Člověk používal droždí odpradávna. Egypťané ho k pečení chleba využívali již před pěti tisíci lety, ovšem tehdy ještě nechápali proces kvašení a tuto chemickou reakci považovali za zázrak. Lidé nejprve připravovali pokrmy na bázi obilovin (kaše a placky) a až později zjistili, že pokud těsto nechají působením kvasinek přítomných ve vzduchu přirozeně zkvasit, placky zvětší objem a získají novou strukturu a vůni. Tak položili základ pečení chleba.

Pro krásnou pleť i dobrý zrak

Trvalo to několik dalších tisíc let, než v roce 1857 Louis Pasteur objevil, že kvašení způsobují živé organismy, tzv. kvasinky. Dokázal, že buňky kvasinek mohou žít jak za přístupu vzduchu, tak bez něho a právě kvasinky přispívají k utváření vůní a chutí chleba. Od té doby jsou živé a neživé potravinářské kvasinky, tedy droždí, předmětem mnohých studií a bylo zjištěno, že mají mimořádné nutriční kvality i některé léčebné účinky. Obsahují aminokyseliny, minerály, vitamíny, enzymy a další látky, které člověk potřebuje pro růst, imunitní systém či buněčný metabolismus. Vitamin B1 je prospěšný činnosti srdeční nervové soustavy, vitamin B2 pomáhá udržovat zdravou pokožku, dobrý zrak a správné fungování trávicího ústrojí, podobně jako vitamin B3. Prospívá lidem, kteří trpí nespavostí a depresemi, či je trápí velká únava.

Jak vybrat čerstvé pekařské droždí?

Vždy zkontrolujte, zda je balení neporušené, a také datum spotřeby na obalu. Kvalitní droždí má světle krémovou barvu, lasturový lom, snadno se drolí a příjemně voní. Skladujte ho při teplotách od 1 do 8 °C, kdy droždí nepracuje a tím si uchová svou kvalitu až do okamžiku jeho spotřeby. Nejlépe bude, když mu zachováte stabilní teplotu kolem 5 °C.

Droždí však nemusíte používat jen při pečení. Je vynikající i jako základní surovina nejrůznějších pomazánek, ale dá se z něj připravit i skvělá zavářka do polévky.

Drožďové knedlíčky do polévky

Suroviny:

1 cibule

hrst čerstvé petrželky

lžíce másla

100 g droždí

2 lžíce strouhanky

sůl

mletý černý pepř


Postup:

Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Petrželku opereme, osušíme a také nasekáme. Na rozehřátém másle na pánvi zpěníme cibuli. Poté rozdrobíme droždí a vše opražíme dozlatova. Přidáme zvlhčenou strouhanku, sekanou petrželku, sůl a pepř dle chuti a vše smícháme. Z těsta pak tvoříme knedlíčky, které zaváříme do polévky.

Zdroje:drozdi.cz, www.vareni.cz, www.vseodrozdi.cz