mikrovlnky a škvarkový koláč s džemem

Škvaření sádla si většina z nás spojuje se zabíjačkou. Víte však, že to můžete zvládnout i doma a to bez většího úsilí? Vyzkoušejte škvaření v mikrovlnné troubě. A pokud všechny škvarky nesníte, pak se můžete pustit do škvarkového koláče.

Škvaření sádla v mikrovlnce

Škvarky můžete vyškvařit i v mikrovlnce.

Sádlo se dá škvařit tradičně v silnostěnném hrnci na sporáku, je to ale postup zdlouhavý. Navíc obvykle nasákne vůní sádla celá domácnost. Mikrovlnná trouba postup zkrátí a vůně je také jen přiměřeně:)

Uvádím zde vepřové sádlo, stejně lze ale vyškvařit jakékoli jiné, např. husí nebo kachní.

  • syrové vepřové sádlo bez kůže 1 kg

Pokud je na sádle kůže, seřízneme ji – v mikrovlnné troubě by prskala.

Sádlo nakrájíme na kostky o hraně 2-3 cm. Dáme do kulaté nádoby z varného skla či keramiky vhodné do mikrovlnné trouby. Nádobu vložíme do mikrovlnné trouby a pustíme na plný výkon na 5 minut. Po doběhnutí necháme 2 minut ustát, pak otevřeme troubu a sádlo promícháme.

Pustíme troubu na poloviční výkon na 5 minut, opět necháme ustát a promícháme. Pustíme troubu na poloviční výkon na 2 minuty, necháme 2 minuty ustát, promícháme. Tento krok opakujeme zhruba 3 – 4x, až jsou škvarky křupavé. Snadno se spálí, proto ke konci pouštíme raději již jen na minutu a kontrolujeme je.

Hotové sádlo přecedíme, necháme vychladnout při pokojové teplotě a poté sádlo i škvarky skladujeme v chladničce v uzavřené nádobě, aby nechytaly pachy.

Škvarkový koláč

Těsto:

  • Ze škvarků můžeme připravit i skvělý koláč.hladká mouka 250 g
  • moučkový cukr 100 g
  • sůl špetka
  • škvarky 90 g
  • mleté ořechy 35 g
  • prášek do pečiva 1 lžička
  • vejce 1 ks
  • skořice ¼ lžičky
  • citronová kůra 1 lžička
  • rum 1–2 lžíce (množství záleží na tom, jak moc jsou které škvarky tučné)

Náplň:

  • švestková povidla nebo pikantní džem (na fotografii je použit brusinkový)

Škvarky předem necháme při pokojové teplotě zteplat, aby se lépe mlely. Jemně je umeleme na masovém mlýnku.

V míse smícháme mouku, cukr, mleté ořechy, sůl, prášek do pečiva, skořici a citronovou kůru. Přidáme namleté škvarky a vejce. Vypracujeme těsto a podle potřeby přidáváme rum tak, aby bylo hladké a tvárné. Zabalíme do folie a necháme v chladničce odpočinout.

Koláčovou formu o průměru 20 cm lehce vymastíme sádlem nebo máslem, nebo ji vyložíme papírem na pečení. Případně můžeme koláč vytvarovat na plechu. Troubu předehřejeme na 170 ⁰C.

Dvě třetiny těsta rozválíme na kruh, pomocí válečku přeneseme do formy. Potřeme povidly nebo džemem. Zbylou třetinu těsta rozválíme na ovál o délce 20 cm, rádýlkem z něj krájíme pruhy a skládáme mřížku.

Pečeme přibližně 25 minut, až těsto začne zlátnout.

Škvarkový koláč s brusinkovým džemem.

Autor Kamila Procházková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: šestplussedm = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2019. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2019 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS