Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus) je jedlá houba, která svůj druhový název získala podle barevnosti a zčásti i tvaru připomínajících tělo ústřice. Roste přirozeně v našich listnatých lesích, častěji se s ní ale setkáme v regálech obchodů, neboť patří k houbám s nejsnazším umělým pěstováním.

Hlíva je velmi chutná, jemně aromatická houba. K přímé konzumaci se hodí jen klobouky a horní části nožek. Byla by však škoda nožky rovnou vyhodit, proto v následujícím receptu využijeme i je jako zdroj silnější houbové chuti.

Polévka z hlívy ústřičné s mrkví – falešná dršťková

  • hlíva ústřičná 250 g
  • sádlo 1 lžíce
  • slanina 50 g
  • mrkev 1 ks
  • celer 50 g
  • cibule 1 ks
  • brambory 200 g
  • hladká mouka 1,5 lžíce
  • mletá paprika 2 lžičky
  • kmín ½ lžičky
  • bobkový list 1 ks
  • česnek 2 stroužky
  • sůl
  • pepř
  • majoránka

Hlívu očistíme od případných zbytků dřeva, můžeme ji i opláchnout.

V hrnci přivedeme k varu vodu, osolíme ji, přidáme bobkový list a vložíme celou hlívu, včetně nožek. Vaříme na mírném plameni 15 minut. Potom slijeme, vývar z hlívy uchováme a necháme trochu vystydnout. Hlívu odkrojíme od tuhých částí nožek a nakrájíme na proužky odpovídající krájeným dršťkám. Vyvařené tuhé nožky vyhodíme.

Mezitím na sádle rozškvaříme slaninu nakrájenou na kostičky. Cibuli a kořenovou zeleninu nakrájíme na drobné kostičky a opečeme na slanině dozlatova. Přidáme kmín a necháme rozvonět. Zaprášíme moukou a mletou paprikou, zasmahneme. Rozředíme vývarem z hlívy. Přidáme brambory nakrájené na kostičky, třený česnek, pepř a pokrájenou hlívu a za občasného míchání vaříme, až změknou brambory a provaří se mouka. Nakonec do polévky rozemneme majoránku.