obrázek z archivu ireceptar.cz

Drobné rady do kuchyně

Přinášíme tipy a triky šikovných kuchařek. Víte třeba, k čemu se v kuchyni hodí žehlička? Aby se těsto na závin dalo snadněji táhnout. Vyzkoušejte dobré rady k pečení i vaření a, chcete-li, podělte se o fígle, které používáte vy.

Mleté maso se lépe spojí a šiška sekané nepraskne, když do směsi přidáme syrový nastrouhaný brambor a 2 dl vody na 1 kg masa.

Bylinky do pokrmů krájíme krátce před dokončením, aby se neztratily vitaminy a aroma. Do omáček přidáváme bylinky úplně nakonec.

Chuti většiny polévek prospěje feferonka, kterou v polévce povaříme a před podáváním odstraníme. Hodí se polévky slepičí, krůtí, gulášové, hrachové i fazolové.

Škraloup na svařeném mléce nebo kakau se v hrníčku nevytvoří, když do něj přidáme kostku ledu.

Staré ořechy jdou lépe loupat, když je na pět dní namočím do slabě osolené vody. Jsou pak i chutnější.

ořechy se lépe loupají po namočení do slané vodyořechy se lépe loupají po namočení do slané vodyAutor: Archiv ireceptar.cz

Plátky masa naklepáváme v mikrotenovém sáčku, nepotřísníme si tak všechno kolem.

Těsto na tažený závin udržujeme teplé pomocí žehličky. Stačí, když bochánky těsta zakryjeme větším kastrolem, na který položíme zapnutou žehličku, termostat nařídíme na stupeň 2 a nechám tak přibližně 30 minut. Těsto se zahřeje i ve velmi chladné místnosti a je dostatečně teplé, aby se dalo bez problémů vytahovat.

Bramborové knedlíky jsou kypřejší, přidáme-li do 1/2 kg bramborového těsta dvě lžíce rýžových burisonů.

Tvrdé sýry zůstanou vláčné, když je zabalíme do čistého plátna navlhčeného ve víně nebo dostatečně slané vodě a uložíme do temna.

Guláš získá výbornou chuť, dusíme-li s masem kousek nakrájených jater nebo sleziny.

guláš získá skvělou chuť po přidání jatýrekguláš získá skvělou chuť po přidání jatýrekAutor: Archiv ireceptar.cz

Drůbež solíme ihned při vkládání do hrnce, maso je tak chutnější.

K dušení a k smažení se hodí drůbež mladá a menší kuřátka, porcovaná na čtvrtky.

Nejlépe se smaží vykostěná drůbež. Větší a starší kusy před smažením povaříme. Smažíme zprudka na rozpáleném oleji, aby se maso nevysušilo.

Sůl v solničce nezvlhne, přidáme-li do ní pár zrnek rýže nebo hrachu.

Chuť starší mrkve zlepšíme povařením v čerstvě vylisované pomerančové šťávě, do níž přidáme kapku oleje.

Sraženiny ve smetanové omáčce nebo polévce rozpustí špetka prášku do pečiva. Je však třeba prášek do pokrmu rozmíchat okamžitě a během varu. Zkuste a uvidíte, že to funguje.

Do Receptáře zaslaly Zdeňka Sikorová, Bystřice  a Eliška Křížovská, Svitavy

Akční letáky