Vaši sváteční vánoční tabuli mohou zpestřit již zapomenuté, avšak chuťově nepřekonatelné druhy cukroví. Vyzkoušejte nové, avšak léty ověřené recepty. Uvidíte, že to nebude nuda!
Podvodnice
Co budete potřebovat:
- 400 g hladké mouky
- 300 g másla (nejlépe Hera)
- 20 g droždí
- 6 lžic teplého mléka
- moučkový cukr na obalení
Postup přípravy:
Droždí smíchejte s mlékem a přidejte hladkou mouku s máslem. Z této směsi vyrobte těsto. Vezměte větší hrnec nebo velkou mísu, do které napusťte studenou vodu a těsto do ní ponořte. Nechte ho ponořené kynout 24 hodin. Po vykynutí těsto vyjměte z vody a ukrajujte z něj plátečky, které postupně vyválejte na pomoučněném válu. Potom vykrajovátky vykrajujte tvary, které se vám líbí. Vhodnější jsou spíše menší formičky, které tvoří drobné cukroví. Pečící plech vyložte pečicím papírem a poládejte na něj jednotlivé kousky cukroví. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova. Podvodnice při pečení nádherně vykynou. Ještě horké je vsypte do mísy s moučkovým cukrem a opatrně je obalte. S vykynutým těstem pracujte stejně jako s lineckým těstem. Podvodnice jsou nejlepší za 4 až 5 dní po upečení.
Nafoukanci do formiček ob babičky z jižních Čech
Co budete potřebovat:
- 100 g hladké mouky
- 120 g másla
- 250 g moučkového cukru
- 120 g ořechů
- 0,5 kávové lžičky jedlé sody
Postup přípravy:
Na kuchyňský vál vysypte moučkový cukr, mouku, sodu a přidejte pomleté ořechy. Společně s máslem vše zpracujte v polotuhé těsto. Nechte jej chvilku v chladu (ne v ledničce, zbytečně moc by ztuhlo) odpočinout. Následně uždibujte malé kousky, které postupně vtlačujte do připravených formiček.
Naplněné formičky vyskládejte na pekáč a dejte péct do vyhřáté trouby na 150 °C na dobu cca 20 minut a pečte dorůžova. Kdybyste cukroví pekli na vyšší stupeň, mohlo by se zevnitř slepit a nešlo by vám vyjmout z formiček. Po upečení můžete každý kousek postříkat čokoládou, nebo jen pocukrovat.
Žloutkové cukroví s amoniem
Co budete potřebovat:
- 5 žloutků
- 250 g moučkového cukru
- 5 g amonia
- 75 g hladké mouky
Postup přípravy:
V předvečer pečení smíchejte žloutky, moučkový cukr a amonium a nechte tuto směs do rána odpočinout. Druhý den přidejte do směsi moučkový cukr a hladkou mouku, krásně se vám vše spojí v hladké těsto. Poté těsto nechte chvíli v chladnu. Když je ztuhlé, vyválejte je na válu na placku o výšce cca 0,5 cm a můžete začít vykrajovat různé tvary cukroví. Na plech vyložený pečicím papírem vkládejte vykrojené kousky a vložte do vyhřáté trouby na 160 °C. Pečte zvolna, až bude cukroví růžové.