Z dýně se dají v kuchyni vykouzlit doslova zázraky. Kromě polévky si můžete z dýně připravit například také noky, salát nebo dokonce upéct bábovku! Už naše babičky věděly, že bábovka z dýně patří mezi delikatesy. Je tedy na čase tento starý recept oprášit.
Na to, jak upéct dýňovou bábovku, se podívejte ve videu od Kitchen Confidante
na YouTube:
Recept na dýňovou bábovku s ořechy
Na dýňovou bábovku s ořechy budete potřebovat 120 g dýně hokaido, jednu větší mrkev, 120 g hladké špaldové mouky, půl prášku do pečiva, 3 vejce, 50 ml mléka, 2 lžíce oleje, 2 lžíce medu a špetku soli.
Začněte tak, že si dýni a mrkev nastrouháte najemno. Přidáte nasekané ořechy, žloutky, mléko, med, olej a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vše pečlivě promícháte, aby se všechny ingredience spojily. K bílkům následně přidejte špetku soli, vyšlehejte tuhý sníh a lehce ho zapracujte do těsta.
Nalijte do bábovkové formy, kterou si důkladně vymažete a vysypete moukou. Poté dejte bábovku do vyhřáté trouby a pečte při teplotě 180 °C asi 35 minut. Po vyndání nechte vychladnout, vyklopte opatrně z formy a můžete začít hodovat.
Pozor! Dýně jsou smrtící pro ježky
Žádné zbytky dýně nepatří do přírody. Měli byste totiž vědět, že dýně jsou smrtící pro ježky. Nikdy je tedy nevyhazujte do volné přírody, kde by je mohla tato roztomilá a užitečná zvířata objevit. Poté, co by je ježek pozřel, mohl by dostat průjem a hrozila by mu dehydratace. Ježci navíc po konzumaci dýní ztrácejí váhu a je pak pro ně velmi obtížné přežít zimní spánek.