Dýně obecně posilují imunitní systém, uklidňují nervy, snižují hladinu tuků v krvi, podporují správnou funkci slinivky, regenerují tělesné buňky a působí močopudně. Mezi nejoblíbenější druhy patří dýně máslová, špagetová a hokaido. Ta si našla cestu do našich kuchyní velice snadno. Dobře se pěstuje, v supermarketech je dostupná a lehce se zpracovává.

Dýně

Tato zelenina obsahuje vysoké množství vitamínu A, B, C, E a K, kyselinu listovou a množství omega 3 a omega 6 mastných nenasycených kyselin. Najdete v ní i fosfor, draslík, hořčík, železo a zinek. Betakaroten, lutein a zeaxant pečují o náš zrak. Dalším významným představitelem karotenů je antioxidant beta – kryptoxantin, který pomáhá snižovat riziko vzniku rakoviny plic o úctyhodných více než 30 %. Dýně hokaido nejenže dokáže prohřát organismus, ale váže na sebe toxiny, pomáhá předcházet revmatoidní artritidě, nemocem ledvin a močových cest. Snižuje krevní tlak a vysokou hladinu cholesterolu. Dýni mohou konzumovat jak děti, tak kojící a těhotné ženy, lidé s diabetem i na bezlepkové dietě.

Aby dýně vydržela

Pokud se vám urodilo hodně dýní nebo jste se nechali zlákat nízkou cenou v supermarketu, trvanlivost plodů snadno prodloužíte. Zkuste trik našich babiček. Zabalte je do novin a uložte je do sklepa, kde je sucho a přibližně 10 °C. Dýně vydrží téměř celý rok.

Související články

Dýňová polévka - rychlý recept

Tento recept je lehký, rychlý a zvládne ho i kuchař - začátečník. Budete potřebovat 1 cibuli, 1 celou dýni, 50 g másla, smetanu, pepř a sůl. Pokud použijete dýni hokaido, slupku nemusíte loupat, vařením změkne. Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobno. Dýni umyjte pod tekoucí vodou, odstraňte stopku a jádřinec a nakrájejte ji na kostičky. V hrnci rozpusťte máslo a orestujte na něm nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, přidejte k ní dýni. Zalijte ji vodou, dochuťte solí, pepřem a nechte vařit, dokud zelenina nezměkne. Dle chuti přidejte smetanu. Nakonec polévku rozmixujte tyčovým mixérem.

Štýrská Kürbiscremesuppe

Tato polévka se do našich končin ze Štýrska dostala díky vojákům, kteří bojovali na frontě v 1. Světové válce. Tato polévka potěší každého, kdo chce základní recept posunout na další úroveň. Budete potřebovat 2 cibule, 1 kg dýně, 1 lžíci másla nebo oleje, 2 lžíce mouky, 800 ml zeleninového vývaru, 200 g šlehačky, sůl, pepř a muškátový oříšek. Cibuli oloupejte, nakrájejte a orestujte v hrnci na tuku. Jakmile zesklovatí, přidejte k ní nakrájenou dýni. Zeleninu zasypejte moukou a důkladně promíchejte. Obsah hrnce zalijte vývarem a smetanou. Na mírném ohni vařte 25 minut. Poté polévku rozmixujte tyčovým mixérem a dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.

Jak obměnit základní recept

Základní recept i recept na Kürbiscremesuppe můžete obměnit dle chuti. Do polévky přidejte asi 1/8 bílého suchého vína, nahraďte 200 g dýně bramborami nebo mrkví nebo ji dochuťte citronovou šťávou. Do polévky můžete přidat i zázvor, chilli, kurkumu, kari, kmín nebo skořici.

Zdroj: www.lecker.de, www.styl.instory.cz, www.celostnimedicina.cz, www.www.babiciny-recepty.cz