Dýňová sezóna je v plném proudu, a proto by byla škoda její plody plně nevyužít. Nejenže ji využijete ke zvláčnění těsta, ale díky jednoduchému triku s provázkem si vytvoříte malé nadýchané pečené dýně, které budou jistě nepřehlédnutelnou ozdobou každého stolu a zároveň velice chutným pohoštěním.

Jak připravit dýňové buchty? Na to se podívejte v tomto YouTube videu, kanál Liora's Food:

Zdroj: Youtube

Sladké buchty ve tvaru malých dýní

K výrobě těsta je nejlepší použít dýni máslovou, budete potřebovat zhruba 1 kg. Nejprve zeleninu řádně oloupejte. Vnitřek se semeny celý vydlabejte a zbylou dužinu pokrájejte na kostičky. Následně je vložte na plech předem vyložený pečicím papírem, přikryjte alobalem a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia na dobu asi 30 až 40 minut. Upečenou dýni nechte lehce vychladnout, vložte ji do mixéru a vytvořte z ní jemné pyré.

Příprava těsta

Do mísy nalijte 120 ml teplého mléka, 42 g rozpuštěného nesoleného másla a přidejte 130 g dýňového pyré. Přilijte také rozšlehané syrové vajíčka, 50 g světle hnědého cukru, 3 g kuchyňské soli a veškeré ingredience řádně promíchejte. Následně dodejte 6 g (zhruba 2 čajové lžičky) instantního droždí. Teplota směsi by měla být vyšší než 40 stupňů Celsia, aby mohly kvasinky reagovat. Pak přisypte postupně 325 až 350 g hladké mouky a vymíchejte husté a hladké těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte tak 15 minut v teple odpočinout.

Vláčné lahodné těsto

Po uplynutí této doby je nutné těsto prohníst na pomoučněném vále, dokud nebude dostatečně vláčné, pružné a nebude se lepit na prsty. Nakonec z těsta vytvořte hladký bochánek a vložte jej do mísy, kterou jste předtím vymazali olejem nebo jiným tukem. Olejem potřete i těsto, předejdete tak jeho zbytečnému vysychání. Takto připravené těsto zakryjte vlhkou utěrkou, a nechte ho kynout, dokud není jeho množství dvojnásobné. Při vyšších teplotách kyne samozřejmě rychleji, počítejte zhruba s 1 až 1,5 hodinou celkového času.

Základ malých dýní

Jakmile těsto nakyne, je potřeba jej ještě jednou propracovat hnětením, a to po dobu alespoň 2 až 3 minut, dokud není dokonale hladké. Následně jej po kouscích lehce rozválejte a rozdělte na 16 stejných dílů. Každý kousek dále opět propracujte a připravte si z něj buchtičku ve tvaru kuličky, kterou obalíte v mouce a necháte na vále ještě chvíli odpočívat. Následně vytvořte z každého bochánku placičku, naplňte balkánským sýrem a pečlivě zabalte do tvaru buchty, aby náplň neměla možnost vytékat.

Trik s provázkem

V tuto chvíli ovažte kolem každé buchty opatrně provázek tak, aby vzniklo osm dílů, které budou evokovat tvar dýně. Provázek nevažte příliš pevně, těsto bude ještě totiž během pečení stále kynout. Přebývající části ustřihněte a každý kus vložte na plech vyložený pečicím papírem, aby se vzájemně nedotýkaly a měly okolo sebe dostatek prostoru.

Opět přikryjte utěrkou a nechte tak 20 až 30 minut kynout, těsto by se mělo zvětšit tak 1,5krát. Každou kynutou dýni potřete zbytkem rozmíchaného vajíčka a následně vložte do trouby a pečte po dobu 20 minut při teplotě 180 stupňů Celsia, dokud nebudou krásně zlatavé. Po upečení je ještě teplé potřete tenkou vrstvou šlehačky nebo másla.

Tip na závěr

Provázky odstraňujte z buchtiček vždy až po naprostém vychladnutí, vyhnete se tak zbytečnému potrhání a nehezkým deformacím.

Související články

Zdroje: www.toprecepty.cz, www.toprecepty.cz, www.magnumhome.cz