Oranžová mrkev, taková, jakou známe dnes, byla vyšlechtěna v Holandsku v 17. století. V následujícím století se rozšířila do Evropy, kde si získala vysokou oblibu. V dnešní době je mrkev používána po celém světě. V různých pokrmech ji ani nevnímáme, přesto je přítomná v polévkách, salátech, v asijských jídlech, guláších, koláčích apod.

Blahodárné účinky mrkve

Mrkev má vysoký obsah betakarotenu. Silný antioxidant pomáhá redukovat volné radikály a naše tělo si z něj vyrábí vitamín A, který je potřebný pro zdravý zrak a sliznice. Mrkev také obsahuje vitamíny skupiny B a vitamíny C, D, E, K, vlákninu, minerály, lecitin, lutein a lykopen. V syrové mrkvi je přítomna látka falcarinol, u níž byly prokázány preventivní účinky před rakovinou tlustého střeva. Ta se však ničí varem. Proto byste měli mrkev konzumovat i v syrové podobě. Dušené nebo vařené mrkvi se však nevyhýbejte. Teplo narušuje buněčné stěny. Díky tomu naše tělo vstřebá více betakarotenu a lépe ho přemění na vitamín A. Vědecké výzkumy už v 70. letech minulého století potvrdily, že jedna středně velká mrkev denně pomáhá zmírňovat zánětlivé procesy, upravovat hladinu hormonů a činnost jater. Jedna porce syrového mrkvového salátu denně také pomáhá nastartovat přirozené detoxikační procesy.

Související články

Dušená mrkev s tukem

Už Marie Svobodová v knize Kuchařská škola doporučuje při přípravě dušené mrkve osmahnout zeleninu nejlépe na másle. Tuk pomáhá tělu vstřebat potřebné živiny. Navíc se tím mrkev zjemní a vytvoří se šťáva, která dušené mrkvi dodává potřebnou chuť. Zabráníte také tomu, aby vznikla sypká zeleninová příloha.

Dušená mrkev

Na 4-6 porcí budete potřebovat 1 kg mrkve, 1 cibuli, 100 g másla, 1 lžíci hladké mouky, zeleninový vývar na podlití, špetku mletého muškátového květu, bílý pepř a sůl. Mrkev nakrájejte na klínky, kolečka, anebo ji nastrouhejte na hrubém struhadle. Cibuli nakrájejte na kostičky. Do hrnce vložte máslo a osmahněte na něm cibuli dosklovata. Dejte si pozor, aby neztmavla. Omáčka musí být jemná a světlá. Přidejte mrkev a lehce ji orestujte. Zasypejte moukou a promíchejte. „Mrkev zalijte vývarem, rozmíchejte, abyste v omáčce neměli hrudky, a použijte zlepšovák - špetku muškátového květu a bílý pepř," radí známý kuchař Filip Sajler. Duste 10 až 15 minut, až je mrkev na skus. Podávejte s bramborami, noky, kuskusem, bulgurem a masem nebo tempehem či tofu.

Zdroj: www.zsvm.cz, www.chytrazena.cz, www.kucharkaprodceru.cz, www.ceskatelevize.cz