Zdroje: www.spektrumzdravi.cz, www.toprecepty.cz

Sklízíte už cukety?

To, že je cuketa velmi jemná a nemá výraznou zajímavou chuť, je vlastně výhodou této zeleniny. Stačí ji dobře ochutit a uvaříte z ní téměř cokoli. Třeba cuketové zelí. Zdá se vám to divné? Ale vůbec ne! Zelí můžete udělat stejně třeba také z dýně.

Z cukety můžete připravit i dušené zelí. Podívejte se, jak ho chystá šéfkuchař Roman Paulus:

Zdroj: Youtube

Jak uvařit sladkokyselé zelí z cuket?

Cuketu je třeba napřed zbavit slupek a nastrouhat. Pak ji posypejte solí a nechejte půl hodiny potit vodu. Nakonec veškerou vodu vymačkejte z cukety rukama nebo přitlačením přes cedník.

Pak je postup stejný, jako když připravujete zelí, jen je nutné opravdu dobře cuketu dochutit a mírně zahustit.
Do hrnce nebo rendlíku dejte zezlátnou cibulku, ideálně ji osmahněte na přepuštěném másle nebo oleji. Přidejte lžíci hladké mouky, maličko provařte a začněte přidávat cuketu. Míchejte a nenechejte směs připálit. Přidejte kmín, cukr a hned i ocet. Míchejte, ochutnejte a celkem vařte jen asi pět minut, aby se nezačala cuketa rozpadat.



Je to rychlovka a cuketa je navíc zelenina vynikající pro cukrovkáře, ale i všechny, kteří trpí onemocněním jater nebo žlučníku. Působí pozitivně na hladinu cukru. I když cuketu dost prosolíte, obavy o vyváženou dietu nejsou na místě. Obsahuje totiž velké množství draslíku, který na sebe váže soli. Kromě zmíněného draslíku je cuketa bohatá také na hořčík, fosfor, vápník, železo či zinek a měď.

Extra tip na hubnutí: Špagety z cuket

Pokud ale hledáte úžasně jednoduché zpracování cukety na lehká zeleninová jídla nebo dokonce řešíte redukční dietu a toužíte mermomocí redukovat veškeré přílohy, určitě se pusťte do cuketových špaget. Proč jsou tak skvělé?

Není potřeba je jakkoli upravovat či vařit. Z omyté cukety nakrájejte velejemné dlouhé hranolky nebo silnější nudle a přelijte je vřelou omáčkou. Tak málo stačí cuketám, aby změkly a natáhly chutě omáčky.

Vzhledem k jejich neutrálnosti a šťavnatosti, je to vyloženě ideální zelenina pro takové zpracování. Pokud vás tento způsob zaujme, do budoucna si pořiďte speciální škrabku na nudličky nebo strojek na špagety ze zeleniny. Významně vám zjednoduší práci.

Související články