Kuře s chutí podzimu
8 porcí
20 g sušených hub, 8 kuřecích stehen, případně 1 naporcované kuře, 1 citron, 2 lžíce oleje, 2 lžíce másla, 2 najemno nakrájené cibule, 300 g na kostičky nakrájené dýně, 400 g čerstvých hub nebo žampionů, 300 ml smetany ke šlehání, sůl a pepř, čerstvá petrželka na ozdobu (nemusí být)
1. Houby namočte do horké vody asi na 30 minut.
2. Kuře osolte, opepřete, pokapejte citronem a na rozpálené směsi másla a oleje osmahněte ze všech stran dohněda. Maso vyjměte a na směsi pak orestujte dozlatova cibulku. Houby sceďte, nasekejte najemno a přidejte spolu s dýní k cibuli. Restujte ještě 5 minut, pak přidejte na silnější plátky nakrájené žampiony a pokračujte dalších 5 minut.
3. Přilijte smetanu spolu s 4 až 5 lžícemi vody z hub, promíchejte a do nádoby vraťte kuře. Ještě jednou promíchejte, zakryjte a nechte dusit asi 30 minut. Podávejte se sekanou petrželkou a přílohou podle chuti.
Polévka s chutí Asie
6 porcí, 1 hodina
1 dýně, 1 velká cibule, 2 lžíce oleje, 2 lžíce červené kari pasty, 1 limetka (nejlépe bio), 1 litr zeleninového vývaru, 1 plechovka kokosového mléka
1. Dýni očistěte, rozpulte nebo nakrájejte na klínky a upečte v troubě předehřáté na 180 °C doměkka, asi 30 minut.
2. Ve velkém hrnci pak na oleji osmahněte nakrájenou cibuli. Přidejte kari pastu a dál opékejte, asi 5 minut. Přidejte strouhanou limetovou kůru, vývar a kokosové mléko.
3. Dýni vydloubněte ze slupky a přidejte do hrnce. Nechte lehce povařit ještě 15 minut. Osolte, opepřete a rozmixujte dohladka. Nandejte do misek a podávejte zakápnutou limetovou šťávou ozdobenou například koriandrem anebo lehce opraženými kokosovými chipsy.
Plněná dýně
6 porcí, 2 hodiny
1 středně velká dýně, 1 na kostičky nakrájená cibule, 50 g cukru, 3 lžíce whisky, 2 lžíce másla, 700 g brambor, na kostky, 500 g mletého hovězího masa, 1 lžička soli, ½ lžičky mletého pepře, ¼ lžičky granulovaného česneku
1. Z vršku dýně, kde roste stopka, odřízněte kulatou „pokličku“. Vydlabejte všechna semínka a vnitřní žebroví. Na několika místech pak dýni propíchněte ostrým nožem nebo velkou vidličkou, aby se rychleji propékala. Dovnitř nalijte alkohol, nasypte cukr a směsí potřete vnitřní stěny dýně. Postavte ji do pekáče a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 35 až 40 minut.
2. Mezitím předvařte brambory a slijte je. Cibuli orestujte na másle dozlatova, pak přidejte maso a koření a opečte ho jen do lehce hněda. Přidejte brambory a při míchání je ve směsi částečně pomačkejte.
3. Nádivku přendejte do dýně, přiklopte pokličkou, stáhněte teplotu na 180 °C a pečte dalších 20 minut. Hotovou dýni krájejte nejlépe na silné klínky a podávejte.
Dušená dýně s cizrnou
4 porce, 50 minut
1 lžíce kokosového oleje, 1 na kostičky nakrájená cibule, 4 stroužky drceného česneku, 2 cm velký kousek strouhaného zázvoru, 2 lžičky římského kmínu, 2 lžičky mletého koriandru, 1 lžička skořice, špetka chilli (podle chuti), 2 na kolečka nakrájené mrkve, 2 na kostičky nakrájené batáty, 1 na kostky nakrájená, menší máslová dýně, 1 plechovka loupaných rajčat, 2 plechovky cizrny (scezené a propláchnuté), 500 ml vody, 70 g rozinek, sůl a pepř, čerstvé lístky špenátu, sekaný koriandr a klínky limety k podávání
1. Ve větší pánvi nebo woku rozpalte olej a na něm nechte orestovat cibuli, česnek a všechno koření. Až se rozvoní a cibule zesklovatí, přidejte postupně zeleninu, rajčata i cizrnu. Promíchejte a stáhněte plamen. Přilijte asi polovinu vody a nechte nezakryté dusit. Občas promíchejte a pokud by to bylo potřeba, přilijte vodu.
2. Až bude směs skoro taková, jak se vám líbí, přidejte rozinky, ty už nechte jen prohřát. Osolte a opepřete. Podávejte s rýží a ozdobené podle chuti.
Tip na závěr
Nakládaná dýně
V míse posypte 600 g očištěné a na kostičky nebo plátky nakrájené dýně 2 lžičkami soli a nechte odstát 24 hodin. Pak dýni propláchněte a smíchejte v hrnci s 1 cibulí na plátky, 2 jablky očištěnými a nakrájenými, po 2 lžičkách hořčičných a koriandrových semínek a černuchy, 2 cm velký kousek čerstvého zázvoru a stejné množství čerstvé kurkumy. Přidejte 200 g cukru, 450 ml jablečného octa a 2 bobkové listy. Přiveďte k mírnému varu a provařte asi 15 minut. Až dýně změkne, nandejte do vypařených a sterilizovaných sklenic a pevně zavíčkujte. Skladujte v lednici nebo ještě dál zavařte.
Zdroj: časopis Receptář