Dýňová polévka k podzimu jednoduše patří. Má lahodnou chuť i vůni a je nabitá potřebnými vitamíny a minerály. Jak si ji uvařit podle tradičního receptu?
Dýně obecně posilují imunitní systém, uklidňují nervy, snižují hladinu tuků v krvi, podporují správnou funkci slinivky, regenerují tělesné buňky a působí močopudně. Mezi nejoblíbenější druhy patří dýně máslová, špagetová a hokaido. Ta si našla cestu do našich kuchyní velice snadno. Dobře se pěstuje, v supermarketech je dostupná a lehce se zpracovává.
Dýně
Tato zelenina obsahuje vysoké množství vitamínu A, B, C, E a K, kyselinu listovou a množství omega 3 a omega 6 mastných nenasycených kyselin. Najdete v ní i fosfor, draslík, hořčík, železo a zinek. Betakaroten, lutein a zeaxant pečují o náš zrak. Dalším významným představitelem karotenů je antioxidant beta – kryptoxantin, který pomáhá snižovat riziko vzniku rakoviny plic o úctyhodných více než 30 %. Dýně hokaido nejenže dokáže prohřát organismus, ale váže na sebe toxiny, pomáhá předcházet revmatoidní artritidě, nemocem ledvin a močových cest. Snižuje krevní tlak a vysokou hladinu cholesterolu. Dýni mohou konzumovat jak děti, tak kojící a těhotné ženy, lidé s diabetem i na bezlepkové dietě.
Dýně hokaido se těší velké oblibě.
Aby dýně vydržela
Pokud se vám urodilo hodně dýní nebo jste se nechali zlákat nízkou cenou v supermarketu, trvanlivost plodů snadno prodloužíte. Zkuste trik našich babiček. Zabalte je do novin a uložte je do sklepa, kde je sucho a přibližně 10 °C. Dýně vydrží téměř celý rok.
Dýňová polévka - rychlý recept
Tento recept je lehký, rychlý a zvládne ho i kuchař - začátečník. Budete potřebovat 1 cibuli, 1 celou dýni, 50 g másla, smetanu, pepř a sůl. Pokud použijete dýni hokaido, slupku nemusíte loupat, vařením změkne. Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobno. Dýni umyjte pod tekoucí vodou, odstraňte stopku a jádřinec a nakrájejte ji na kostičky. V hrnci rozpusťte máslo a orestujte na něm nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, přidejte k ní dýni. Zalijte ji vodou, dochuťte solí, pepřem a nechte vařit, dokud zelenina nezměkne. Dle chuti přidejte smetanu. Nakonec polévku rozmixujte tyčovým mixérem.
Dýňová polévka - lehká, levná, výživná.
Štýrská Kürbiscremesuppe
Tato polévka se do našich končin ze Štýrska dostala díky vojákům, kteří bojovali na frontě v 1. Světové válce. Tato polévka potěší každého, kdo chce základní recept posunout na další úroveň. Budete potřebovat 2 cibule, 1 kg dýně, 1 lžíci másla nebo oleje, 2 lžíce mouky, 800 ml zeleninového vývaru, 200 g šlehačky, sůl, pepř a muškátový oříšek. Cibuli oloupejte, nakrájejte a orestujte v hrnci na tuku. Jakmile zesklovatí, přidejte k ní nakrájenou dýni. Zeleninu zasypejte moukou a důkladně promíchejte. Obsah hrnce zalijte vývarem a smetanou. Na mírném ohni vařte 25 minut. Poté polévku rozmixujte tyčovým mixérem a dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Jak obměnit základní recept
Základní recept i recept na Kürbiscremesuppe můžete obměnit dle chuti. Do polévky přidejte asi 1/8 bílého suchého vína, nahraďte 200 g dýně bramborami nebo mrkví nebo ji dochuťte citronovou šťávou. Do polévky můžete přidat i zázvor, chilli, kurkumu, kari, kmín nebo skořici.
Zdroj: www.lecker.de, www.styl.instory.cz, www.celostnimedicina.cz, www.www.babiciny-recepty.cz