Šťavnatý flapjack s banánem a oříšky

Flapjack pochází původně z Anglie a není to nic obyčejnějšího než ovesná tyčinka. V kupovaných ale najdeme bohužel často přemíru rafinovaného cukru a směs tuků prapodivného původu. Když si upečete vlastní, budete mít přehled o množství tuku a cukrů, ale budete si ji postupně upravovat k dokonalosti, aby chutnala vám i vašim blízkým.

Na cca 10 tyčinek:

  • 2 malé zralé banány
  • 120 g jemných ovesných vloček (pokud nemáte, stačí klasické rozmixovat v robotu)
  • 50 g másla
  • 2 čajové lžičky medu
  • 1 polévková lžíce loupaných mandlí
  • zapékací mísa
  • pečicí papír

Pomocí vidličky si rozmačkáme oloupané banány na tekutou kaši. Mezitím si necháme pozvolna rozpustit máslo, dáváme pozor, aby se nevařilo. Krátce zchladlé máslo přilijeme k rozmačkaným banánům a přidáme i med. Přisypeme jemné ovesné vločky a nahrubo nasekané loupané mandle, promícháme a směs nalijeme do pečicím papírem vyložené zapékací mísy. Ta by měla být raději menší, směs by měla být ideálně vyšší a hodně natěsno, aby výsledné tyčinky držely pohromadě. Pečeme zhruba 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Necháme zcela vychladnout a krájíme do tvaru tyčinek. Upečené tyčinky můžeme skladovat v chladničce dva dny.

Zdravá nepečená „mars“ tyčinka

Čokoládové tyčinky s oříšky si oblíbila řada dětí i dospělých. Ani jedni se však nemusí takové sladké pochutiny jednou za čas vzdávat. Pokud si začnete připravovat zdravější verzi, kde přidaný cukr nahradíte medem, a tuk bude pouze z kokosového oleje a arašídového másla, nemusíte si nic vyčítat. Abyste docílili křupavé struktury, přidávejte výhradně arašídové máslo s kousky arašídů uvnitř, prodávané ve verzi „crunchy“.

Na cca 10 tyčinek:

  • 180 g jemných ovesných vloček (pokud nemáte, stačí klasické rozmixovat v robotu)
  • 220 g křupavého arašídového másla „crunchy“
  • 115 ml kokosového oleje
  • 100 ml medu
  • 2 polévkové lžíce nahrubo nasekané 60 % čokolády
  • forma
  • pečicí papír

V menším hrnci si na střední výkon necháme pozvolna rozpustit arašídové máslo, med a kokosový olej. Stáhneme ze zdroje tepla a přisypeme jemné ovesné vločky a nahrubo nasekanou čokoládu. Promícháme, dokud se kousky čokolády zcela nerozpustí. Nalijeme do formy vyložené pečicím papírem, uhladíme do stejné výšky a necháme ztuhnout v chladničce minimálně 1 hodinu, ideálně přes noc.

Kuličky z „těsta“ na perníčky

Kdo by nemiloval ujídání těsta při pečení? Od teď už nemusíte dětem (ani sobě) upírat tuhle sladkou kratochvíli. Kuličky, které vypadají, jako byste je vytvarovali z těsta, jsou plné datlí a voňavého koření.

Na cca 14 kuliček:

  • Kuličky si vychutnáte nejen na Vánoce.Autor: Shutterstock.com / Erika Ghanny12 vypeckovaných datlí
  • 220 g pekanových ořechů
  • 2 polévkové lžíce medu
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • 1 čajová lžička mletého sušeného zázvoru
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • ¼ lžičky hřebíčku
  • ¼ lžičky mořské soli
  • 2 polévkové lžíce 60% čokolády
  • pečicí papír

Vypeckované datle nahrubo nakrájíme, přidáme do kuchyňského robotu a rozmixujeme na malé kousky nebo na pastu. Pekanové ořechy si krátce nasucho opražíme na pánvi, dáváme pozor, aby se nepřipálily. Přidáme k rozmixovaným datlím, zasypeme zbytkem ingrediencí včetně medu. Robot zapínáme vždy jen na chvíli, abychom směs „nepřemixovali“, začal by se oddělovat olej z ořechů. Pokud se směs lepí na stěny mixéru, kuchyňskou stěrkou ji vždy setřeme na střed. Ze směsi rukama vytvoříme asi 14 kuliček, které vyskládáme na pečicí papír. Čokoládu si necháme zvolna rozpustit na vodní lázni a každou kuličku ozdobíme pár tahy. Necháme vychladit aspoň půlhodinu v chladničce. V uzavíratelné nádobě v chladničce vydrží týden.