Jak udělat skvělou dušenou kapustu?
Zdroj: Shutterstock

Jak udělat skvělou dušenou kapustu: Toto je správný postup podle Kluků v akci

Kapusta je zeleninou, které spousta lidí nemůže přijít na chuť. Syrová je tvrdá a poměrně štiplavá a uvařená zase nevoní každému. Problém je ale možná v tom, že ji připravujete špatně. Kapusta obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek, a tak by ji každý měl čas od času zařadit do svého jídelníčku. Dejte kapustě ještě šanci a připravte si ji podle receptu Kluků v akci!

Zdroje: recept1.cz, ceskatelevize.cz, regiony.rozhlas.cz

Zatímco takové zelí je velmi populární potravinou, kterou lidé milují jak syrovou, tak kysanou anebo dušenou, jeho příbuzná, kapusta, bývá velmi často opomínána. Její velký problém tkví v tom, že je syrová takřka nepoživatelná. Je velmi tvrdá a může mít až trnitě štiplavou chuť. Žádá si tedy tepelnou úpravu, jenže právě při vaření se z ní uvolňuje vůně, která není každému úplně příjemná a mnoho lidí odradí od následné konzumace. To je ale velká škoda. Taková dušená kapusta je totiž nesmírně chutná a zároveň velmi zdravá. 

Kapusta a její vliv na zdraví

Kapusta je napěchována zdraví prospěšnými látkami. Obsahuje spoustu vitamínu ze skupiny B a také vitamíny C, K a E. Bohatá je i na minerály. Ve velkém množství v ní jsou zastoupeny vápník, fosfor, draslík, selen, železo anebo třeba sodík. Její pravidelná konzumace napomáhá k podpoře imunity lidského organismu, a dokonce může být kapusta skvělým pomocníkem v boji proti nejrůznějším kožním onemocněním. Například pro ty, kteří trpí ekzémem, je kapusta zázračnou potravinou. 

Kapusta Kapusta je právem považována za superpotravinu.  Zdroj: Shutterstock

Kromě výše zmíněného je možné v kapustě najít vysoký podíl vlákniny. Příjem vlákniny pozitivně ovlivňuje lidský metabolismus a podporuje přirozenou detoxikaci těla. I proto by si jí měli dopřávat lidé, které trápí střevní potíže anebo mají problémy se žaludkem. 

Dušená kapusta podle Kluků v akci

Jak bylo zmíněno, kapusta nechutná úplně každému. To ale může být zapříčiněno její špatnou úpravou. Když k ní přidáte několik ingrediencí navíc, stane se z ní úžasná pochoutka, kterou můžete jíst jen tak anebo ji použít jako přílohu k pečenému maso, vedle něhož její lahodná chuť ještě více vynikne. 

Kapusta Příprava kapusty je nesmírně snadná.  Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

1 hlávku kapusty

1 cibuli

5 stroužků česneku

1/2 lžičky kmínu

1/2 lžíce vinného octa

sůl

pepř

olej

Postup:

V první řadě si nakrájíme cibuli najemno, kapustu na větší kostky a česnek nahrubo nasekáme. V hlubší pánvi rozehřejeme trochu oleje a cibuli na něm necháme zesklovatět. Do pánve přidáme kapustu, posypeme ji kmínem a všechno společně za občasného míchání lehce orestujeme. Pak ke kapustě přidáme také nasekaný česnek, ocet, špetku soli a pepře a všechno podlijeme trochou vody. Pánev přiklopíme a dusíme kapustu do doby, než je tak akorát měkká. Dušenou kapustu podáváme ideálně s kouskem pečeného masa a poctivým bramborovým knedlíkem. 

Akční letáky