Nastává čas dozrávání dýní, tím pádem i jejich zpracování. Nevyhazujte semínka z dýní! Upražte si je tak, že už nebudete chtít jiná!
Jakmile dozrávají dýně, nastává pro nás trošku smutné období. Nenávratně se loučíme s létem a připravujeme se na přicházející chlad a mlhy. Ale i s tímto nadcházejícím obdobím je spojeno mnoho hezkých věcí, které nám mlhy a zimu zpříjemní.
Jednou z nich může být dlabání dýní. Ať už za účelem Halloweenu, který si už i u nás vydobyl své místo, nebo za účelem přípravy kompotu a jiných pochutin. Každopádně! Dýňová semínka si tentokrát uschovejte a zkuste si je upražit, nebudete litovat!
Dýňové strašidlo je hotové během chvilky.
Dýňová semínka a naše zdraví
Možná se to nezdá, ale dýňová semínka jsou velkým kladným kouzelníkem pro naše zdraví. Obsahují například velké množství minerálů a stopových prvků - manganu, hořčíku, zinku nebo železa. Nakopnou náš imunitní systém, ochrání nás před srdečním selháním a vysokým krevním tlakem, dokonce po nich budeme lépe spát.
Semínka, jaká jsou ta nej?
Pokud chcete semínka pražit, z dýně vybírejte menší a střední kousky, ale komu nevadí, že větší semínka budou tvrdší, neřešte to a vydlabejte je všechna bez přebírání.
Tykev olejná (Cucurbita pepo var. oleifera) se pěstuje pro svá bezslupková semena.
Také záleží na tom, jakou dýni doma máte. Většina odrůd obsahuje semínka bílá, ta mají slupku, ale existují i dýně, ve kterých naleznete semínka již „oloupaná“. Tyto bezslupkové druhy se pěstují výhradně kvůli semenům a dužina této dýně není moc chutná.
Semínka z obou typů dýní jsou chuťově rozdílná. Bezslupková mají příjemnější chuť, která se podobá oříškům.
Semínka se slupkou je třeba nejdříve zbavit dužiny tak, že je opláchnete ve vodě a usušíte promnutím v utěrce. Pak je nasucho opražte na pánvi, nechte vychladnout a pomocí malého ostrého špičatého nožíku vylouskejte.
Dýňová semínka můžete přidat také třeba do domácího kváskového chleba.
Na počátku bylo…vaření
Bezslupková semínka z tykve olejné (anebo semena z jiné dýně, zbavená slupek) nasypte do hrnce. Na jeden hrnek semínek přidejte do hrnce dva hrnky vody a dvě lžíce soli. Do rendlíku přilijte i jednu lžíci olivového oleje. Povařte cca 10 minut. Během vaření přidejte do hrnce ještě jednu lžíci oleje a libovolně ochuťte. Po požadované době sceďte.
Dále nastupuje…trouba
Troubu si nastavte na 200 °C. Na plech položte pečicí papír, rozprostřete semínka a z trouby vytáhněte po asi 20 minutách. A víte co se říká: „Každá trouba peče jinak.“ Průběžně na semínka koukejte, ať se vám nesežehnou. V posledních minutách je dobré semínka promíchat.
Na co všechno dýňová semínka
Pokud semínka nechcete uzobávat večer u televize, lze je připravit bez koření a poslouží vám do spousty dalších receptů. Saláty, polévky nebo chleba? Proč ne. Jeden takový povedený chléb si zkuste připravit, překvapí vás svou lahodnou chutí.
Dýňový polévka - lehká, levná, výživná.
Kváskový dýňový chleba
Smíchejte 20 g kvásku se 150 g vody a přidejte 150 g žitné mouky. Překryjte utěrkou a nechte pracovat, těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Do připraveného rozkvasu dejte 340 ml vody a promíchejte. Dále vmíchejte hrst nastrouhané dýně, poté 350 g celozrnné mouky, 30 g dýňových semínek, 10 g soli, lžíci kmínu nebo chlebového koření a vypracujte těsto.
Formu na chléb si vymažte, vysypte moukou a těsto do formy nalijte. Hoďte přes chléb utěrku a nechte stát 3 hodinky v teple. Navrch poházejte dýňová semínka na ozdobu a vložte do trouby, kterou jste nastavili na 250 °C a pečte 15 minut. Snižte teplotu na 180 stupňů a z trouby vyndejte cca po 40 minutách (vy svou troubu znáte, musíte se řídit podle sebe). Mňam...
Zdroje: www.jimejinak.cz, www.prostreno.cz, www.nasezahrada.com