Pomazánky se zase vrací do módy! Jsou levné a připravíte z nich pohoštění pro velkou návštěvu. A co teprve tu, která dorazí na Silvestra…
Kdo vyrůstal za socialismu, vyrůstal na pomazánkách. Lidé v té době měli hlouběji do kapsy, a tak vymýšleli způsoby, jak si vypomoci. Hitem byly právě pomazánky, při kterých se zužitkovaly zbytky z lednice. „U nás vedla vajíčková, rybí a drožďová,“ vzpomíná pamětnice Zuzana z Prahy, která pomazánky dělá svým dětem. Kupodivu nad nimi neohrnovaly nos a docela je vyžadovaly. Je to totiž něco jiného, než jen pořád dokola rohlík se šunkou a sýrem.
A totéž platí i v případě pohoštění. Hosté pomazánky milují. Přináší jim vzpomínky na dětství, ale i možnost se dobře a slušně najíst. Dopřejte jim tu radost a přichystejte pomazánkové silvestrovské pohoštění. Nevíte, jak začít? Co třeba dvojsýrovou pomazánkou s česnekem?
Pomazánkové chlebíčky jsou oblíbeným pohoštěním.
Dvojsýrová pomazánka s česnekem
Jak na to, se podívejte ve videu:
Říká se, že ten, kdo jí česnek, je dlouho zdravý. A skutečně, česnek je považovaný za přírodní antibiotikum a „vymýtí“ kdejakou chřipku, rýmu či nachlazení. Podle lidových léčitelů vyloženě prospívá lidem, kteří mají vysoký tlak nebo křehčí srdce. Využijte toho a propašujte česnek do pomazánek.
V míse smíchejte 200 g pomazánkového másla, 150 g smetanového taveného sýra, 3 lžíce majonézy, 2 lžičky dijonské hořčice, 2 vylisované stroužky česneku, lžičku pepře a soli. Směs důkladně promíchejte a zakomponujte do ní ještě 100 g strouhaného tvrdého sýra. A bašta je hotová!
Dvojsýrovou pomazánku zvládne i začátečník.
S pečivem (nebo bez)
Pomazánku namažte na nakrájené plátky rohlíku nebo veky. Jednohubky ozdobte nasekanou petrželkou nebo pažitkou. Chcete pohoštění odlehčit? Využijte pomazánku jako hlavní chod a namísto pečiva k ní naservírujte čerstvou křupavou zeleninu. Skvělá je třeba nakrájená paprika, rajčata, salátová okurka, mladé ředkvičky nebo listy ledového salátu.
Chlebíčky můžete ozdobit nasekanou pažitkou.
Zdroje: www.vareni.cz, www.youtube.com