Nejběžnějším způsobem sklizně je sběr spadaných plodů pod keřem, tedy pozor pouze v oblastech s vysokým stupněm ochrany, kde nelze vstupovat mimo stezky. Dříny můžeme pěstovat i na zahradě - je vhodné mít dva kultivary, které se vzájemně sprašují. U nás se obvykle dají sehnat slovenské kultivary Devín a Titus.
Šlechtěné dříny (Cornus mas) mají výrazně větší plody než divoké keře. Syrové dřínky se dají konzumovat čerstvé, chutnají trochu jako kombinace kyselých višní s trnkami. Dají se ale také upravovat mnoha způsoby. Na sladko jako marmeláda, cukrové dřínky, koláče či šťávy, na slano jako olivy, jako součást omáček ke zvěřině, sušené pro přípravu nápojů či koření. Dá se z nich i připravit pálenka (např. drenkovica na Ukrajině, Dirndlbrand v Rakousku).
Sušené dřínky
Dřínky lze sušit a používat na čaj stejně jako šípky, obsah vitamínu C je velmi vysoký, se šípky prakticky srovnatelný. Také je možné je sušené rozdrtit na prášek - dřínkový prášek se používá na Balkáně a v jižním Rusku k ochucování mas, především mletých.
- zralé dřínky
Dřínky pečlivě omyjeme, po sběru ze země mohou být znečištěné. Necháme je důkladně okapat. Pokud chceme připravovat dřínkové koření, je třeba plody předem vypeckovat. U drobných planých dřínků je to trochu pracnější, ale jejich chuť je výraznější. Doporučuji použít rukavice, dřínková šťáva barví. Pro sušení dřínků na čaj není třeba vypeckovávat.
Dřínky naskládáme na plata sušičky a sušíme na střední výkon přibližně 24 hodin. Skladujeme v dobře uzavřené nádobě. Na dřínkové koření rozdrtíme suché dřínky v moždíři. Koření je nakyslé, v chuti může připomínat kombinaci šípkové omáčky s citronem.
Dřínkové „olivy “
Už Dioskorides popisuje využití dřínků jako náhrady oliv. Na tuto úpravu jsou lepší dřínky pevnější, méně zralé.
- dřínky cca 250 g
- sůl 100 g
- voda 100 ml
- česnek
- čerstvé bylinky dle chuti a možností (tymián, saturejka, levandule, rozmarýn, oregano)
- olivový olej
Dřínky omyjeme a zbavíme případných stopek. Necháme je okapat. Vodu smícháme se solí a necháme rozpustit (případné zbytky nerozpuštěné soli nevadí). Dřínky promícháme s osolenou vodou tak, aby všechny byly ponořené ve slané vodě. Takto ponecháme týden. Dřínky zesvětlají a začnou být trochu svraskalé (působením osmotického tlaku). Slijeme je a necháme oschnout, musejí být zcela suché. Zatím nasekáme bylinky a česnek nakrájíme na plátky. Do skleniček sypeme dřínky střídavě s bylinkami a česnekem. Zalijeme olivovým olejem a necháme alespoň 3 dny uležet. Pak skladujeme v chladničce a používáme jako olivy, trvanlivost je cca měsíc.
Zogal murabbasi – ázerbájdžánské dřínky v cukru
Tato tradiční úprava dřínků se používá nejen v Ázerbájdžánu, ale také v Arménii či v Rusku. Jí se takto buď jen tak, nebo jako doplněk k vodce (v Rusku), nebo lze dát lžičku takto zavařených dřínků do šálku s černým čajem (také hlavně v Rusku).
zralé dřínky 250 g
cukr 300 g
voda 50 ml
list pelargonie vonné (Pelargonium graveolens ) - lze vynechat, popř. nahradit kouskem citronové kůry)
Dřínky omyjeme a pak buď vypeckujeme, nebo ponecháme vcelku. Cukr svaříme s vodou, vsypeme dřínky a případně list pelargonie. Zamícháme, aby se všechny sirupem obalily, a přivedeme k varu. Povaříme 5 minut a stáhneme z plotýnky. Necháme 15 minut prochladnout. Proceduru opakujeme ještě 5x. Vyndáme list pelargonie. Pak necháme přes noc zcela vychladnout. Druhý den ráno zopakujeme ještě 2 x povaření a odstátí, pak horké naplníme do skleniček jako marmeládu, zavíčkujeme vyvařeným suchým víčkem, na 5 minut otočíme na víčko a potom zpět do normální polohy.
Další recepty Kamily Procházkové najdete na webu celorocnikucharka.cz