Výhodou je, že se dnes dají bramborové noky koupit v opravdu dobré kvalitě, tudíž je oběd nebo lahodná večeře téměř bez práce. Zemitou chuť dýně podtrhne ještě sýrová omáčka, vyzkoušet můžete italskou variantu, nebo základní, která je snadná na přípravu a naprosto skvostná.

Dýni vydlabejte

Velkou výhodou dýně hokkaido je, že se nemusí loupat. Když si ji tedy přinesete ze zahrádky nebo z obchodu, postačí ji dobře umýt, abyste ji zbavili nečistot. Pak už jen tepelně upravit do požadované podoby a pochutnat si. V tomto receptu budete péci dýni celou, ovšem je potřeba ji nejprve vydlabat, abyste si vytvořili efektivní mističku pro lahodné noky. Jak na to, abyste dýni neporušili a jak ji upéct se podívejte na video na YouTube kanálu La Cassata Celiaca:

Zdroj: Youtube

Noky nebo těstoviny podle chuti

Hlavní část receptu tvoří noky se sýrovou omáčkou. Buď můžete volit cestu nejmenšího odporu, noky koupit a uvařit, nebo si dát trochu víc práce a noky si připravit sami, například z dýňového pyré (to připravíte z pečené a umixované dýně). Příprava je snadná.

Smíchejte 500 gramů dýňového pyré, 150 gramů hladké špaldové mouky, 150 gramů hrubé mouky a žloutek. Ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Z těsta vyválejte válečky a nakrájejte na noky. V tento moment už byste měli dát vařit vodu do kastrolu, aby těsto zbytečně neřídlo. Jakmile máte nakrájeno a vytvarováno, přesuňte noky do vroucí vody a vařte jen pět minut.

Sýrová omáčka

K podtržení chuti se k nokům hodí lahodná sýrová omáčka. Buď můžete nakombinovat italské sýry typu scamorza, fontina a gorgonzola, ale u nás se budou hůře shánět. Sílu a pikantnost omáčky volte vždy podle chuti. Korigovat se dá použitým sýrem. Základem je takový sýr, který se dobře rozpouští. Například gorgonzola se dá sehnat ve variantě, která je jemnější, ale také ve variantě, která už trochu štípe na jazyku. S dýní výtečně ladí i parmezán a zjemnit jej můžete i mozzarellou, nebo provolone.

V hrnci na středním ohni rozpusťte 2 lžíce másla. Přidejte 2 lžíce hladké mouky a míchejte, dokud se směs nezačne zahušťovat. Postupně pak přilijte 1 šálek mléka a míchejte, abyste předešli vzniku hrudek. Až bude směs hustá, přidejte 2 šálky strouhaného sýra a míchejte, dokud se sýr úplně nerozpustí. Omáčka by měla mít hladkou konzistenci. Ochutnejte a případně přidejte sůl a pepř podle své chuti. Jakmile je sýr úplně rozpuštěný a omáčka má požadovanou konzistenci, můžete ji odstranit z ohně.

Kompletace a je hotovo

Dýňové mističky je potřeba předpéci v troubě. Není to nic složitého. Jednoduše je trochu pokapejte olivovým olejem a vložte do předehřáté trouby. Jakmile se na dýni začnou tvořit puchýřky a změkne, je hotovo. Noky smíchejte se sýrovou omáčkou a přidat můžete i čerstvé bylinky. Výtečně budou chutnat s troškou šalvěje nebo tymiánu.

Související články

Zdroje: lacassataceliaca.it, varilamysicka.cz