Pojem léčivá vína zná lidová medicína už staletí. Připravují se tak, že se do ovocného nebo častěji révového vína přidávají čerstvé nebo sušené byliny. V oblibě je měla řada léčitelů už kvůli ochotě pacientů je užívat.
Podle dlouholetých zkušeností jsou lidé často pohodlní i pokud jde o vlastní zdraví, a právě víno je jedním z méně namáhavých přírodních prostředků, které jsou ochotni si připravit a dlouhodobě užívat. Vedle toho je velkou výhodou léčivých vín poměrně razantní účinek, který je způsoben jejich vynikajícím vstřebáváním.
Preferuji révová vína a tzv. tvrdší odrůdy, u nás zejména bílý Ryzlink rýnský z žernosecké oblasti nebo červený Cabernet–Sauvignon z jižněji položených vinic jižní Moravy.
přidávání bylin do vína
Komonicové víno na žíly podle Jiřího Janči
Pro úpravu žilního oběhu dolních končetin, při lámavosti cév nebo červených nitkách na stehnech žen popsal Jiří Janča v Herbáři léčivých rostlin komonicové víno, které připravíme z deseti gramů sušené komonice lékařské, k níž do jednoho litru dolijeme červené víno.
Macerace v tomto případě netrvá obvyklý týden, ale devět dní, obsah protřepáváme obden, a to velmi pomalu, a nakonec vinný extrakt přefiltrujeme do jiné, tmavší láhve. Pokud ho nezačneme užívat hned, mělo by v ledničce vydržet minimálně dva měsíce.
Komonicové víno užíváme první tři dny třikrát denně čajovou lžičku před jídlem a potom třikrát denně polévkovou lžíci před jídlem až do vypotřebování. Kúru je možné držet jen čtyřikrát do roka, vždy aspoň s dvouměsíční pauzou.
bylinná vína
Rozmarýnové víno na potenci podle Karla Kožíška
Když jsem svého času pro Receptář psal o Karlu Kožíškovi, vzpomněl jsem si teprve po vydání článku, že přece jen jeden bylinný recept doporučoval. Jednalo se o bylinné víno na potenci, které se připravilo ponořením snítky čerstvého rozmarýnu do bílého vína. Po týdnu víno dostane zvláštní barvu i poněkud změní chuť, ovšem nejen podle léčitelových zkušeností funguje znamenitě. Pije se asi jeden decilitr přibližně půl hodinu až hodinu předtím, než je potřeba.